8 Φεβ 2018

Γιορτάζουν σήμερα Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου (Κινητή εορτή)


Τσικνοπέμπτη
ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΖΑΧΑΡΙΑΣ, ΜΑΡΘΑ, ΜΑΡΙΑ, ΛΥΚΑΡΙΩΝ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ, ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΠΕΡΓΕΤΟΣ, ΣΑΒΒΑΣ, ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ,ΕΜΜΕΛΕΙΑ, ΝΟΝΝΑ, ΑΝΘΟΥΣΑ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Θεόδωρος (1)  ο Στρατηλάτης
Προφήτης Ζαχαρίας
Άγιες Μάρθα,(2)  Μαρία και Λυκαρίων ο Οσιομάρτυρας
Άγιοι Νικηφόρος και Στέφανος οι Μάρτυρες
 Όσιοι Φιλάδελφος και Πολύκαρπος
 Όσιος Μακάριος Επίσκοπος Πάφου
Άγιος Περγέτος
Άγιος Σάββας Αρχιεπίσκοπος Σερβίας
Άγιος Αγαθάγγελος Επίσκοπος Δαμασκού
(1)O άγιος Θεόδωρος ο επονωμαζόμενος και ως Στρατηλάτης γεννήθηκε στα Συχάϊτα της Γαλατίας. Ηταν στρατιωτικός στο επάγγελμα και  έμενε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Αναρριχήθηκε γρήγορα στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας λόγω της γενναιότητάς του αλλά και για την σεμνότητά του.  Κάποτε ο αυτοκράτορας Λικίνιος επισκέφθηκε την Ηράκλεια και εκεί γνώρισε από κοντά τον όσιο Θεόδωρο και  έμαθε για τις αρετές του. Όμως δεν άργησε να πληροφορηθεί το γεγονός ότι ήταν χριστιανός και έτσι τον κάλεσε και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Ο Άγιος   αρνήθηκε πράγμα που δυσαρέστησε τον Λικίνιο και έτσι διέταξε να  καθαιρεθεί από το αξίωμά του και να υποβληθεί σε φριχτά βασανιστήρια και τέλος διέταξε τον αποκεφαλισμό του, χαρίζοντάς τον αμάραντο στέφανο του μαρτυρίου.

(2)Οι Αγίες Μάρθα και Μαρία ήταν αδελφές, οι οποίες είχαν αφιερώσει την ζωή τους στον χριστιανισμό και στην διάρωσή του. Δυστυχώς όμως έζησαν  την εποχή των σκληρών διώξεων των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες.  Η δράση τους έφτασε και στα αυτιά του έπαρχου ο οποίος αφού  προσπάθησε με διάφορες κολακείες και τεχνάσματα να τις πείσει να αρνηθούν τον χριστιανισμό και δεν τα κατάφερε, διέταξε τον θάνατό τους δια της σταρώσεως. Μαζί με τις δύο αδελφές πηγές αναφέρουν ότι σταυρώθηκε και  ο  Άγιος Λυκαρίων. Πιθανόν ο Λυκαρίων να είναι ο ίδιος οσιομάρτυρας ο οποίος αναφέρεται στο εορτολόγιο της 7ης Ιουνίου. Θεωρείται ότι ο Άγιος Λυρκαρίων μόναζε μαζι με τις δύο αδελφές.
Περισσότερα »