31 Μαρ 2015

«Ώρα για λίγο Γέλιο : ΑΝΕΚΔΟΤΟ» !

Περισσότερα »

Νέοι ιστοί και φωτιστικά σώματα στην Αρτέμιδος, μέχρι τις γραμμές του τρένου

Νέοι ιστοί και φωτιστικά σώματα εγκαταστάθηκαν στο τμήμα της οδού Αρτέμιδος, από τη διασταύρωση Αρτέμιδος και Μακεδονίας μέχρι τη σιδηροδρομική γραμμή. 
 
Οι σχετικές εργασίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό». 
 
Συνολικά, οι παρεμβάσεις στην Αρτέμιδος θα πραγματοποιηθούν από τη διασταύρωση με την Ευαγγελιστρίας μέχρι το παλιό ΚΤΕΛ, ενώ στη Νέα Είσοδο θα γίνουν από τη διασταύρωση προς Διασπορά μέχρι την Αρτέμιδος. Στην οδό Αρτέμιδος, ήδη έχει ολοκληρωθεί το τμήμα από την Ευαγγελιστρίας μέχρι τις γραμμές του τρένου.
 
aa
 
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΟ
ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ
 
cc.JPGΑπό τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, εφόσον ο καιρός επιτρέπει, ο εργολάβος θα συνεχίσει τις εργασίες στη Νέα Είσοδο, με αφετηρία τη διασταύρωσή της με την Αρτέμιδος και με κατεύθυνση δυτικά. Θα εκτελεσθούν παρεμβάσεις στο τμήμα από τη διασταύρωση Νέας Εισόδου και Αρτέμιδος μέχρι τη διασταύρωση προς Ακοβίτικα. Συνιστάται η προσοχή των οδηγών, τόσο την ημέρα κατά την εκτέλεση των εργασιών, όσο και τη νύκτα, διότι κατά τμήματα η Νέα Είσοδος – στο κομμάτι αυτό - δε θα φωτίζεται.
Επισημαίνεται, ακόμη, πως το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στην έξοδο αλλά και στην είσοδο, αυτό που είναι δίπλα στη νησίδα, θα καταλαμβάνεται τμηματικά από το συνεργείο του εργολάβου.
ee.JPGΣτο προαναφερθέν τμήμα της Νέας Εισόδου, οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν ένα μήνα, πλην της περιόδου από τη Μεγάλη Τετάρτη έως την Τρίτη του Πάσχα.
Θα ακολουθήσουν ανάλογες παρεμβάσεις στην Αρτέμιδος, από τη σιδηροδρομική γραμμή μέχρι το παλιό ΚΤΕΛ. 
Το έργο έχει προϋπολογισμό μελέτης 279.930 ευρώ με το ΦΠΑ και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ανάδοχος έχει αναδειχθεί ο Νικόλαος Πετρόγιαννης, που προσέφερε έκπτωση 42%.
dd.JPGΘα εγκατασταθούν νέοι ιστοί, 108 τον αριθμό, που θα φέρουν νέα φωτιστικά σώματα μεταλλικών αλογονιδίων, ενώ θα τοποθετηθούν και 44 νέα φωτιστικά σώματα σε παλιούς ιστούς. Οι ευρισκόμενοι σε καλή κατάσταση παλιοί ιστοί που θα αποξηλωθούν, θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία του Δήμου. Στο έργο περιλαμβάνονται οι σχετικές εργασίες υποδομής στο έδαφος.
ff.JPGΤα νέα φωτιστικά σώματα θα προσφέρουν καλύτερο φωτισμό, θα παράσχουν εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20 % - 30 % και θα έχουν μεγάλο χρόνο ζωής.
 

Πηγή :kalamata.gr
Περισσότερα »

2o Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο, από 15 έως 18 Απριλίου 2015


taugetos 2

H Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Πελοποννήσου οργανώνει το 2ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο, για εκπαιδευτικούς. 
 
Το Σχολείο της Φύσης θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 18 Απριλίου 2015, για 150 εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα και θα φιλοξενηθεί στις κατασκηνώσεις Αγίας Μαρίνας, τις οποίες παρεχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας. Οι κατασκηνώσεις βρίσκονται στον Ταΰγετο, σε υψόμετρο 1.400 μ., σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.
 
