20 Ιουν 2015

Το έθιμο του Κλήδονα στην Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας, την Τετάρτη 23 Ιουνίου.

 Το έθιμο του Κλήδονα στην Ανω Πόλη της Κυπαρισσίας
Το έθιμο του Κλήδονα θα αναβιώσει και φέτος τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ, από το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, στην ιστορική πλατεία της Αρκαδιάς.

Από το σύλλογο χαρακτηριστικά σημειώνουν: 

«Ελάτε όλοι να διασκεδάσουμε, να παραμερίσουμε για λίγες ώρες τα προβλήματά μας, 
να κάψουμε τους Μάηδές μας, 
να φάμε την παραδοσιακή ριγανάδα, 
να πηδήσουμε τις φωτιές, να απολαύσουμε τα απίθανα χορευτικά που μας πλαισιώνουν με την παρουσία τους. 
Θα θαυμάσουμε κοπέλες της Ανω Πόλης, που θα υποδυθούν τις κοπέλες της τότε εποχής και ντυμένες αρχαίες Ελληνίδες θα φέρουν το αμίλητο νερό και θα αναζητήσουν μία καλή τύχη».

Οσον αφορά το συγκεκριμένο έθιμο, στην πρόσκληση τονίζεται: 

«Το δρώμενο του Κλήδονα αποτελεί μία ιδιαίτερα εθιμική εκδήλωση, για την οποία αντλούμε πληροφορίες απ’ τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς αλλά και από τους Βυζαντινούς. Η λέξη Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κλήδων, που σημαίνει τον μαντικό ψίθυρο, την προφητική ρήση και για αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει μάντεμα. 

Το έθιμο που ανάγεται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκε με την εορτή των Γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου». Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/39759-ethimo-klhdwna

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/39759-ethimo-klhdwna
Περισσότερα »

« Σοφές κουβέντες : Ζίγκμουντ Φρόυντ » !

Λόγια επιφανών ανθρώπων, που θα πρέπει όχι μόνο να τα διαβάζουμε, αλλά να προσπαθούμε να τα αποκωδικοποιήσουμε, το σημαντικότερο θα πρέπει να μας προβληματίσουν!
Για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι! Να μάθουμε να διεκδικούμε, να μην μένουμε απαθείς, να νοιώθουμε ότι αξίζουμε! Να δίνουμε αλλά και να παίρνουμε!
Βάζουμε τις κάρτες αυτές και σας συνιστούμε κάπου – κάπου να τις ξαναβλέπετε…. Δείτε τι σας ταιριάζει και προσπαθήστε να βελτιωθείτε ως άνθρωποι πρώτα για εσάς και μετά για τους άλλους…

Περισσότερα »

Παραχώρηση χερσαίου χώρου λιμένα Καλαμάτας για την τοποθέτηση διαφημιστικών πανό (γεφυροπλάστιγγα)

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας προκηρύσσει επαναληπτικό δημόσιο φανερό πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση χερσαίου χώρου λιμένα Καλαμάτας, στην γεφυροπλάστιγγα του Λιμενικού Ταμείου στο ΒΔ τμήμα του πάρκου, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την τοποθέτηση διαφημιστικών πανό. Ο διαγωνισμός θα γίνει στην Καλαμάτα και στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής την 26η Ιουνίου 2015 ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00 (πέρας κατάθεσης δικαιολογητικών). Το ελάχιστο του ανταλλάγματος χρήσης χερσαίου χώρου λιμένα Καλαμάτας ορίζεται στο ποσό των 4.000,00€.
Η περίληψη της διακήρυξης έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του προγράμματος Διαύγεια με ΑΔΑ: Ω77ΦΟΞΜΒ-8ΨΝ και μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Ολόκληρη της διακήρυξη μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 20 Ιουνίου 2015

ΜΕΘΟΔΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ, ΛΟΥΚΑΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ, ΘΩΜΑΣ, ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
Άγιος Μεθόδιος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Πατάρων
Άγιος Νικόλαος(1) ο Καβάσιλας
Όσιος Κάλλιστος (2)Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Κατάθεσις των Ιερών Λειψάνων και Περιβολαίων των Αγίων Αποστόλων Λουκά, Ανδρέου και Θωμά, του προφήτου Ελισσαίου και του μάρτυρος Λαζάρου
Άγιοι Δύο Ασκητές
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας
Όσιος Αθανάσιος ο θαυματουργός ο Πεντασχινίτης Κύπρου

(1) Ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, πήρε το όνομά του από το μητρώνυμό του και όχι από τον πατέρα του, το επώνυμο του οποίου ήταν Χαμαετος και αυτό γιατί είχε μεγάλη εκτίμηση στον  θείο του  Νείλο Καβάσιλα, Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης. Γεννημένος και ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη το 1322 φαίνετε ότι η επιρροή του θείου του ήταν μεγάλη.
Σπούδασε ρητορική, θεολογία, φιλοσοφία και φυσικές επιστήμες  στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη όπου για λίγο διετέλεσε σύμβουλος του Κατακουζηνού,  οποίος στα τελευταία χρόνια της ζωής του, έγινε μοναχός  στην  Μονή των Μαγγάνων. Ο Άγιος Καβάσιλας, ασπάσθηκε τις απόψεις και ιδέες του Γρηγορίου Παλαμά για τον ανατολικό μυστικισμό.
Υπήρξε συγγραφέας αξιολογότατων θεολογικών, ερμηνευτικών, λειτουργικών, ασκητικών και διδακτικών έργων κτλ και εκοιμήθη ειρηνικά λίγο μετά το 1391. Η αγιοποίηση του έγινε τον Ιούλιο του 1983.


(2) Όσιος Κάλλιστος ήταν μοναχός στην  Μονή Ιβήρων του Αγίου όρους και έχαιρε της εκτίμησης του Αυτοκράτορα Κατακουζηνού ο οποίος τον τοποθέτησε στον Πατριαρχικό θρόνο το 1350μχ  αλλά τέσσαρα χρόνια αργότερα αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και αποσύρθηκε στη Μονή του Αγ. Μάμαντα και στη συνέχεια στην Τένεδο. Τον κάλεσαν και για δεύτερη φορά στον Πατριαρχικό Θρόνο, όταν βρισκόταν  ως απεσταλμένος στην ηγεμονίδα της Σερβίας, Ελισάβετ, αλλά αρρώστησε και εκοιμήθη στις Φέρρες της Θεσσαλίας το 1363μ.χ..
Περισσότερα »

« Καλημέρα σας ! Να έχετε μια όμορφη μέρα ! »


Περισσότερα »