5 Σεπ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 5 Σεπτέμβριου 2014

ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΑΒΔΑΙΟΣ, ΜΕΔΙΜΝΟΣ, ΟΥΡΒΑΝΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΛΤΟΣ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Προφήτης Ζαχαρίας (1)  και η σύζυγος του Ελισάβετ

Άγιος Αβδαίος επίσκοπος Περσίας

Άγιοι Μέδιμνος, Ουρβανός, Θεόδωρος και Ογδόντα Ιερείς και Διάκονοι

Ανάμνηση των Εγκαινιών του Ιερού Ναού του Αγίου Πέτρου του Αποστόλου «του εν τω Αθήρα»

Όσιος Αθανάσιος ηγούμενος Μονής Μπρέστ

Άγιος Alto

 (1)  Ο Προφήτης Ζαχαρίας είναι ο 11ος από του Μικρούς Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Καταγόταν από την Ισραηλιτική φυλή του Λευΐ και γεννήθηκε στην πόλη Γαλαάδ της Παλαιστίνης,  κατά την περίοδο της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας. Ήταν γιος του Βαραχίου και εγγονός του Αδδώ. Το 537 με 536 π.Χ. μαζί με τον προφήτη Αγγαίο, βοήθησαν τον λαό του Ισραήλ, να επιστρέψει στην Ιουδαία, να ανοικοδομήσουν το ναό της Ιερουσαλήμ.

Ήταν αρχιερέας, παντρεμένος με την Ελισάβετ, αλλά δεν είχαν αποκτήσει  παιδιά και αυτός ήταν ο καημός τους. Κάποια μέρα την ώρα της θείας λειτουργίας, είδε ένα άγγελο ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας παρόλο που ήταν πολύ πιστός, δεν το πίστεψε, γιατί η γυναίκα του ήταν στείρα και αρκετά μεγάλη. Για την δυσπιστία του αυτή, τιμωρήθηκε από τον Κύριο και έμεινε κωφάλαλος μέχρι να γεννηθεί ο γιός του. Όταν γέννησε η γυναίκα του και μάλιστα αγόρι, του έδωσαν αμέσως το όνομα Ιωάννης και η γλώσσα του Ζαχαρία λύθηκε αμέσως. 

Ο Ζαχαρίας προφήτευσε την  είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ για την Κυριακή των Βαΐων καθώς και το ποσό που θα πλήρωναν οι Αρχιερείς στον Ιούδα για την προδοσία του. Κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας και ενταφιάσθηκε κοντά στον τάφο του Προφήτη Αγγαίου.

Λέγετε ότι  ο Ζαχαρίας και ο Αγγαίος ήταν μέλη της Μεγάλης Συναγωγής, η οποία όρισε τον Κανόνα των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης.

Προς τιμήν του, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας (379-395 μ.Χ.) έκτισε ναό αφιερωμένο στον Προφήτη στη μονή της Αγίας Δομνίκης Κωνσταντινουπόλεως.

 
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 5η Σεπτεμβρίου (video)

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :  Περισσότερα »

«Ξεκινήστε τη μέρα σας, όμορφα! Πείτε απλά Καλημέρα σας » !


Περισσότερα »