 
Η οργάνωση γίνεται με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας, τοπικών συλλόγων, φορέων και εθελοντικών ομάδων της Μεσσηνίας, καθώς και με τη βοήθεια δεκάδων εκπαιδευτικών, εθελοντών και φίλων του Σχολείου της Φύσης, προς τους οποίους οι διοργανωτές εκφράζουν θερμές ευχαριστίες. 
taugetos 4
taugetos_3.JPGtaugetos_5.jpgΤο 2ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο θα δώσει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από όλες τις βαθμίδες να ανακαλύψουν την αυθεντικότητα και την ομορφιά του τόπου μας, να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία επαφής με τη φύση, να εξερευνήσουν το περιβάλλον και να αναπτύξουν μια βιωματική σχέση με τον Ταΰγετο. Μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες θα προσεγγίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και θα βιώσουν τις τοπικές συνθήκες και εμπειρίες που αξιοποιούν τα λαογραφικά, αρχιτεκτονικά και γαστρονομικά στοιχεία της περιοχής.taugetos_6.jpg 
 
Αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως το Σάββατο 5 Απριλίου. 
taugetos_7.jpgΓια περισσότερες πληροφορίες, μπορεί κανείς να απευθυνθεί στην ομάδα της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου: Σίση Πλακονούρη (τηλ. 6976390430), Λίλιαν Καραβά (τηλ. 6972373426), Αφροδίτη Χριστοπούλου (τηλ.  6936470427), Δημήτρη Δημητρίου (τηλ.  6972612275) και ηλεκτρονικά: peekpe.pel@gmail.com.
taugetos_8.jpgΔείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το 2ο Ανοιξιάτικο Σχολείο της Φύσης στον Ταΰγετο, καθώς και την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής.
 
 πηγή : kalamata.gr
Περισσότερα »

Η 21η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής στην Καλαμάτα, το Σάββατο του Λαζάρου

Η 21η Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου 2015, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με ώρα ενάρξεως 20.00. 
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας» και ο Μουσικός Όμιλος Καλαμάτας «Ορφεύς».
Θα πάρουν μέρος οι εξής χορωδίες: 
• η μεικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών 
• η μεικτή Χορωδία του Δήμου Παπάγου Αθηνών
• η μεικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Καλαμάτας «Ορφεύς» καθώς και 
• το σύνολο εγχόρδων “Flex” του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας.
 
πηγή : kalamata.gr
Περισσότερα »

Αφιέρωμα στον Ισαάκ Νεύτων !

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/39/GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg/220px-GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg

Ο Σερ Ισαάκ Νεύτων (Αγγλ. Sir Isaac Newton Σερ Άιζακ Νιούτον, 4 Ιανουαρίου 1643 – 31 Μαρτίου 1727) ήταν Άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, φιλόσοφος, αλχημιστής και θεολόγος.

Θεωρείται πατέρας της Κλασικής Φυσικής, καθώς ξεκινώντας από τις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου αλλά και τους νόμους του Κέπλερ για την κίνηση των πλανητών διατύπωσε τους τρεις μνημειώδεις νόμους της κίνησης και τον περισπούδαστο «νόμο της βαρύτητας» (που ο θρύλος αναφέρει πως αναζήτησε μετά από πτώση μήλου από μια μηλιά).

Μεγάλης ιστορικής σημασίας υπήρξαν ακόμη οι μελέτες του σχετικά με τη φύση του φωτός καθώς επίσης και η καθοριστική συμβολή του στη θεμελίωση των σύγχρονων μαθηματικών και συγκεκριμένα του διαφορικού και ολοκληρωτικού λογισμού. 

Δεν είχε κοινοπολιτειακή υπηκοότητα, αλλά είχε αποκτήσει τον τίτλο του Εταίρου της Βασιλικής Εταιρείας, που δίνονταν σε πολίτες ή μόνιμους κατοίκους της Κοινοπολιτείας των Εθνών. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας.
Περισσότερα στην πηγή : el.wikipedia.org
Περισσότερα »

Ρεσιτάλ από τον Καλαματιανό πιανίστα Μάνο Κιτσικόπουλο, την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015

Με ρεσιτάλ του νέου, πολλά υποσχόμενου Καλαματιανού πιανίστα Μάνου Κιτσικόπουλου, συνεχίζεται ο κύκλος «Άνοιξη των Πλήκτρων», που συνδιοργανώνουν το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, που υπάγεται στην Κοινωφελή Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας», με τη στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Σπουδαστών των Σχολών της «Φάρις». 
 
Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015, στις 21.00, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο. 
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μια από τις πιο δημοφιλείς σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν, το έργο 110, οι 8 Νησιώτικοι Χοροί του Γιάννη Κωνσταντινίδη, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά έργα βασισμένα στην παράδοσή μας, το έργο Black Earth του γνωστού σε ολόκληρο τον κόσμο Τούρκου συνθέτη και πιανίστα Φαζίλ Σάυ και η Σονάτα, έργο 26 του Αμερικανού Σάμιουελ Μπάρμπερ, ένα από τα πιο απαιτητικά έργα του ρεπερτορίου για πιάνο του 20ού αιώνα.
 
 
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο MΑΝΟΣ ΚΙΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Ο πιανίστας Mάνος Κιτσικόπουλος πρόσφατα αποφοίτησε από την Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Μaster of Arts, με την πιανίστα Joanna MacGregor και απέσπασε τον τιμητικό τίτλο DipRam Αward, την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ακαδημία. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έλαβε διάφορα βραβεία όπως τα Dorothy Briant Award (2012,2013) , LIoyd Hartley Prize (2013) και συμμετείχε ως ενεργό μέλος σε Μaster classes των Pascal Nemirovsky, Yevgeny Sudbin, Hamish Milne and Ian Fountain. Έχει, επίσης, δουλέψει με τους Pascal Devoyon, Bernand Ringeissen, Alberto Portugues και Karin Merle. Για τις σπουδές του στο Λονδίνο έχει τιμηθεί με υποτροφία από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».
Ο Mάνος Κιτσικόπουλος σπούδασε πιάνο στην Αθήνα με τους καθηγητές Μάξ και Γιάννη Χάλλεκερ και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αποφοίτησε από το Ωδείο «Μαξ Χάλλεκερ» με Δίπλωμα Πιάνου και βαθμό «Άριστα Παμψηφεί και Α΄ Βραβείο» και Πτυχία Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας, με Άριστα (Τάξη Αλέξανδρου Διονάτου). 
Κατά την διάρκεια των σπουδών του απέσπασε βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς πιάνου, όπως στον διεθνή διαγωνισμό “Konzerteum” (Β΄ Βραβείο) και τον διαγωνισμό «Μαρία Χαιρογιώργου - Σιγάρα» (Γ΄ βραβείο και ειδικό βραβείο καλύτερης ερμηνείας Mozart).
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, καθώς και σε μουσικά φεστιβάλ.
Ανάμεσα στις πρόσφατες εμφανίσεις του ξεχωρίζουν οι συνεργασίες με την Royal Academy Big Band, ερμηνεύοντας το Rhapsody in Blue του George Gershwin στο Duke's Hall του Λονδίνου και με την ορχήστρα Janacek Philharmonic Orchestra , ερμηνεύοντας το 5ο κοντσέρτο για πιάνο του L.v. Beethoven, υπό την διεύθυνση της Bettina Smith, στην Τσεχία. 
Τον Νοέμβριο του 2014 έπαιξε σε εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα του Ιδρύματος Life Action Trust - με πρόεδρο την Χρυσάνθη Λαιμού - στο Kensington Palace, παρουσία μελών της βασιλικής οικογένειας.
Παράλληλα με τις κλασικές του σπουδές, έχει ασχοληθεί και πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ και εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για τον αυτοσχεδιασμό. Αυτήν την περίοδο, έχοντας πρώτη φορά το ρόλο του ενορχηστρωτή, ολοκληρώνει κύκλο τραγουδιών από τον επικείμενο δίσκο της συνθέτριας Μάρθας Μεναχέμ, βασισμένο σε μεγάλους Έλληνες ποιητές (Καβάφης, Λαπαθιώτης, Τριπολίτης, Γκανάς).
πηγή : kalamata.gr
Περισσότερα »

«Περί της εμής οδού»: έκθεση εικαστικών έργων στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας

Το Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας (ΚΤΚ), που υπάγεται στον Εικαστικό Τομέα της Κοινωφελούς  Επιχείρησης «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας, παρουσιάζει την έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο: «Περί της εμής οδού».
 
