Υλικά
500 gr Φακές
500 gr Ντομάτα ψιλοκομμένη ή στον τρίφτη
300 gr Μανιτάρια ψιλοκομμένα
300 gr Τυρί Έμενταλ τριμμένο ή οποιο άλλο τυρί που λιώνει
1 Φλυτζάνι του τσαγιού Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
6 Μελιτζάνες Μεγάλες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Παίρνουμε μία κατσαρόλα στην οποία προσθέτουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο και τη βάζουμε πάνω στη φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τα μανιτάρια και αφού σοταριστούν, προσθέτουμε και το σκόρδο και σοτάρουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και μόλις πάρει μία βράση θα προσθέσουμε τις φακές και το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 1-2 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα αφήνοντάς τις φακές να βράσουν για μισή ώρα με 3 τέταρτα περίπου. Δεν θέλουμε να είναι λυόμενες απλώς να τρώγονται καλά.
Στο ενδιάμεσο προσέχουμε ώστε να έχουν το ανάλογο υγρό όχι όμως πολύ μέχρι να βράσουν.
Όσο οι φακές μας βράζουν θα πάρουμε τις μελιτζάνες, θα τις κόψουμε σε κύβους διαστάσεων δύο επί δύο περίπου εκατοστών, θα προσθέσουμε αλάτι και ελαιόλαδο τόσο όσο να λαδωθουν καλά και θα τις βάλουμε μέσα σε ένα ταψί. Θα ψήσουμε τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αφού οι μελιτζάνες έχουν ψηθεί και οι φακές έχουν βράσει αλλά είναι πηχτές, θα πάρουμε ένα ταψί θα αλείψουμε με ελαιόλαδο και θα ρίξουμε μέσα τις μισές φακές. Θα στρώσουμε καλά και θα προσθέσουμε το μισό τριμμένο κίτρινο τυρί.
Θα στρώσουμε επάνω τις ψημένες μελιτζάνες και πάνω από τις μελιτζάνες τις υπόλοιπες φακές. Θα τις στρώσουμε καλά και θα προσθέσουμε πάλι το κίτρινο τριμμένο τυρί αλλά θα κρατήσουμε λίγο για να το ρίξουμε πάνω στην μπεσαμέλ.
Τώρα ήρθε η ώρα για τη μπεσαμέλ!
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Υλικά
150 gr Μαργαρίνη
12 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 φλυτζάνια του τσαγιού γάλα εβαπορέ
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό
1 κρόκο αυγού
Αλάτι
Πιπέρι και προαιρετικά μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά μαζί με τη μαργαρίνη. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να λιώσει το βούτυρο καλά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα και το ζεστό νερό. Καλό είναι στο 1 φλιτζάνι γάλα να λιώσουμε και τον κρόκο του αυγού. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα.
Μόλις η μπεσαμέλ μας πήξει θα την αφήσουμε να πάρει μία βράση και αν θέλουμε σε αυτή τη φάση μπορούμε να τρέξουμε λίγο μοσχοκάρυδο και την κατεβάζουμε.
Ρίχνουμε την μπεσαμέλ πάνω από τις φακές στο ταψί μας και πάνω στην μπεσαμέλ προσθέτουμε το τριμμένο τυρί που έχουμε κρατήσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165 με 170 βαθμούς σε αέρα για περίπου μισή ώρα! στο ενδιάμεσο μπορούμε να ψεκάσουμε με νερό για να μην ξεραθεί η μπεσαμέλ!
Όταν η μπεσαμέλ μας έχει πάρει χρώμα είναι έτοιμο!
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό μας ένα τέταρτο να ”σταθεί” πριν το σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ.