Με προτεραιότητα τη συγκριτική βαλλιστική εξέταση αναμένεται να κινηθεί η Αντιτρομοκρατική, που από την πρώτη ουσιαστικά στιγμή ανέλαβε τις έρευνες για τη διπλή δολοφονία του 27χρονου Γιώργου Φουντούλη και του 22χρονου Μανώλη Καπελώνη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο, και τον σοβαρό τραυματισμό του 29χρονου Αλέξανδρου Γέροντα. 

Τα πρώτα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής λίγη ώρα μετά το συμβάν, άλλωστε είναι 12 κάλυκες διαμετρήματος 9 mm.

Το εννιάρι και η Σέχτα Επαναστατών

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το διαμέτρημα αυτό παραπέμπει συνήθως σε πιστόλι, χωρίς όμως να μπορούν να αποκλειστούν και άλλα όπλα που παίρνουν σφαίρες με το συγκεκριμένο διαμέτρημα. Πληροφορίες εξηγούν πως ένα πιστόλι μπορεί να "πάρει" 12 σφαίρες. Το συγκεκριμένο ωστόσο διαμέτρημα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υποπολυβόλο ΜP5. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι η τρομοκρατική οργάνωση που έχει χρησιμοποιήσει πιστόλι με σφαίρες διαμετρήματος 9 m.m. με θανάσιμο αποτέλεσμα είναι η Σέχτα Επαναστατών που όσο απότομα είχε εμφανιστεί, τόσο απότομα είχε εξαφανιστεί, χωρίς ποτέ να συλληφθεί κάποιο μέλος της. Με εννιάρι πιστόλι θυμίζουμε πως η Σέχτα Επαναστατών είχε εκτελέσει τον υπαρχιφύλακα Νεκτάριο Σάββα τον Ιούνιο του 2009, και τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια τον Ιούλιο του 2010.
Περισσότερες όμως απαντήσεις χρήσιμες για την έρευνα αναμένεται να δοθούν μετά τη συγκριτική βαλλιστική έρευνα η οποία θα υποδείξει αφενός το είδος του όπλου αφετέρου αν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη ενέργεια στο παρελθόν.

Κάμερες και μαρτυρίες

Απαντήσεις θα δοθούν και από οπτικοακουστικό υλικό που πιθανότατα υπάρχει, καθώς τα περισσότερα αν όχι όλα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, τουλάχιστον στην Αθήνα, διαθέτουν κάμερες που εποπτεύουν τον εξωτερικό χώρο των γραφείων, πόσο μάλιστα τα γραφεία του Ηρακλείου που είναι, σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή, τα "κεντρικά γραφεία του Βορείου Τομέα". Επιπλέον, σε απόσταση αναπνοής από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι το αστυνομικό τμήμα του Ηρακλείου Αττικής και η τοπική εφορία.
Το τρίτο και εξίσου σοβαρό κομμάτι των ερευνών είναι φυσικά οι αυτόπτες μάρτυρες, καθώς το συμβάν συνέβη στις 7 το απόγευμα, μπροστά στα μάτια θαμώνων της καφετέριας που λειτουργεί το ισόγειο των γραφείων, αλλά δίπλα στην πολυσύχναστη λεωφόρο Ηρακλείου, την ώρα μάλιστα που τα γύρω τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την "αποτελεσματικότητα" του χτυπήματος, δείχνει έναν "επαγγελματισμό" όπως διαρρέεται από την αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία επίσης, οι δύο δράστες προσέγγισαν πεζή και διέφυγαν με μηχανή.
Πληροφορίες υποστήριζαν πως υπάρχει μάρτυρας που είχε συγκρατήσει μέρος της πινακίδας. Η μόνη επίσημη πληροφορία από την αστυνομία για τη μηχανή με την οποία διέφυγαν οι δράστες ήταν, μέχρι την ώρα που έκλεινε η "Αυγής" της Κυριακής, είχε εντοπιστεί την Παρασκευή στις 20.40 μια κλεμμένη μοτοσικλέτα την οποία εξέταζε η Αντιτρομοκρατική. Λίγο αργότερα, ωστόσο, κυκλοφόρησαν πληροφορίες και διαρροές ότι υπάρχει και δεύτερη μηχανή στο Μαρκόπουλο, καθώς επίσης και ότι βάση πληροφοριών από μάρτυρα είχαν φτάσει σε ιδιοκτήτη μηχανής με τα στοιχεία που έδιναν μάρτυρες, τον οποίο και έψαχναν, χωρίς όμως μέχρι την ώρα που έκλεινε "Αυγή" της Κυριακής να μπορεί να επιβεβαιωθεί κάποια από τις εκδοχές.

Επίθεση Χ.Α. σε κυβέρνηση και αστυνομία για προαναγγελθέν χτύπημα και οι κύκλοι Δένδια

Αίσθηση προκάλεσε πως στις πρώτες δύο ανακοινώσεις η Χρυσή Αυγή απέφυγε να παραδεχθεί ευθέως πως τα θύματα της επίθεσης ήταν μέλη/υποστηρικτές της. Μετά από δηλώσεις βουλευτών της, εμφανίστηκαν ανακοινώσεις στις οποίες μιλούσαν για "παιδιά που ανήκουν και στη δική τους οικογένεια".

Κατά τα άλλα, η Χρυσή Αυγή με ανακοινώσεις και δηλώσεις του Ηλ. Κασιδιάρη αλλά και ολιγόλογο μήνυμα του ίδιου του Μιχαλολιάκου, μιλούσε για στοχοποίηση από την κυβέρνηση και ευθύνες του υπουργού Ν. Δένδια και της ΕΛ.ΑΣ. για την αφαίρεση των φρουρών. Σε αυτό μάλιστα το πλαίσιο, η Χρυσή Αυγή θυμίζει ότι είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενο χτύπημα από τον Ν. Μαζιώτη, ο οποίος είχε αναρτήσει κείμενο μετά τη δολοφονία Φύσσα. Κύκλοι της Κατεχάκη προ δύο εβδομάδων, όταν δηλαδή βγήκαν οι φωτογραφίες από τη ληστεία στα Μέθανα, που η Αντιτρομοκρατική χρεώνει στον Ν. Μαζιώτη και ο ίδιος την αρνείται, υποστήριζαν ότι ανησυχούν για επερχόμενο χτύπημα.