26 Φεβ 2015

«Ώρα για λίγο Γέλιο : ΑΝΕΚΔΟΤΟ» !


Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 26 Φεβρουαρίου
ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ, ΦΩΤΕΙΝΗ-ΟΣ, ΦΩΤΩ, ΑΝΑΤΟΛΗ,  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ, ΙΩΣΗΣ, ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, ΒΙΚΤΩΡ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ
Νηστεία - Επιτρέπονται όλες οι τροφές εκτός από το κρέας
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Όσιος Πορφύριος (1)επίσκοπος Γάζης
2.         Αγία Φωτεινή (2) η Μεγαλομάρτυς η Σαμαρείτιδα
3.         Αγία Ανατολή
4.         Αγία Φωτώ
5.         Αγία Φωτίς
6.         Αγία Παρασκευή
7.         Αγία Κυριακή
8.         Άγιος Φωτεινός
9.         Άγιος Ιωσής
10.       Άγιος Σεβαστιανός ο δούκας
11.       Άγιος Βίκτωρ
12.       Άγιος Χριστόδουλος
13.       Άγιος Ιωάννης ο Κάλφας ο Νεομάρτυρας
14.       Μνήμη χειροτονίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου σε πρεσβύτερο
15.       Άγιος Νικόλαος ο Κατοπινός
16.       Άγιος Θεόκλητος ο φαρμακός
17.       Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου του Μεζχέτσκ εν Κιέβω Ρωσίας
18.       Όσιος Σεβαστιανός του Ποσεσόνε

(1) O Άγιος Πορφύριος  γεννήθηκε περίπου το 348 μ.Χ. στη Θεσσαλονίκη επί εποχής αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονωρίου. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και ευσεβείς χριστιανοί και έδωσαν στον Πορφύριο πλούσια φιλοσοφική και θεολογική μόρφωση. Ο Πορφύριος όμως αυτό που περισσότερο ήθελε ήταν να αφιερωθεί πλήρως στον Κύριοι και έτσι εγκαταλείψει και τα πλούτη αλλά και τους γονείς του και μετέβη στην Αίγυπτο σε ένα μοναστήρι, όπου έμενε μέσα σε μία σκήτη. Εκεί παρέμεινε για πέντε χρόνια και στη συνέχεια μετέβη στα Ιεροσόλυμα όπου όπου χειροτονήθηκε ιερέας το έτος 392 μ.Χ από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη Β' (386 - 417 μ.Χ.). και μετέπειτα μετά τον θάνατο  του Επισκόπου Γάζης Αινείου, το 395 μ.Χ., χειροτονήθηκε επίσκοπος Γάζης από τον Επίσκοπο Καισαρείας Ιωάννη. Από την θέση του επισκόπου επιτέλεσε ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, φροντίζοντας τους αναξιοπαθούντες.
Κοιμήθηκε μετά απο σύντομη ασθένεια το έτος 420 μ.Χ., σε ηλικία 72 ετών,

(2) Η Αγία Φωτεινή γεννήθηκε τον 1ο μ.Χ. αιώνα στην πόλη Σιχάρ της Σαμάρειας . Εκεί υπήρχε μια πηγή όπου οι πολίτες της Σαμάρειας πήγαιναν και έπαιρναν νερό από εκεί. Αυτό έκανε κάθε μέρα και η Φωτεινή. Κάποια ημέρα σε έκείνη την πηγή συνάντησε τον Ιησού, (κατά Ιωάννη Δ΄κεφ.  1 - 38).
 Η Φωτεινή συνομίλησε με τον Ιησού ο οποίος της έδωσε «πνευματικό ύδωρ». Η Φωτεινή πίστεψε αμέσως στον λόγο του Κυρίου και βαπτίστηκε χριστιανή.  Πήρε το όνομα Φωτεινή, το αρχικό της όνομα δεν το γνωρίζουμε καθότι ο  Ιωάννης την αναφέρει ως Σαμαρείτιδα. Η Άγία Φωτεινή από τότε αφοσιώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου. Μετέβη  στην Αφρική και τη Ρώμη μαζί με την οικογένειά της τους δύο γιους της και τις πέντε αδελφές της.  υπέστη μαρτυρικό θάνατο κατά την διάρκεια των φοβερών διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα.
Όταν ο αυτοκράτωρας της Ρώμης Νέρωνας (54 – 68 μ.Χ.), άρχισε τους διωγμούς των χριστιανών, πληροφορήθηκε ότι η   Αγία Φωτεινή έκανε χριστιανές την κόρη του Δομνίνα και τις δούλες της και διέταξε την σύλληψή της και τον άγριο βασανισμό όχι μόνο της ίδιας αλλά και των γιών της και των πέντε αδελφών της.

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 26 Φεβρουαρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »

«Μια γλυκεία Καλημέρα από καρδιάς» !


Περισσότερα »