9 Σεπ 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΚΡΙΘΑΡΕΝΙΑ της Ρηνούλας

Υλικά       


500 γρ. Αλεύρι σταρένιο Ολικής αλέσεως
500 γρ. Αλεύρι κριθαρένιο
2 Φακελάκια ξηρή μαγιά
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
2 κ.σ. Ξύδι  
1 κ.γλ. Αλάτι
½ κ.γλ. Ζάχαρη
500 ml Νερό


Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το νεράκι μας ώστε να είναι χλιαρό. Ανακατεύουμε τα δύο αλεύρια προσθέτοντας μέσα το αλάτι.
Μέσα σε μια λεκάνη ρίχνουμε λίγο από το χλιαρό νεράκι, προσθέτουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να λιώσει η μαγιά μας.
Αφήνουμε στην άκρη τη λεκάνη για ένα πεντάλεπτο περίπου ώστε να αρχίσει η Μαγιά τη ζύμωση!
Προσθέτουμε το αλεύρι  και όλα τα υπόλοιπα υλικά (λίγο - λίγο όμως το νερό)  μέχρι να φτιάξουμε μία λεία και εύπλαστη ζύμη!
Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά να ξεκουραστεί!
Στη συνέχεια πλάθουμε μία φραντζόλα την οποία θα κόψουμε κατά μήκος σε δύο ή τέσσερις λουρίδες κατά μήκος ( αν θέλουμε μικρά σε 4 ή μεγάλα παξιμάδια σε 2). Πλάθουμε ελαφρά ώστε να γίνουν τέσσερις νέες φραντζόλες  τις οποίες θα τοποθετήσουμε πάνω σε αντικολλητικό  χαρτί στο ταψί μας.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος τις φραντζόλες μας για 3 ωρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους!
Στη συνέχεια με μια σπάτουλα χαράζουμε σε χοντρές φέτες, προσέχοντας η σπάτουλα να μην φτάνει μέχρι τον πάτο και αποκόψει εντελώς τη μία από την άλλη. Ψήνουμε τις φραντζόλες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις)   για 50-60 λεπτά.


Βγάζουμε τα παξιμαδάκια   μας τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα διαχωρίζουμε .
Σε αυτή τη φάση τα παξιμαδάκια  είναι ακόμα μαλακά και για να γίνουν  Τραγανά, θα πρέπει να τα βάλουμε πάλι στο φούρνο στους 120 C αντιστάσεις για 45 λεπτά. Γυρίζουμε τα Παξιμάδια από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε στο φούρνο για αλλα 45 λεπτά.
Βγάζουμε τα Παξιμάδια από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα αποθηκεύσουμε .


Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.


ΥΓ:  αν ψήσουμε στον αέρα θα πρέπει να επιλέξουμε 185 C θερμοκρασία για το ψήσιμο και 100 C για το στέγνωμα!
Αν θέλουμε μικρά παξιμαδάκια θα Κόβουμε την κάθε φραντζόλα σε 15 τεμάχια.
Αν θέλουμε μεγάλα παξιμάδια θα χωρίσουμε την αρχική φραντζόλα σε 2 μέρη και την κάθε νέα φραντζόλα σε 14-15 τεμάχια. Στα μεγάλα παξιμάδια ο χρόνος ψησίματος και αποξήρανσης θα είναι μεγαλύτερος!
Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΑΡΜΕΛΆΔΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ και χρηστικές συμβουλές

Υλικά
1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένα
1 κιλό Ζάχαρη
2 Βανίλιες
1 φλ. Τσαγιού νερό
1 μικρό φλιτζάνι. Καφέ χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ροδάκινα από τα κουκούτσια και τις φλούδες!
Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά (9). Αφήνουμε τη δυνατή φωτιά για 5 λεπτά και χαμηλώνουμε στο (7).
Προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε να βράσει η μαρμελάδα μας για μισή ώρα περίπου!
Προσθέτουμε τη βανίλια ανακατεύουμε καλά δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά για 2-3 λεπτά, αλλά ανακατεύοντας συνεχώς, για να μην μας κολλήσει και αποσύρουμε από τη φωτιά!
Με ένα ραβδομπλεντερ ή στο multi λιώνουμε τα ροδάκινα μας και η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη για τα βάζα!
Αν θέλουμε να φυλάξουμε την μαρμελάδα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου οδηγίες θα βρείτε ΕΔΩ


Χρηστικές Συμβουλές

Τα ροδάκινα όπως και τα Βερίκοκα ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε πηκτίνη. Αυτό δυσκολεύει τη μαρμελάδα ή το γλυκό μας να “δέσει”, οπότε θα πρέπει να το βοηθήσουμε εμείς!
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ρίξουμε μέσα στο γλυκό μας η στην μαρμελάδα μας 4-5 κουκούτσια επειδή έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πηκτίνη και φλούδες. Εγώ βάζω μόνο κουκούτσια τα μετράω για να τα βγάλω πριν λιώσω την μαρμελάδα για να μην μου σπάσουν τις λεπίδες του ραβδομπλεντερ ή του multi!
Προσοχή για τον ίδιο λόγο το λεμόνι θα το βάλουμε στα 10-15 λεπτά γιατί είναι όξινο και αυτό θα βοηθήσει στην πήξη, όπως και η δυνατή φωτιά στην αρχή και στο τέλος!
Τα ροδάκινα δεν αργούν να βράσουν στη μισή ώρα η στα σαράντα λεπτά είναι έτοιμα αλλά αυτό θα το δείτε και εσείς θα πρέπει να έχουν γίνει διάφανα!!!! Προσοχή στο χρόνο γιατί οι παλιές κουζίνες είναι πιο αργές και να μην γίνει η μαρμελάδα μας καραμέλα…..
Επίσης τα ροδάκινα μας να μην είναι πολύ ώριμα Γιατί πάλι θα μας δυσκολέψουν στην πήξη… όσο πιο ώριμα τόσο λιγότερη πηκτίνη!

Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.
Περισσότερα »