9 Ιαν 2015

Γιορτάζουν σήμερα 9 Ιανουαρίου

ΠΟΛΥΕΥΚΤΟΣ, ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΝΑ, ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΑΝΤΡΙΑΝ, ΜΠΡΙΘΓΟΛΝΤ, ΙΩΝΑΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Άγιος Πολύευκτος (1)
2.         Όσιος Ευστράτιος (2)ο Θαυματουργός
3.         Όσιος Πέτρος Επίσκοπος Σεβαστείας
4.         Αγία Αντωνίνα που μαρτύρησε στη Νικομήδεια
5.         Άγιος Λαυρέντιος
6.         Μνήμη Μεγάλου Σεισμού
7.         Άγιος Φίλιππος Μητροπολίτης Μόσχας και πάσης Ρωσίας
8.         Άγιος Adrian ηγούμενος Καντουαρίας
9.         Άγιος Brithwald αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας
10.       Όσιος Ιωνάς ο Γέροντας
11.       Όσιοι Βασίλειος και Γρηγόριος οι Θαυματουργοί

(1) Ο Άγιος Πολύευκτος, γεννήθηκε τον 3ον μ.Χ. αιώνα, επί εποχής αυτοκράτορα Ουλεριανού. Καταγόταν από τη Μελιτηνή της Μεσοποταμίας και στο επάγγελμά του  ήταν στρατιωτικός.  Όταν ο αυτοκράτορας Ουλεριανός διέταξε τον μεγάλο διωγμό των χριστιανών (253- 256 μ.Χ.),  ο Άγιος  Πολύευκτος ομολόγησε δημόσια την πίστη του και όπως ήταν φυσικό κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα.
Μάταια η νεαρή σύζυγός του τον παρακαλούσε όπως και ο πεθερός του να απαρνηθεί την πίστη του και να θυσιάσει στα είδωλα για να σώσει τη ζωή του. Ο Άγιος Πολύευκτος δεν λύγισε παρέμεινε πιστός στον Κύριο και έτσι αποκεφαλίστηκε κερδίζοντας το στέφανο του μαρτυρίου.

(2) Ο Άγιος Ευστράτιος έζησε όταν  αυτοκράτορας ήταν ο Λέοντας Γ΄. Γεννήθηκε από τους ευσεβείς χριστιανούς Γεώργιο και Μεγεθώ, στο χωριό Βιρτζινιανή. Δύο θείοι του, ο Γρηγόριος και ο Βασίλειος (αδέλφια της μητέρας του)  ήταν μοναχοί στην μονή Αγάρων στο Όρος Όλυμπος της Βιθυνίας. Ο Ευστράτιος, επισκέφτηκε τους θείους του στη μονή σε νεαρή ηλικία με σκοπό να γίνει και ο ίδιος μοναχός.  Εκεί στη μονή των Αγάρων εχάρη μοναχός και αργότερα λόγω του χριστού βίου και αμέριστης αφοσίωσής του στα θεία εξελέγη και ηγούμενος. Όταν άρχισαν οι εικονομαχίες επί αυτοκράτορα Λέοντα Γ΄ του Ισαύρου  και μετά από προτροπή του Αγίου Ιωαννίκου εγκατέλειψε τη μονή και επέστρεψε  στην πατρίδα του απ’ όπου αγωνιζόταν  για την αναστήλωση των εικόνων. Κοιμήθηκε  ειρηνικά σε ηλικία 95 ετών.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 9 Ιανουαρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

« Κοίτα ψηλά, Χαμογέλα & πες Καλημέρα !»

Περισσότερα »