 
Περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης. 
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αγγελοπούλου Χριστίνα, Αναστασόπουλος Σωτήρης, Βελισσάρης Χρήστος, Γουρζής Γιάννης, Δημητρέας Ευάγγελος, Κελεμένδρη  Έλλη, Λαμπρινίδης Παναγιώτης, Λου - Δημητρέα Μαρία - Χριστίνα, Μαρκόπουλος Δημήτρης, Μεμένιου Πηνελόπη, Σακκά Σταυρούλα, Σταθουλόπουλος Γεώργιος, Τσακιριάν Μαριάμ, Τσορώνη Αγαθή  
 
 
«ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΜΗΣ ΟΔΟΥ»
 
Το ΚΤΚ φιλοξενεί μιαν έκθεση, με κομμάτια από ενότητες έργων των καλλιτεχνών, τα οποία έχουν γίνει σε διάφορες στιγμές της ζωής τους και αντανακλούν τον προσωπικό βιωματικό καλλιτεχνικό τους δρόμο. 
 
Ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης δίδει ορισμένες πληροφορίες για τα έργα κάθε καλλιτέχνη:
Το έργο με φωτογραφίες της Χριστίνας Αγγελοπούλου παραπέμπει όποιον το αντικρίζει στην αέναη  κίνηση των πάντων, κίνηση που φτάνει στα όρια του ιλίγγου.  
 
aggelopoulou-x
 
Στο ζωγραφικό έργο του Σωτήρη Αναστασόπουλου, η ισορροπία του «ποδηλάτη» γίνεται πορεία, όπου η παιδικότητα φαίνεται να είναι ξεκίνημα, αλλά και προορισμός.   
Ο χαράκτης Χρήστος Βελισσάρης κινείται με έντονους συμβολισμούς σε έναν μυστικό χώρο. 
Δάσκαλος της χαρακτικής ο Γιάννης Γουρζής, με ιδιαίτερα σημαντική διαδρομή και σουρεαλιστική θεματολογία.   
Ο Ευάγγελος Δημητρέας εμμένει στο ασπρόμαυρο και στα σχηματοποιημένα τοπία, σε έναν διάλογο της περιγραφής με το άμορφο, σχέση που ο Δημητρέας χειρίζεται δεξιοτεχνικά. 
Χώροι και τόποι όπου τα όντα γίνονται τοπίο αλλά και εξαϋλώνονται, αλλάζοντας μορφή και σχήμα, στη ζωγραφική της Έλλης Κελεμένδρη.  
Η γλυπτική του Παναγιώτη Λαμπρινίδη διαπραγματεύεται τη στροφή προς τον «έσω άνθρωπο», με εικόνες από τη μαζική κουλτούρα. 
 
lamprinidis
 
Η Λου - Δημητρέα Μαρία - Χριστίνα ζωγραφίζει αρχέγονα μοτίβα, που η επανάληψή τους δημιουργεί τρόπο έκφρασης. 
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, κινούμενος στο χώρο του κυβισμού, ζωγραφίζει την εικόνα του ατελιέ του, η οποία στην πορεία γίνεται πηγή έμπνευσης.
Η Πηνελόπη Μεμένιου φωτογραφίζει την ασήμαντη καθημερινότητα και την «διαστέλλει» με έναν δικό της τρόπο.    
tsakirian
Η Σταυρούλα Σακκά ζωγραφίζει αρχέγονα σύμβολα, που παραπέμπουν σε εικονοπλαστικά ιδεογράμματα. 
Ο Γεώργιος Σταθουλόπουλος με τις ζωγραφικές του εικόνες ενώνει τη φύση με την αρχαία ελληνική παράδοση.  
Η Μαριάμ Τσακιριάν, πιστή στην καλλιτεχνική της διαδρομή, ζωγραφίζει ένα φυτό και αποκαλύπτει πολλαπλές εικόνες της προσωπικής της όρασης.  
 
 
kelemendri.jpgΟ ζωγραφικός χώρος της Αγαθής Τσορώνη μοιάζει να αναζητεί τα όρια του, αλλά και να χάνει το όποιο περίγραμμα τον καθορίζει.  
 
Εγκαίνια: Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015, ώρα 20.00
markopoulos.jpgΔιάρκεια: 30/3 έως 4/4 και 20/4 έως 2/5
Δευτέρα –Παρασκευή 14.00 – 20.30 και Σάββατο 10.30 -17.00
 
Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας, Ναυαρίνου 8, Παραλία Καλαμάτας (Εικαστικό Εργαστήρι), τηλ. 27210 28864
 
Πηγή : kalamata.gr
 
Περισσότερα »

Σαν σήμερα 31 Μαρτίου

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 31 Μαρτίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO : 


Περισσότερα »

«Μια γλυκιά Καλημέρα με όμορφες θετικές σκέψεις» !


Περισσότερα »