31 Ιαν 2015

«Ώρα για λίγο Γέλιο : ΑΝΕΚΔΟΤΟ» !!


Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 31 ΙανουαρίουΚΥΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΘΕΟΔΟΤΗ, ΘΕΟΚΤΙΣΤΗ, ΕΥΔΟΞΙΑ, ΑΡΣΕΝΙΟΣ, ΟΥΙΚΤΩΡΙΝΟΣ, ΟΥΙΚΤΩΡ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΚΛΑΥΔΙΟΣ, ΔΙΟΔΩΡΟΣ, ΣΑΡΑΠΙΝΟΣ, ΠΑΠΙΑΣ, ΤΡΥΦΑΙΝΗ, ΗΛΙΑΣ, ΙΟΥΛΙΟΣ, ΑΕΝΤ, ΦΕΡΜΣ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Άγιος Ηλίας ο εν Καλαμάτα , νέος Οσιομάρτυρας ο Αρδούνης
2.         Όσιος Αρσένιος ο Νέος εν Πάρω
3.         Άγιοι Ουικτωρίνος, Ουίκτωρ, Νικηφόρος, Κλαύδιος, Διόδωρος,
            Σαραπίνος και Παπίας
4.         Αγία Τρυφαίνη
5.         Άγιοι Κύρος (1)και Ιωάννης οι Ανάργυροι και η Αγία Αθανασία
            με τις τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία

6.         Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου Δακρυρροούσης
7.         Άγιος Aed από το Ferns
8.         Άγιος Ιούλιος ο Πρεσβύτερος εξ Αιγίνης
(1) Ο Άγιος Ηλίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα από γονείς ευσεβείς χριστιανούς. Μεγαλώνοντας άσκησε το επάγγελμα του κουρέα και στο κουρείο του πήγαιναν πολλοί προεστοί. Κάποια μέρα κάνοντας μαζί με τους προεστούς μια συζήτηση, τους ζήτησε να πάνε στους Τούρκους και να τους ζητήσουν  να μειώσουν τους φόρους που επιβάλλουν  γιατί είναι δυσβάσταχτοι για τους  χριστιανούς και στο τέλος θα τους κάνει να αλλαξοπιστήσουν.  Οι προεστοί όμως γελούσαν με αυτό και τον διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί όσους φόρους και να επιβάλλουν.  

 Η συζήτηση όμως εξελίχτηκε σε καυγά και ο Αρδούνης τους είπε ότι αφού οι προεστοί είναι χριστιανοί θα πρέπει να φροντίζουν για την ζωή των χριστιανών και όχι τα συμφέροντα των Τούρκων διαφορετικά να απαρνηθούν την πίστη τους στον Κύριο. Οργισμένος  λοιπόν  ο Αρδούνης από την συμπεριφορά των προεστών και από την πίστη του  παρουσιάστηκε στον κριτή και απαρνήθηκε τη χριστιανική του πίστη  μετονομαζόμενος μάλιστα και σε Μουσταφά. Όμως γρήγορα το μετάνιωσε και μετέβη στο Άγιο Όρος, όπου και μόνασε για 8 χρόνια. Αφού διδάχτηκε και ασκήθηκε όχι μόνο στην αρετή, αλλά  την προσευχή, την καρτερία και προετοιμασία για το επερχόμενο  μαρτύριο.  Επέστρεψε λοιπόν στην Καλαμάτα, όπου κάποια ημέρα εβρισκόμενος στην αγορά κάποιοι καταστηματάρχες τον αναγνώρισαν λέγοντάς του 
"Εσύ δεν είσαι ο Μουσταφάς";   
 Ο Άγιος όμως τότε τους είπε ότι αυτός είναι μόνο που λέγεται Ηλίας Αρδούνης και όχι  Μουσταφάς. Αμέσως τον οδήγησαν στον κριτή όπου ομολόγησε μπροστά του τη χριστιανική πίστη. Ο κριτής αφού προσπάθησε να τον κάνει να αρνηθεί για μια ακόμα φορά τον Κύριο και δεν τα κατάφερε., διέταξε τον φρικτό βασανισμό του. Ο Ηλίας Αρδούνης,  όμως έμεινε ακλόνητος στην πίστη του, μέχρι που τον έκαψαν ζωντανό στις 31 Ιανουαρίου 1686 μ.Χ.   

Στον τόπο που άφησε τη  τελευταία του πνοή ο Άγιος, οι χριστιανοί της Καλαμάτας έκτισαν Ναό προς τιμήν των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Αυτό το έκαναν γιατί φοβήθηκαν τους Τούρκους ότι θα είχαν μεγάλα προβλήματα οι χριστιανοί αν έδιναν το όνομα του Ηλία. Η τίμια του κάρα  φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Βουλκάνου η οποία βρίσκεται μεταξύ Αρχαίας Μεσσήνης και Βαλύρας στη Μεσσηνία. Η μνήμη του καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 31 Ιανουαρίου επειδή  ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου συμπίπτει με τη μεγάλη εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, που τιμάται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Καλαμάτα (πολιούχος) , αυτός μεταφέρεται την Κυριακή των Μυροφόρων (τη δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα).
 (5) Οι Άγιοι, Κύρος και Ιωάννης έζησαν επί εποχής αυτοκράτορα  Διοκλητιανού σκληρού διώκτη των χριστιανών . Ο Κύρος έφυγε για να γίνει μοναχός, πολύ μικρός από την Αλεδάνδρεια όπου  καταγόταν και  πήγε σε ένα μοναστήρι στον αραβικό κόλπο. Η ενάρετη ασκητική ζωή του, έγινε σύντομα γνωστή σε πολλούς χριστιανούς, οι οποίοι τον θαύμαζαν για την καρτερία του. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ιωάννης ο οποίος όταν έμαθε για τους πνευματικούς και ασκητικούς αγώνες μετέβη στο μοναστήρι αποφασισμένος  να τον συντροφεύσει στον μοναχικό βίο. Για την μεγάλη πίστη και αφοσίωση και των δύο ο Κύριος τους ευλόγησε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Έτσι και οι δύο μαζί θεράπευαν πάσχοντες. Κάποτε μάλιστα έμαθαν ότι οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν μία χήρα γυναίκα, την Αθανασία, και τις τρεις κόρες της, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία με σκοπό να τις βασανίσουν, επειδή δεν ηρνούντο την πίστη τους. Πήγαν λοιπόν και οι δύο άγιοι μαζί για να βοηθήσουν τις γυναίκες αυτές και να τις εμψυχώσουν ώστε να αντέξουν στα βασανιστήρια και να μείνουν πιστές στον λόγο του Κυρίου. Οι βασανιστές συνέλαβαν και τους   Αγίους και τους αποκεφάλισαν μαζί με τις τέσσερις γυναίκες.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 31 Ιανουαρίου (video)

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »

« Καλημέρα με Υγεία και πολλά χαμόγελα!»


Περισσότερα »