12 Δεκ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 12 Δεκεμβρίου 2014ΣΠΥΡΙΔΩΝ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΥΝΕΤΟΣ, ΑΜΩΝΑΘΑΣ, ΑΝΘΟΣ, ΑΙΘΕΡΙΟΣ, EΥΦΗΜΙΑΝΗ, ΦΟΙΒΗ, ΦΙΝΙΑΝ, ΚΛΟΝΑΡΝΤ, ΜΟΝΖΕΣΚΙΕ, ΑΜΠΡΑ
Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Σπυρίδων (1) ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου
Όσιος Ιωάννης επίσκοπος Ζιχνών
Άγιος Αλέξανδρος (2)  Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων
Άγιος Συνετός
Όσιος Αμωναθάς
Όσιος Άνθος
Άγιος Αιθέριος
Αγίες Ευφημιανή και Φοίβη
Άγιος Finnian του Clonard
Όσιος Θεράπων του Μονζέσκιϋ
Αγία Abra κόρη του Αγίου Ιλάριου Επισκόπου Πικτώνων

(1) Ο Άγιος Σπυρίδωνας, καταγόταν από την Κύπρο και έζησε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μ. Κωνσταντίνος. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και ο ίδιος ήταν βοσκός. Έχασε πολύ νωρίς την γυναίκα του η οποία ήταν πολύ ευσεβής χριστιανή όπως και ο ίδιος άλλωστε και έτσι μετά το θάνατό της αφοσιώθηκε αποκλειστικά στην υπηρεσία του Κυρίου και των πλησίον του.
Χρίστηκε επίσκοπος, όταν απεβίωσε ο επίσκοπος Τριμυθούντος. Λέγεται ότι κάποτε μπήκαν κλέφτες στο μαντρί της επισκοπής για να κλέψουν το κοπάδι και βρέθηκαν αλυσοδεμένοι το πρωί χωρίς κανείς να μπορεί να το εξηγήσει. Ο Άγιος Σπυρίδων τους απελευθέρωσε και τους χάρισε και ένα κριάρι.
Αυτή η μεγαλοψυχία του ήταν μια από τις αρετές του και ο Θεός τον βράβευσε με την ευλογία της θαυματουργίας. Πλήθος πιστών εισέρεαν και ζητούσαν την βοήθειά του και αυτός ποτέ δεν ηρνείτο. Ο Άγιος Σπυρίδων απεβίωσε εν ειρήνη.

(2) Ο Άγιος Αλέξανδρος έζησε μεταξύ 2ου και 3ου αιώνα.  Ευσεβής χριστιανός μελετούσε τις γραφές και χρημάτισε μαθητής του Κλημέντου του Αλεξάνδρεως ενώ αργότερα χρίστηκε επίσκοπος Φλανιάδος στην Καππαδοκία. Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Νάρκισσου( επισκόπου Ιεροσολύμων ) ανήλθε ο Αλέξανδρος στον επισκοπικό θρόνο δεδομένου ότι ο Νάρκισσος είχε προσλάβει πριν πεθάνει τον Αλέξανδρο ως βοηθό του, επειδή ο ίδιος ήταν υπερήλικας. Ίδρυσε ως επίσκοπος Ιεροσολύμων, μια βιβλιοθήκη,  στην οποία συγκέντρωσε πολλά εκκλησιαστικά και θεολογικά συγγράμματα.
Συνελήφθη όταν ο αυτοκράτορας Δέκιος άρχισε τους διωγμούς των χριστιανών και ριχθεί στα λιοντάρια τα οποία όμως τον άφησαν ανέγγιχτο. Πέθανε όμως αργότερα μετά από φρικτά βασανιστήρια.

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 12 Δεκεμβρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »