15 Οκτ 2014

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την «Ηλέκτρα»

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε εκ νέου για το κινηματοθέατρο «Ηλέκτρα», με αποδέκτη το Δήμο Καλαμάτας, καθώς ο χώρος αυτός αποτελεί δημοτική περιουσία. 
 
Η επιδίωξη του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία είναι να δημιουργήσει χώρο πολιτισμού. Ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει στην παραχώρηση της «Ηλέκτρας», εφόσον το ενδιαφέρον συγκεκριμενοποιηθεί, μετά από διαγωνισμό σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
 πηγή : Δ.Καλαμάτας
Περισσότερα »

Ημερίδα με την ολλανδική πρεσβεία για παραγωγή και μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων

Συνεργασία με την πρεσβεία της Ολλανδίας επιδιώκει ο Δήμος Καλαμάτας, με έμφαση στην παραγωγή και το μάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων, τομείς στους οποίους η χώρα αυτή – αν και μικρή σε έκταση – έχει ιδιαίτερες επιτυχίες παγκοσμίως να επιδείξει.

Σε συνέχεια συνομιλιών στην Καλαμάτα το καλοκαίρι και σχετικής επιστολής του Ολλανδού διπλωμάτη, ο Δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον Robert – Jan Sieben, επιτετραμμένο της Πρεσβείας του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Αθήνα, με την οποία του προτείνει «τη διεξαγωγή στην Καλαμάτα μιας ημερίδας με έμφαση στα κηπευτικά, χωρίς να αποκλείονται άλλα προϊόντα, που θα είχε πιθανό θέμα: «Παραγωγή και μάρκετινγκ ποιοτικών αγροτικών προϊόντων: το επιτυχημένο παράδειγμα της Ολλανδίας».
Ο Π. Νίκας προσθέτει πως «στην ημερίδα αυτή, που είναι δυνατόν να διοργανωθεί την άνοιξη του 2015 σε αμφιθέατρο του Δήμου Καλαμάτας το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπορούν να γίνουν:
  • παρουσίαση του τρόπου με τον οποίο παράγονται αγροτικά προϊόντα στον τομέα των κηπευτικών ή και σε άλλους τομείς στην Ολλανδία,
  • να μιλήσουν ειδικοί της πρεσβείας ή και Ολλανδικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, για το μάρκετινγκ και τη διείσδυση των προϊόντων αυτών στην παγκόσμια αγορά,
  • να μετάσχει και εκπρόσωπος Ολλανδικού πανεπιστημίου με εξειδίκευση στο αντικείμενο.
  • Επίσης, η Πρεσβεία σας θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την πρωτοβουλία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups)».
Υπενθυμίζεται ότι ο Robert – Jan Sieben, επιτετραμμένος της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα (δηλαδή ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής) και η μορφωτική ακόλουθος Μάρθα Τριανταφύλλου, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο στις 18 Ιουλίου φέτος και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο, παρουσία της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Βίκυς Μαραγκοπούλου. Την προηγούμενη, είχε ανέβει με ιδιαίτερη επιτυχία στο Μέγαρο Χορού μια παράσταση της χορευτικής ομάδας Nederlands Dans Theater 2.
Κατά τη συνάντηση αυτή, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Βασιλείου της Ολλανδίας γνωστοποίησε στο Δήμαρχο την επιθυμία της χώρας του για περαιτέρω συνεργασία με την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή σε διάφορα αντικείμενα, όπως σε ζητήματα αγροτικής παραγωγής, στον τουρισμό και άλλα. Ο Π. Νίκας χαιρέτισε την προοπτική αυτή και πρότεινε την από κοινού διοργάνωση ημερίδας, σχετικά με την εμπορική προώθηση αγροτικών προϊόντων, τομέα στον οποίο η Ολλανδία είναι ιδιαιτέρως επιτυχημένη. 

Ο κ. Sieben ανέφερε ακόμη το ενδεχόμενο συνεργασίας στους τομείς της έρευνας στον αγροτικό χώρο, με έμφαση στη λαχανοκομία και γενικότερα σε θέματα καινοτομίας στον τομέα αυτό, όπου η χώρα του διαθέτει ισχυρή παρουσία παγκοσμίως.
Περισσότερα »

Συνάντηση με την Καρναβαλική Επιτροπή εν όψει Καρναβαλιού 2015

Συνάντηση με μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής και φίλους του Καρναβαλιού είχε ο Δήμαρχος το βράδυ της Δευτέρας 13 Οκτωβρίου. Έγιναν απολογισμός του Καλαματιανού Καρναβαλιού 2014 και ανταλλαγή απόψεων για το Καρναβάλι 2015.
 
Ο Δήμαρχος έδωσε κατευθύνσεις σχετικά με το επόμενο Καρναβάλι, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – πως θα πρέπει να αναδειχθεί το ιδιαίτερο χρώμα του, με ποιότητα και μακριά από ακρότητες. Είναι, δε, αναγκαίο να περάσουν στο ύφος του Καρναβαλιού παραδοσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία.
 
