5 Δεκ 2021

Χοιρινό με Σέλινο ή Σέλερι


Υλικά

1,5 kg Χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο

1 κιλό Σέλινο ή Σέλερι

1 ματσάκι μαϊντανό

2 Πράσα

2 κ.σ. Αλεύρι Γ.Ο.Χ.

Ελαιόλαδο

1 ποτήρι κρασί

10 κόκκοι μπαχάρι

Αλάτι - πιπέρι

 ----Υλικα για το αυγόκομμα-----

2 κρόκους αυγών

2 κ.σ. Νεσεστε

2 κ.σ. Γιαούρτι 

5-6 κ.σ. χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Πιο εύκολο στη χρήση του είναι το σέλερι. Όποιο από τα δύο όμως και να χρησιμοποιήσουμε θα τα πλύνουμε θα τα καθαρίσουμε και θα χωρίσουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα.

Αν χρησιμοποιήσουμε σέλινο τότε θα χρειαστεί να πάρουν μία βράση γιατί γίνονται γρήγορα η κορμί του σέλινου ενώ το σέλερι θέλει περισσότερο χρόνο.


Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το αφήνουμε να στραγγίξει με αλατοπίπερο.

Το βάζουμε σε μία λεκάνη και προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά. 

Παίρνουμε μία κατά προτίμηση χαμηλή κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί τοποθετούμε τα κομμάτια από το κρέας το ένα δίπλα στο άλλο.

Σοτάρουμε καλά. Προσοχή όταν το κρέας δεν έχει σοταριστεί κολλάει στην κατσαρόλα είναι έτοιμο μόλις βάλει με το πιρούνι και το ανασηκώσουμε και σηκώνεται το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και σοτάρουμε.

Αφαιρούμε το κρέας και προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια τα οποία έχουμε πλύνει και ψιλοκόψει.

Σοτάρουμε ελάχιστα και τοποθετούμε πάνω τα κομμάτια από το κρέας.

Μόλις πιει τα νερά που τυχόν έχει βγάλει το κρεμμύδι προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε λίγο ώστε να εξατμιστεί.

Το σημείο αυτό θα προσθέσουμε περίπου μισό ποτήρι νερό, τους κόκκους από το μπαχάρι αλάτι πιπέρι και  θα σκεπάσουμε την κατσαρόλα. 

Αφήνουμε για ένα εικοσάλεπτο περίπου σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα κοτσάνια από το σέλερι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί με το κρέας και τα κρεμμυδάκια για περίπου μισή ώρα.

Αν δεν έχει νερό στο διάστημα αυτό θα προσθέσουμε λίγο ώστε να υπάρχει ζωμός.

Προσθέτουμε και τα φύλλα από το σέλερι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε άλλο ένα τέταρτο περίπου.

Στο σημείο αυτό δοκιμάζουμε (λογικά θα έχει γίνει το κρέας και το σέλερι) και αρχίζουμε τη διαδικασία για να αυγοκόψουμε το φαγητό μας.


Προσοχή εδώ πρέπει να έχει λίγο ζουμάκι αν δεν έχει προσθέτουμε νερό το αφήνουμε να πάρει μία βράση και μετά αρχίζουμε το αυγόκομμα!

Αυγόκομμα

Βάζουμε σε ένα σκεύος τους 2 κρόκους αυγού και το χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι. 

Προσθέτουμε το νισεστέ και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αυγό και νεσεστες προσθέτουμε τις δύο κουταλιές γιαούρτι και συνεχίζουμε ακόμα να χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν.

Θα  προσθέτουμε σιγά-σιγά και το λεμόνι Συνεχίζοντας να χτυπάμε.

Θα ρίξουμε  και ελάχιστο αλάτι πιθανόν και πιπέρι αν μας αρέσει.


Με μία κουτάλα παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα που είναι ζεστός και ρίχνουμε μέσα στο μίγμα αυγών σιγά-σιγά ώστε να αρχίσει να αλλάζει η θερμοκρασία να ζεσταίνεται ώστε  να μη μας κόψει το αυγό.

Αφού δούμε ότι το μείγμα αυγών έχει ζεσταθεί από το ζεστό ζωμό που ρίχνουμε θα αδειάσουμε το μείγμα αυγών μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να ανακατέψουμε. Κουνάμε την κατσαρόλα από τα χερούλια ώστε να πάει παντού το μείγμα αυγών και αφήνουμε να πάρει μόνο μία βράση.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.


Αφήνουμε το φαγητό μας να ησυχάσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε.


Καλή Επιτυχία!

Σίσσυ Μ.



Περισσότερα »