13 Δεκ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2014ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ, ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ, ΕΥΓΕΝΙΟΣ, ΜΑΡΔΑΡΙΟΣ, ΟΡΕΣΤΗΣ, ΛΟΥΚΙΑ, ΑΡΗΣ, ΑΡΣΕΝΙΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΙΓΝΑΤΙΟΣ, ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ΝΕΙΛΟΣ, ΙΟΥΒΕΝΑΛΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΜΑΡΔΑΡΙΟΣ
Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος,
Ευγένιος, Μαρδάριος (1)  και Ορέστης
Αγία Λουκία (2) η παρθένος
Όσιος Άρης
Όσιος Αρσένιος που ασκήτευσε στο Λάτριο όρος
Άγιος Γαβριήλ ο Ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Πεκίου Σερβίας
Άγιοι Νεόφυτος, Ιγνάτιος, Προκόπιος και Νείλος, κτίτορες της Ιεράς Μονής Μαχαιρά
Άγιοι Ιουβενάλιος και Πέτρος και πάντες Άγιοι οι εν Αλάσκα
Όσιος Μαρδάριος ο Έγκλειστος

(1) Οι Άγιοι Μάρτυρες Ευστράτιος, Αυξέντιος, Ευγένιος,  Μαρδάριος και Ορέστης, έζησαν επί εποχής αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, σκληρών  διωκτών  χριστιανών.  Συνελήφθησαν και οι βασανισμοί τους ήταν άγριοι. Ο Ευστράτιος βασανίστηκε από τον Λύσιο ο οποίος τον υποχρέωσε να φορέσει σιδερένια παπούτσια με δηλητηριασμένα καρφιά, ενώ στη συνέχεια τον έριξαν σε καμίνι.
 Ο Αυξέντιος αποκεφαλίστηκε.
 Τον  Μαρδάριο τον κρέμασαν ανάποδα  από τρύπες που του άνοιξαν στους αστραγάλους.
Του  Ευγένιου του έκοψαν τη γλώσσα και τα χέρια και με αυτό το τρόπο πέθανε.
Ο Ορέστης πέθανε αφού τοποθετήθηκε σε πυρακτωμένο κρεβάτι.

(2) H Αγία Λουκία, καταγόταν από τις Συρακούσες της Ιταλίας. Έζησε στα μέσα του  3ο μ.Χ. αιώνα επί εποχής αυτοκράτορα Δεκίου.  Έμενε μόνη μαζί με την άρρωστη μητέρα της αφού ήταν μοναχοκόρη και είχε ορφανέψει  από μικρή.  Η ανίατη ασθένεια της μητέρας της, την έκανε να  πάρει την απόφαση και να μεταβούν  στην Κατάνη,  επειδή εκεί βρισκόταν το λείψανο της Αγίας Αγαθής,  ευελπιστώντας σε ένα θαύμα, μιας και οι προσπάθειες των γιατρών είχαν αποβεί άκαρπες.
Έφτασαν στην Κατάνη και το πρώτο βράδυ, η Λουκία αφού προσευχήθηκε έπεσε να κοιμηθεί. Τη νύχτα είδε στον ύπνο της την Αγία Αγαθή και της είπε ότι ναι μεν η μητέρα της θα γίνει καλά, η ίδια όμως θα στεφθεί με τον στέφανο του μαρτυρίου. Πράγματι το θαύμα έγινε η μητέρα της έγινε καλά, αλλά όταν επέστρεψαν στις Συρακούσες την κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Δέκιο. 
Συνελήφθη και επειδή δεν απαρνήθηκε την πίστη της στον Κύριο, διατάχθηκε ο θάνατός της. Η αγία Λουκία παρέδωσε το πνεύμα της κάτω από το ξίφος του δημίου.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 13 Δεκεμβρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »