25 Ιαν 2013

Οι άσχημες ειδήσεις μας «ανοίγουν» την όρεξη
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που σε περιόδους κρίσης ή κατάθλιψης βρίσκουν παρηγοριά στο φαγητό. Όμως, μια νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει σε όλα αυτά και τις περιόδους της οικονομικής κρίσης!

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Miami ανακάλυψαν ότι οι άσχημες ειδήσεις είναι υπαίτιες για την αύξηση βάρους. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι ψάχνουν σε φαγητά με υψηλή θερμιδική αξία να βρουν την ευχαρίστηση που τους λείπει!

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν οι άνθρωποι είναι υποσυνείδητα εκτεθειμένοι σε μηνύματα όπως «ζήστε το σήμερα», καταναλώνουν περίπου 40% περισσότερη ποσότητα φαγητού, συγκρινόμενοι με μια ομάδα ανθρώπων που εκτέθηκε σε πιο ουδέτερες φράσεις.

Επίσης, όταν οι εθελοντές λάμβαναν μηνύματα που έδειχναν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά στη συνέχεια ενημερώνονταν ότι το φαγητό που έτρωγαν ήταν χαμηλής θερμιδικής αξίας, κατανάλωναν 25% λιγότερη ποσότητα.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν αυτό, οι ερευνητές είπαν ότι όταν θεωρούμε ότι το φαγητό μας είναι δυσεύρετο, ενστικτωδώς αναζητούμε τροφή μεγαλύτερης θερμιδικής αξίας, που θα μπορέσει να «ηρεμήσει» το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακριβώς, λοιπό, το ίδιο ισχύει και όταν μαθαίνουμε κάποια άσχημη ιστορία: «ενεργοποιείται» το αίσθημα της επιβίωσης και ο άνθρωπος αναζητά τροφές που θα τον κάνουν να «ξεχαστεί» και να νιώσει –έστω και προσωρινά- καλύτερα!

Έγιναν πολλές μελέτες στο πλαίσιο αυτής της έρευνας για να καταλήξει ο Dr Laran στο συμπέρασμα ότι: «Τα ευρήματα της έρευνας μπορεί να έχουν θετική επίδραση στο άτομο στον τομέα της υγείας, στις κυβερνητικές ή στις καμπάνιες που κάνουν οι εταιρείες τροφίμων, αλλά και στις καμπάνιες που προωθούν την ευεξία».http://www.protothema.gr/life-style/health-and-life/article/?aid=252798
Περισσότερα »