25 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 25 Ιανουαρίου



ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΠΟΥΠΛΟΣ, ΑΥΞΕΝΤΙΟΣ, ΜΑΡΗΣ, ΑΠΟΛΛΩΣ, ΜΕΔΟΥΛΗ, ΚΑΣΤΙΝΟΣ, ΔΗΝΗΤΡΙΟΣ, ΘΕΟΔΟΤΟΣ, ΒΡΕΤΑΝΝΙΟΣ, ΜΩΥΣΗΣ, ΒΑΣΙΑΝΟΣ, ΑΝΑΤΟΛΙΟΣ, ΓΑΒΡΙΗΛ, ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Άγιος Γρηγόριος (1)ο Θεολόγος
2.         Όσιος Πούπλιος
3.         Άγιος Αυξέντιος ο Νεομάρτυρας
4.         Όσιος Μάρης
5.         Όσιος Απολλώς
6.         Αγία Μεδούλη με τη συνοδεία της
7.         Όσιος Καστίνος επίσκοπος Βυζαντίου
8.         Όσιος Δημήτριος ο Σκευοφύλακας
9.         Όσιος Θεόδοτος ηγούμενος Μονής Πουπλίου
10.       Άγιος Βρετάννιος
11.       Άγιος Μωυσής ο Θαυματουργός Επίσκοπος Νόβγκοροντ
12.       Άγιος Βασιανός Αρχιεπίσκοπος Ροστώβ Ρωσίας
13.       Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας εν Ρωσία
14.       Όσιος Ανατόλιος της Όπτινα
15.       Άγιος Γαβριήλ εκ Γεωργίας
16.       Άγιος Βλαδίμηρος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου
17.       Αγία Μαργαρίτα
(1) Ο Άγιος Γρηγόριος, γεννήθηκε το 329μ.χ. στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας. Οι γονείς του, Γρηγόριος και Νόννα,  ήταν ειδωλολάτρες και μετά τη γέννηση του Γρηγορίου έγιναν χριστιανοί και βαπτίστηκαν. Ο Άγιος Γρηγόριος σπούδασε στη Ναζιανζό και στην Καισαρεία, όπου είχε συμμαθητή του τον Μ.  Βασίλειο. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην Ναζιανζό, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πατέρα του, ο οποίος είχε γίνει επίσκοπος Ναζιανζού. Ο ίδιος αγαπούσε πολύ την ηρεμία και την μοναχική ζωή και για το λόγο αυτό μετέβη σε ένα ησυχαστήριο στον Πόντο κοντά στον συμμαθητή και φίλο του Μ. Βασίλειο. Οι παρακλήσεις όμως των γονέων του, τον έκαναν να επιστρέψει και πάλι στην Ναζιανζό. Μετά τον θάνατο των γονέων του αλλά και του αδελφού του Καισάρειου και της αδελφής του Γοργονίας, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου είχαν αρχίσει οι αψιμαχίες με την αίρεση των Αρείων και υπερασπίστηκε την ορθόδοξη εκκλησία.
Εκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, δυστυχώς όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί κατά την  Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, επειδή  μια μερίδα επισκόπων τον αμφισβήτησε και αναχώρησε και πάλι για την πατρίδα του Ναζιανζό , όπου έμεινε μέχρι το ειρηνικό του τέλος το 391μ.χ. Το πλούσιο συγγραφικό του έργο ήταν και η αιτία που η εκκλησία μας τον ονόμασε «Θεολόγο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου