10 Απρ 2020

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΨΩΜΙ από τα χεράκια σας, γρήγορα και απλά!

Είναι πολύ εύκολο, καθόλου κουραστικό, 
το ζύμωμα είναι μόνο 5 λεπτά! 






Υλικά
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια ξηρής μαγιάς
2 κ.γλ. αλάτι
550 γρ χλιαρό νερό
1/4 κ.γ. Ζάχαρη 


2 κουταλιές της σούπας λάδι προαιρετικά
1 κουταλιά της σούπας ξύδι προαιρετικά


Εκτέλεση


Ζεσταίνουμε το νερό ώστε να είναι χλιαρό και όχι καυτό. 
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το μισό χλιαρό νερό. Προσθέτουμε την μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήνουμε στην άκρη τη Μαγιά για 5-6 λεπτά, ώστε να αρχίσει η ζύμωση της.

Ρίχνουμε το αλάτι μέσα στο αλεύρι και ανακατευουμε ώστε να ενωθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλευρι, το λάδι και το ξύδι σιγά-σιγά ανακατεύοντας  μέχρι να γίνει μια λεια ζύμη 


Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μια πετσέτα να ξεκουραστεί για 5-6 λεπτά και ξαναζυμώνουμε πάλι. 




Τότε  χωρίζουμε τη ζύμη, σε δύο μέρη και πλάθουμε δύο φρατζόλες, τις οποίες τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο * ταψί, τοποθετώντας ανάμεσα τους ένα ποτήρι (για να μην κολλήσει η πετσέτα).

*(αν θέλουμε λαδώνουμε το ταψί και δεν βάζουμε αλεύρι, για πιό τραγανό ψωμί βάζουμε Καλαμποκαλευρο αντί αλεύρι) .


Τις αφήνουμε σκεπασμένες σε ένα ζεστό χώρο μέχρι να φουσκώσουν και να τριπλασιαστούν σε όγκο. 

Τότε τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C για 50 λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο.


Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ. 

ΥΓ : Εγώ όταν πλάθω τις φτατζόλες,τοποθετώ το ταψί πάνω στο κρύσταλλο της κουζίνας και ταυτόχρονα ανάβω το φούρνο στους 180 C ώστε μέχρι να προθερμανθεί να έχει φουσκώσει το ψωμί, θέλει  30 λεπτά το Kαλοκαίρι και 50-60 λεπτά το Xειμώνα.
Το αλάτι δεν πρέπει να έρθει σε επαφή απ` ευθείας  με την μαγιά, γιατί θα καταστρέψει τη ζύμωση, για τον ίδιο λόγο δεν πρέπει να διαλύσουμε τη Μαγιά σε καυτό νερό.







Περισσότερα »