13 Φεβ 2015

«Τώρα, ώρα για ένα ανέκδοτο» !!!


Περισσότερα »

«Κάρμεν» του Μπιζέ στις 7 Μαρτίου, στο Μέγαρο Χορού, από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ θα παρουσιάσει στην Καλαμάτα η Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από την Όπερα της Βαλίτσας, η οποία θα ταξιδέψει σε 22 πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το οποίο πραγματοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (http://www.snf.org/). 
 
Την «Κάρμεν» θα αποδώσουν 6 λυρικοί καλλιτέχνες, συνοδεία πιάνου, σε σκηνοθεσία Αγγέλας - Κλεοπάτρας Σαρόγλου.
 
Η παράσταση θα δοθεί στο Μέγαρο Χορού το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015, με ώρα έναρξης 20.00 και είσοδο ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.
 
Η «ΚΑΡΜΕΝ»: ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ
 
Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, αφού καταφέρνει να συγκινεί διαχρονικά το κοινό με τη δύναμη, τη ζωντάνια και την απλότητά της. Η τραγική ιστορία της είναι πάντα επίκαιρη, αφού ο έρωτας, το πάθος, η ανάγκη για την ελευθερία είναι δομικά στοιχεία της ανθρώπινης φύσης. Οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με ιδιαίτερο τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. 
Η διάρκεια της παράστασης είναι 80 λεπτά, χωρίς διάλειμμα, με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
 
carmen
Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΙΤΣΑΣ
 
Η Όπερα της Βαλίτσας ξεκίνησε το 2011 από την Εθνική Λυρική Σκηνή ως μια καλλιτεχνική δράση που είχε κύριο σκοπό να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό, μυώντας το στον κόσμο της όπερας και του λυρικού ρεπερτορίου. 
Η παραγωγή της Όπερας της Βαλίτσας είναι ευέλικτη και ταξιδεύει σε απρόσμενους χώρους (πνευματικά κέντρα, μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους) με τη συνοδεία των εξαιρετικών μονωδών της ΕΛΣ, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά... μέσα σε μια βαλίτσα.
 
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ
 
Παράλληλα με την Όπερα της Βαλίτσας, η ΕΛΣ θα παρουσιάσει εκπαιδευτικές δράσεις, σε συνεργασία με το Future Library. Στην Καλαμάτα θα διεξαχθεί σεμινάριο, που θα περιλαμβάνει τις βασικές αρχές της λυρικής ερμηνείας και αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Για εκείνους που θα μετάσχουν ενεργά στο σεμινάριο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής συμμετοχή σε ακρόαση. Το σεμινάριο αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την εξεύρεση λυρικών ταλέντων. 
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ. Παρατίθεται και η αίτηση για συμμετοχή στην ακρόαση για το διήμερο σεμινάριο.
 
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 13 Φεβρουαρίου (video)

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :



Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 13 Φεβρουαρίου (Γιορτή ερωτευμένων κατά την Ορθόδοξη εκκλησία )



ΜΑΡΤΙΝΙΑΝΟΣ, ΑΚΥΛΑΣ, ΠΡΙΣΚΙΛΛΑ, ΕΥΛΟΓΙΟΣ, ΣΥΜΕΩΝ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΣΕΡΑΦΕΙΜ, ΜΑΥΟΥΜΑΣ
Επιτρέπονται όλες οι τροφές

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Μαρτινιανός (1)
2.         Άγιοι Ακύλας (2) και Πρίσκιλλα οι Απόστολοι (Γιορτή ερωτευμένων κατά την Ορθόδοξη εκκλησία )
3.         Άγιος Ευλόγιος Αρχιεπίσκοπος Αλεξάνδρειας
4.         Άγιοι Πατήρ και Υιός
5.         Όσιος Συμεών Κτήτορας της Μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους
6.         Άγιος Γεώργιος Αρχιεπίσκοπος Λευκορωσίας
7.         Οσία Σεραφείμα εκ Ρωσίας
8.         Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού της Θεοτόκου και της Αγίας Θέκλας
             εν τω όρει Ποσαλέως
9.         Όσιος Μαϋουμάς
10.       Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Edward βασιλέα της Αγγλίας
 (1) O άγιος Μαρτινιανός  έζησε στις αρχές του 5ου μ.Χ. επί αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μικρού αιώνα και καταγόταν από την Καισάρεια της . Μεγάλωσε σύμφωνα με τα χριστιανικά ήθη και από μικρός ακολούθησε τον ασκητικό βίο. Ήταν 18 ετών όταν αποσύρθηκε στο όρος  Κιβωτός  και ζούσε με προσευχή και  νηστεία. Η φήμη της αγνότητάς του έγινε γρήγορα γνωστή και μια αμαρτωλή γυναίκα υποστήριζε ότι έμενε αγνός επειδή δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία. Ετσι για να το αποδείξει αυτό ένα βραδυ εφτασε στην πόρτα του ασκητηρίου κουρελιασμένη εκληπαρώντας για βοήθεια μέσα σρην ερημιά. Ο Άγιος την λυπήθηκε και της είοε να περάσει μέσα. Ο σκοπός της όμως ήταν να αποπλανήσει τον Μαρτινιανό και να τον κάνει να βγει από τον σωστό δρόμο και έτσι πέταξε τα κουρέλια και του παρουσιάστηκε με τα στολίδια της. Ο Αγιος όμως άρχισε την προσευχή και φοβούμενος μήπως και λυγίσει άναψε φωτιά και μπήκε μέσα προτιμώντας να καεί παρά να αρνηθεί τον ασκητικό βίο.  Βλέποντας αυτό η αμαρτωλή γυναίκα, πέταξε τα στολίδια και ζήτησε συγχώρεση από τον Άγιο. Ο Άγιος Μαρτινιανός την συγχώρεσε και την έστειλε στην γυναικεία Μονή της Όσιας Παύλας (βλ. 26 Ιανουαρίου ), όπου έμεινε δώδεκα χρόνια και για την αγιότητα του βίου της ο Θεός της παραχώρησε την χάρη να επιτελεί θαύματα.
Ο Άγιος Μαρτινιανός κοιμήθηκε σε βαθιά γεράματα στο ερημητήριό του.

(2)Οι Άγιοι Απόστολοι Ακύλας και Πρίσκιλλα  ήταν ένα πολύ αγαπημένο ζευγάρι από τον Πόντο, που ζούσαν στην Ιταλία,  αλλά όταν το 49 μ.Χ. ο Κλαύδιος (  41-54 μ.Χ. ) ο οποίος διαδέχτηκε τον Καλιγούλα, άρχισε τους διωγμούς των Ιουδαίων, το ζευγάρι,  μετέβη στην Κόρινθο όπου άσκησαν το επάγγελμα του  σκηνιποιού. Ως άνθρωποι ήταν ενάρετοι και  όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφτηκε την Κόρινθο, ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα του πρόσφεραν την  φιλοξενία τους και εντυπωσιάστηκαν με το κήρυγμά του.  Ο Απόστολος Παύλος έμεινε μαζί τους 18 μήνες. Δεν άργησαν να βαπτιστούν και αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον Απόστολο Παύλο στις περιοδίες του και έγιναν μάλιστα και βοηθοί του. Πήγαν στην Έφεσσο και το 68 μ.Χ. επέστρεψαν και πάλι στη  Ρώμη. Δεν γνωρίζουμε για το τέλος τους αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Ακύλλας χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον Απόστολο Παύλο.

Η μνήμη τους εορτάζεται στις 13 Φεβρουαρίου και θεωρείται ως ημέρα των ερωτευμένων της Ορθόδοξης εκκλησίας και είναι η αντίστοιχη γιορτή με του «Αγ. Βαλεντίνου» τηε καθολικής εκκλησίας.
Υπάρχει και η εκδοχή του Αγίου Υακίνθου που εορτάζεται στις 3 Ιουλίου.
 

Περισσότερα »

« Κοίτα ψηλά, Χαμογέλα & πες Καλημέρα !»


Περισσότερα »