12 Ιαν 2020

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΣΑΛΑΤΑ Lyonnaise

Υλικά για 4 άτομα
4 φλιτζάνια πράσινη σαλάτα (πχ σπανάκι, ρόκα, μαρούλι κτλ)
2 φέτες Πανσετα 
1 φέτα ψωμί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ξύδι
2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
4 αυγά
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά την  σαλάτα που έχουμε επιλέξει, καλό είναι να είναι περισσότερο από ένα είδος την αφήνουμε να στραγγίξει καλά και την κόβουμε με τα χέρια μας σε κομμάτια τα οποία τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.

ΠΑΝΣΕΤΑ 
Πλένουμε την πανσέτα και την τοποθετούμε μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με λίγο αλάτι και την αφήνουμε να βράσει. 
Αφού βράσει την αποσύρουμε από τη φωτιά την στραγγίζουμε και για να στεγνώσει τελείως θα την σκουπίσουμε με ένα απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομματάκια και την τηγανίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Μέσα στο ίδιο τηγάνι θα ρίξουμε και τα κρουτόν που έχουμε φτιάξει από τη μία φέτα ψωμί που έχουμε πει.

ΚΡΟΥΤΟΝ 
Γεια να φτιάξουμε τα κρουτον  θα πάρουμε τη φέτα του ψωμιού θα την κόψουμε σε κύβους 1Χ1 θα τα βάλουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο μας για λίγη ώρα ώστε να στεγνώσουν τελείως. 


ΣΟΣ
Σε ένα μικρό σκεύος φτιάχνουμε την σος, βαζοντας τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (αφήνουμε τη μία στην άκρη για τα αυγά)  και τις 2 κουταλιές μουστάρδα. Ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνει μία ομοιόμορφη σος, με την οποία θα περιχυσουμε την πράσινη σαλάτα μας. 

ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ
Παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι μέσα στο οποίο θα βάλουμε νερό, μία κουταλιά ξύδι και λίγο αλάτι και θα το βάλουμε πάνω σε δυνατή  φωτιά και αφήνουμε το νερό να βράσει. Όταν βράσει παίρνουμε ένα ένα αυγό σπάμε το τσοφλι και το ρίχνουμε μέσα αφήνοντας το να βράσει. Όταν έχει βράσει το αφαιρούμε με μία Τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε πάνω στη σαλάτα μας το ίδιο θα κάνουμε με όλα τα υπόλοιπα αυγά.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΑΛΑΤΑΣ
παίρνουμε το μπολ που έχουμε βάλει μέσα την πράσινη σαλάτα μας πάνω σε αυτή ρίχνουμε τη σως που φτιάξαμε πρώτον και τα κομμάτια της πανσέτας και η τελευταία τοποθετούμε τα αυγά η σαλάτα μας είναι έτοιμη!

Καλή Επιτυχία!
Σίσσυ Μ.

ΥΓ: Αν θέλουμε αντί για πανσέτα μπορούμε να πάρουμε έτοιμο μπέικον κομμάτι όμως και όχι φέτες, το οποίο θα το κόψουμε εμείς σε κυβάκια και θα το τηγανίσουμε. Αν φυσικά επιλέξουμε την πανσέτα καλό θα είναι να την έχουμε βράσει από την προηγούμενη μέρα, όπως από την προηγούμενη μέρα μπορούμε να έχουμε φτιάξει και τα κρουτόν. Αντί για κρουτόν μπορούμε να κόψουμε μικρές φετούλες ψωμί το οποίο θα τηγανίσουμε όταν αφαιρέσουμε το μπέικον ή την πανσέτα από το τηγάνι. Μπορούμε μάλιστα να τοποθετήσουμε τα αυγά πάνω στα ψωμάκια!



Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ : Chou Farci ( Λάχανο γεμιστό)



Υλικά
1 Λάχανο βιολογικό η Σαβοιας
500 γρ. Κιμάς Μοσχαρίσιος
500 γρ. Λουκάνικα Χωριάτικα
2 μέτριες ντομάτες σε κυβους
3 Καρότα σε μισοφέγγαρα
1 Μεγάλο Κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Φρέσκια ρίγανη
3 φύλλα δάφνης
2 Αυγά
Λίγο καλό  Βούτυρο
Αλάτι πιπέρι μπαχάρι

Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να αφαιρέσουμε από το λουκάνικο την εξωτερική του μεμβράνη και είτε θα το κόψουμε σε κομματάκια με το μαχαίρι,  είτε θα το διαλύσουμε με τα χέρια μας.
στη συνέχεια θα βάλουμε μία κατσαρόλα επάνω στη φωτιά θα προσθέσουμε λίγο ελαιόλαδο και θα σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια το καρότο και το σκόρδο. από τα έχουμε σαλτάρει λίγο θα προσθέσουμε τον κιμά και τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε ελαφρά. 
Προσθέτουμε τη ντομάτα αλάτι πιπέρι μπαχάρι το φύλλο Δάφνης και τη ρίγανη και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο ώστε να απορροφήσουν όλα τα υγρά τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.

Αφού το μείγμα μας κρυώσει θα σπάσουμε τα 2 αυγά σε ένα μικρό σκεύος θα τα χτυπήσουμε μεταξύ τους ώστε να ενωθούν καλά και θα τα προσθέσουμε στο μείγμα μας ανακατεύοντας πολύ καλά.

ΛΑΧΑΝΟ
Στη συνέχεια θα πάρουμε το λάχανο και με ένα μαχαίρι θα κόψουμε σκάβοντας από κάτω, το σκληρό κοτσάνι. Θα αφαιρέσουμε 4-5 φύλλα εξωτερικά προσέχοντας να μην τα τραυματίσουμε.
Θα βάλουμε πάνω στη φωτιά μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό και λίγο αλάτι και μόλις το νερό βράσει θα ρίξουμε μέσα το λάχανο το οποίο θα το αφήσουμε γύρω στα 10 λεπτά να βράσει. Βγάζουμε το λάχανο με μία Τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε πάνω σε μία απορροφητική πετσέτα, αφαιρώντας προσεκτικά ένα-ένα τα φύλλα του, τα οποία θα τα τοποθετήσουμε και αυτά πάνω σε πετσέτες ή σε χαρτί απορροφητικό.
Στη συνέχεια θα βράσουμε και τα εξωτερικά φύλλα που έχουμε κρατήσει, προσέχοντας να μη σπάσουν και όταν βράσουν  θα τα τοποθετήσουμε και αυτά πάνω σε πετσέτες ή σε απορροφητικό χαρτί ώστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν.


