24 Δεκ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 24 Δεκεμβρίου 2014ΕΥΓΕΝΙΑ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ, ΑΧΜΕΤ, ΒΑΣΙΛΑ, ΠΡΩΤΑΣ, ΥΑΚΙΝΘΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΧΑΙΚΟΣ, ΑΝΤΙΟΧΟΣ, ΒΙΤΙΜΙΩΝ, ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΣ, ΣΟΣΣΙΟΣ, ΘΕΟΚΛΕΙΟΣ, ΚΑΣΤΟΥΛΟΣ, ΑΓΑΠΙΟΣ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Προεόρτια Χριστουγέννων
Αγία Ευγενία (1) η Οσιοπαρθενομάρτυς
Άγιος Φίλιππος
Άγιος Αχμέτ ο Κάλφας ο Νεομάρτυρας
Αγία Βασίλα
Άγιοι Πρώτας και Υάκινθος
Όσιος Νικόλαος «ὁ ἀπὸ στρατιωτῶν» και διήγησις ωφέλιμος
Άγιος Αχαϊκός
Όσιος Αντίοχος
Όσιος Βιτιμίων
Όσιος Αφροδίσιος
Άγιοι Σόσσιος και Θεόκλειος
Άγιος Καστούλος
Όσιος Αγάπιος ο νεώτερος

(1) Η Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς έζησε προς το τέλος του 3ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στη Ρώμη από ειδωλολάτρες γονείς τον Φίλιππος και την Κλαυδία. Είχε και δύο αδέλφια, τον Αβίτα και το Σέργιο.
Η οικογένειά της μετακόμισε στην Αλεξάνδρεια όταν ο πατέρας της διορίστηκε έπαρχος εκεί. Οι σπουδές της στην Ελληνική και Ρωμαϊκή φιλοσοφία της άνοιξαν τους ορίζοντες και τελειώνοντας τις σπουδές της από μια φίλη χριστιανή πήρε τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου. Έτσι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την χριστιανική θρησκεία, την οποία όμως ασπάστηκε αργότερα όταν ο πατέρας της θέλησε να τν παντρέψει με ένα ειδωλολάτρη επονομαζόμενο Ακυλίνα. Παρόλο που ο Ακυλίνας ήταν Ρωμαίος  αξιωματούχος η Ευγενία αρνήθηκε στον πατέρα της αυτό το γάμο. Επειδή όμως ο πατέρας της επέμενε η Ευγενία έφυγε από το σπίτι νύχτα και ντυμένη σαν άντρας.  Κατέφυγε σε ένα χριστιανικό σπίτι και εκεί κατηχήθηκε στις βουλές του Κυρίου και ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Η μεγάλη πίστη της την οδήγησε στο μοναχικό βίο.
Παρέμεινε για χρόνια σε μοναστήρι και όταν επέστρεψε στο σπίτι της η χαρά τους ήταν ανείπωτη. Η Ευγενία τους μύησε στον χριστιανισμό, αλλά το μίσος των ειδωλολατρών ήταν αυτό που οδήγησε τον πατέρα της στον θάνατο, επειδή δεν δεχόταν να επιστρέψει στα είδωλα. Την ίδια τύχη είχε και η Ευγενία όταν γύρισε στη Ρώμη όπου οι ειδωλολάτρες την αποκεφάλισαν χαρίζοντάς την, την αιώνια βασιλεία.

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 24 Δεκεμβρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »