24 Ιουν 2017

Γιορτάζει σήμερα 24 Ιουνίου ο Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς

Βίος Αγίουη


Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς
Ημερομηνία εορτής: 24/06/2017Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 24 Ιουνίου εκάστου έτους.
Ιερά Λείψανα: Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος της Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Παναγιωτης Ο Καισαρευς (; - 1765)

Παναγιώτης Καισαρεὺς δι᾿ ἀγάπης
Τοῦ Κυρίου τέθνηκεν ὢ χρηστοῦ τέλους!
Χριστοῖο ἐρῶ Παναγιώτης ἀλκίφρων δειρὴν ἐτμήθη.
Βιογραφία
Ο Νεομάρτυρας αυτός μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη για τη χριστιανική του πίστη, στις 24 Ιουνίου 1765 μ.Χ. Το τίμιο λείψανο του, ενταφιάστηκε από τους χριστιανούς με τιμές στον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη. (Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο μάρτυρας αυτός μαρτύρησε το έτος 1767 μ.Χ. και σε ηλικία 20 χρονών).

Περισσότερα στην πηγή:  http://www.saint.gr

Βίος και πολιτεία:
Ο νεομάρτυρας Παναγιώτης καταγόταν από την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τη διήγηση του Άγγλου ιεραποστόλου Ιωσήφ Wolff, ο Παναγιώτης υπηρετούσε  στον πλούσιο  και ευγενή  τούρκο Οσμάν. Όταν κάποτε ο αφέντης επεσκέφθη τα Ιεροσόλυμα πήρε μαζί του το νεαρό Παναγιώτη  ως βοηθό.
Εκεί ο τούρκος επίσημος δεν παρέλειψε να προσκύνησει το τέμενος του Ομάρ, το οποίο ήταν το μνημείο της μουσουλμανικής θρησκείας. Ανύποπτος και ο χριστιανός υπηρέτης του τον ακολούθησε χωρίς να γνωρίζει τι ήταν στο οικοδόμημα εκείνο.
Οι τούρκοι όμως πληροφορηθήκαν το γεγονός, ζήτησαν την ευκαιρία να εκδικηθούν το νεαρό χριστιανό, ο οποίος τόλμησε να βεβηλώσει το ιερό τους. Και η ευκαιρία δεν άργησε να δοθεί.
Συλλαμβάνουν τον Παναγιώτη και τον οδηγούν στο πασά της Δαμασκού και με κακία και με φωνές του αναφέρουν ότι ο νεαρός  «γκιαούρ» μπήκε στο ιερό τέμενός τους  και το βεβήλωσε. Ζητούν τιμωρία αμείλικτη και παραδειγματική.
- Εφ΄ όσον μίανες το ιερό μας τέμενος  ένα από τα δύο πρέπει να γίνει, ή να αρνηθείς τη πίστη σου  και να γίνεις μωαμεθανός, ή τώρα θα πεθάνεις με φοβερά βασανιστήρια, του είπε ο πασάς.
- Δεν φοβούμαι. Ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού του ζώντος, θανάτωσε με, δεν φοβάμαι. Χριστός Ανέστη!, ήταν η απάντηση του νεαρού χριστιανού .
Μετά από πολλά βασανιστήρια,  η κεφαλή του αιμόφυρτη ευρίσκεται κατά γης, η δε ψυχή του οδεύει στον αιώνιος θριαμβευτή του θανάτου Αναστάντα Χριστό. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Άγγλου Ιεραποστόλου, πού παρακολούθησε το μαρτύριο του Αγίου, το "Έλληνικόν Μοναστήριον" της Ιερουσαλήμ αγόρασε από τους Τούρκους το λείψανο του νεομάρτυρα αντί 5.000 γροσιών και  το έθαψε με τιμές.
Πηγή:  http://www.faneromenihol.gr
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 24 ΙουνίουΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΘΑΝΣΙΟΣ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
Oλόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

    Άγιο Πνεύμα
    Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού (1)
    Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος
    Σύναξη των Δικαίων Ζαχαρία και Ελισάβετ
    Άγιος Παναγιώτης ο Καισαρεύς
    Άγιος Γεράσιμος Επίσκοπος του Αστραχάν
    Σύναξη της Παναγίας της Φανερωμένης στην Λευκάδα

(1) Ο Προφήτης & Βαπτιστής Ιωάννης ήταν γιός ενός ιερέα με το όνομα Ζαχαρίας και της στείρας Ελισάβετ. Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε στον Ζαχαρία και του ανήγγειλε την γέννηση του Ιωάννη, αλλά ο Ζαχαρίας παρόλο που λαχταρούσε ένα παιδί, δεν το πίστεψε επειδή και αυτός αλλά και η γυναίκα του ήταν σε προχωρημένη ηλικία!
Για την δυσπιστία του αυτή τιμωρήθηκε με κωφαλαλία και παρέμεινε έτσι μέχρι την ημέρα που γεννήθηκε ο Ιωάννης.
Οκτώ ημέρες μετά η σύζυγός του θέλησε να δώσει στο νεογέννητο το όνομα Ζαχαρίας, αλλά ο Ζαχαρίας αρνήθηκε το όνομα και έγραψε πάνω σε ένα πινάκιο το όνομα Ιωάννης.
Εκείνη ήταν η στιγμή της μετάνοιας και ο Κύριος του έδωσε πίσω τη φωνή του και όλοι οι παριστάμενοι θεώρησαν Θεϊκό σημάδι αυτό, για τον μικρό Ιωάννη, ο οποίος αξιώθηκε να κάνει θαύματα αλλά το κυριότερο είναι ότι αυτός βάπτιση τον Κύριο μας!
Περισσότερα »