500 γρ. Νερό
700 γρ. Ζάχαρη
300 γρ. Μέλι
1 πορτοκαλι κομμένο
6-7 Γαρύφαλλο καρφακια
3 ξύλα Κανέλας
½ ξυνό η χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι και το ξινό.
Τα αφήνουμε να βράσουν (από τη στιγμή που θα πάρουν βράση δυο-τρία λεπτά) ρίχνουμε το ξινό και το Μέλι να βράσουν για ένα λεπτό και τα αφαιρούμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και μετά αρχίζουμε τη διαδικασία για τα μελομακάρονα.
Υλικά
900 γρ. Αλεύρι Γ.Ο.Χ.
300 γρ. Σιμιγδάλι ψιλό
580 γρ. Ελαιόλαδο
400 γρ. Χυμό Πορτοκαλιού
& ξύσμα απο δυο πορτοκάλια
50 γρ. Άχνη
3κ.γλ. Κανέλα σκόνη
⅓ κ.γλ. Γαρύφαλλο σκόνη
⅓ κ. γλ. Μοσχοκάρυδο τριμ.
1 κ. γλ. Σόδα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα υγρά και τα καρυκεύματα μαζί.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τελευταίο το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να φτιάξουμε μία ωραία εύπλαστη και λαδερή ζύμη.
Πλάθουμε μελομακάρονα 40 γραμ.
Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια ή με οτιδήποτε άλλο θέλουμε να στολή σου με το πάνω μέρος του μελομακάρονου και ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 με 190 βαθμούς για μισή ώρα με τρία τέταρτα ανάλογα με το φούρνο.
Αν ψήσουμε στον αέρα θα πρέπει να έχουμε χαμηλότερη φωτιά για να μη μας αρπάξουν εξωτερικά και μείνουν άψητοι από μέσα.
Θα βγουν γύρω στα 50-55 κομμάτια.
Οταν θα τα βγάλουμε καυτά όπως είναι θα τα βυθιζουμε μέσα στην κατσαρολίτσα που έχουμε με το σιρόπι, το οποίο εν τω μεταξύ έχει κρυώσει και τα αφήνουμε για 15-20 δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε πιατέλα ένα-ένα και τα περιχύνουμε τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο σκόνη κανέλα και γαρύφαλλο.
Καλή Επιτυχία!
Σισσυ Μ.