ΣΥΝΘΕΣΗ
Παίρνουμε ένα σκεύος το οποίο να μπορεί να μπει στο φούρνο πχ  γάστρα, κατσαρόλα φόρμα κέικ πού όμως να είναι στενή και αρκετά ψηλή!
Τοποθετούμε μέσα ένα μεγάλο κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί το οποίο με ένα πινέλο θα αλείψουμε με ελαιόλαδο. 
Τώρα θα αρχίσουμε να στρώνουμε τα φύλλα από το λάχανο. Πρώτα πρώτα όμως θα φυλάξουμε 2-3 μεγάλα τα καλύτερα φύλλα για το τέλος. θα πάρουμε τα επόμενα μεγάλα και θα τα στρώσουμε στα τοιχώματα του σκεύους μας,  βάζοντας στον πάτο ότι σπασμένα φύλλα έχουμε. Παίρνουμε ένα μέρος από τη γέμιση και φτιάχνουμε με τα χέρια μας μία μπάλα 10-15 εκατοστά την οποία θα τοποθετήσουμε πάνω από τα φύλλα στο κέντρο. Με τα μικρότερα φύλλα από το βρασμένο λάχανο,  θα σκεπάσουμε την μπάλα μας, πολύ καλά. Πάνω στα φύλλα του λάχανου, θα ξανά τοποθετήσουμε γέμιση και θα τα καλύψουμε πολύ καλά σαν να φτιάχνουμε μία μεγαλύτερη μπάλα. Θα καλύψουμε και αυτή την γέμιση, με κομμάτια από λάχανο και θα επαναλάβουμε το ίδιο με το τελευταίο μέρος της γέμισης. Έτσι θα έχουμε τρία στρώματα από γέμιση. 
καλύπτουμε με μικρότερα φύλλα και το τελευταίο τμήμα της γέμισης αλλά στην τελευταία επιφάνεια θα βάλουμε τα τρία φύλλα που έχουμε φυλάξει και είπαμε πρέπει να είναι τα καλύτερα γιατί αυτά είναι και η εμφάνιση του γεμιστού λάχανου!
Τοποθετούμε πάνω σε αυτό κομματάκια από βούτυρο και κλείνουμε με τη λαδόκολλα! Σκεπάζουμε καλά με ένα αλουμινόχαρτο ή αν είναι γάστρα βάζουμε το καπάκι της γάστρας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα. καλό είναι να ανοίξουμε δέκα λεπτά νωρίτερα τη γάστρα μας ή το αλουμινόχαρτο και να το αφήσουμε να πάρει λίγο πολύ λίγο χρώμα!
Μία ώρα μετά αφαιρούμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να "σταθεί" και σερβίρουμε!

Καλή Επιτυχία!
Σίσσυ Μ.
Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ : Coq au vin ( Κοτόπουλο κρασάτο)

Υλικά
1 Κοτόπουλο 
3 μεσαία κρεμμύδι σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
2 καρότα σε μισοφέγγαρα
5-6 Μανιτάρια λευκά μέτρια
200 γρ. Μπέικον σε κύβους
500 γρ. Ντομάτα ψιλοκομμένη
3 φλ. τσ. Κόκκινο κρασί
1 φλ. Καφέ κονιάκ
1 φλ.τσ. ζωμό 
2 κ.σ. Αλεύρι
3 φύλλα δάφνης
2-3 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι
Ελαιόλαδο
50 γρ. Βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες ρίχνουμε ελάχιστο λάδι και το αλατοπιπερώνουμε. βάζουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα το βούτυρο και λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσουν. αφαιρούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τα κρεμμύδια τα οποία σοτάρουμε λίγο μόνα τους προσθέτουμε τα καρότα και το σκόρδο το Αλεύρι και τα σοτάρουμε και αυτά. Σβήνουμε με το κονιάκ το οποίο το αφήνουμε 1-2 λεπτά για να φύγει το αλκοόλ και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο να εξατμιστεί και το αλκοόλ από το κρασί για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το ζωμό κρέατος, την ψιλοκομμένη ντομάτα τη Δάφνη τη ρίγανη αλάτι πιπέρι και τα κομμάτια από το κοτόπουλο.
Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και σκεπασμένη κατσαρόλα περίπου 45 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι θα τσιγαρίζουμε τα κομμάτια από το μπέικον και θα προσθέσουμε τα μανιτάρια κομμένα σε χοντρά κομμάτια αφού σοταριστούν καλά θα τα προσθέσουμε στο κοτόπουλο μας όταν έχει τελειώσει ο βρασμός. θα αφήσουμε να βράσουν άλλα 15 με 20 λεπτά δοκιμάζουμε και σβήνουμε τη φωτιά αφήνουμε 10 λεπτά να ηρεμήσει το φαγητό μας και σερβίρουμε.
Μπορούμε να το σερβίρουμε με βρασμένο ρύζι με μακαρόνια πένες κτλ
Καλή Επιτυχία!
Σίσσυ Μ.









Περισσότερα »