Η οριστικοποίηση όσων θα ισχύσουν για την προετοιμασία του Καλαματιανού Καρναβαλιού 2015, θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη συνάντηση.
 
ke.JPGke_1.JPGke_2.JPGke_3.JPG
 
πηγή : Δ.Καλαμάτας
Περισσότερα »

Αναγγελία ζημιάς από ανεμοστρόβιλο

Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά από τον ανεμοστρόβιλο της 7ης Οκτωβρίου 2014 σε φυτικό κεφάλαιο (δηλαδή στην παραγωγή της καλλιέργειάς τους) και σε πάγιο κεφάλαιο (δηλαδή εκρίζωση δένδρων, ζημιές σε αποθήκες, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ.) στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Καλαμάτας, Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Αντικαλάμου, Λαιΐκων και Βέργας, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς μέχρι την 22α Οκτωβρίου 2014, στην ανταποκρίτρια του ΕΛΓΑ στο Δήμο Καλαμάτας Αγγελική Σταματελοπούλου, στην οδό Παπατσώνη 4, τηλ. επικοινωνίας: 27213 60846.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμπλήρωση της δήλωσης είναι η ταυτότητα, ο ΑΦΜ, ο τραπεζικός λογαριασμός και η δήλωση καλλιέργειας / εκτροφής, όπως αυτή υπεβλήθη στο πλαίσιο της Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Περισσότερα »

Πρόταση για βοτανικό πάρκο στο ξυλοπριστήριο Αρτεμισίας και άλλες δράσεις, σε Κοινοτικό Πρόγραμμα

xlwrida-taugetou_1.JPGΤο ΤΕΙ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, το Δήμο Δυτικής Μάνης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας κατέθεσαν πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη χρηματοδότηση μελέτης μέσω του Προγράμματος LIFE+ Nature & Biodiversity. 

Η μελέτη έχει τίτλο“GIS mapping and studying of vulnerable and endangered species of Τaygetos mountain and crucial conservation actions” (στην ελληνική: «Απεικόνιση σε χάρτη με GIS και μελέτη ειδών απειλουμένων με εξαφάνιση και εν κινδύνω του όρους Ταΰγετος και καίριες δράσεις διατήρησης»).
xlwrida-taugetou
Η προτεινόμενη δράση αφορά στη διατήρηση των κρίσιμων πληθυσμών των ειδών Micromeria taygetea, Globularia stygia και Crepis crocifolia με επιτόπου δράσεις και ερευνητικές εφαρμογές. Τα υπό μελέτη είδη είναι ενδημικά φυτά του Ταϋγέτου και αναφέρονται στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 92/43/ΕΕC ως είδη προτεραιότητας. Σκοπός της προτεινόμενης δράσης είναι η καταγραφή και χαρτογράφηση των θέσεων εμφάνισης των πληθυσμών στο όρος Ταΰγετος, η υποβοήθηση αναπαραγωγής τους in situ, καθώς και η γενικότερη αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μέσω της διατήρησης της βιοποικιλότητας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 1.445.782 ευρώ και η Ε.Ε. θα καλύψει το 70% του ποσού. Εφόσον εγκριθεί, η δράση αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί εντός 3 ετών.
Με την ολοκλήρωση της εν λόγω δράσης του Προγράμματος, αναμένεται να παραδοθούν:
1) Αναλυτικοί χάρτες με τα σημεία εμφάνισης των πληθυσμών
2) Γενετική ταυτοποίηση (genetic barcode) των υπό εξέταση ειδών και δημιουργία βάσης γονιδιωμάτων
3) Τράπεζα γενετικού υλικού στο ΤΕΙ Πελοποννήσου
4) Θέσεις παρακολούθησης της εξάπλωσης των ειδών με την οριοθέτηση Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών (ΜΑΦ)
5) Βοτανικό πάρκο και σημείο συνάντησης επισκεπτών στο παλιό ξυλοπριστήριο στην περιοχή της Αρτεμισίας. Η ενημέρωση - εκπαίδευση θα είναι στοχευμένη για μαθητές ηλικίας 7-18 ετών και θα γίνεται σταδιακά στον εκθεσιακό χώρο στο κτήριο της Αρτεμισίας και στο βοτανικό κήπο.
Ο Δήμος διαθέτει εκτενή εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών, έχοντας υλοποιήσει αντίστοιχα προγράμματα πολλές φορές, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού καθώς και με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας. Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει αφού οργανωθεί ο εκθεσιακός χώρος και θα ολοκληρωθεί με το τέλος του προγράμματος. Οι επισκέψεις θα διοργανώνονται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού και τα επιμέρους σχολεία.
Τα περιεχόμενα θα ακολουθήσουν την πορεία της δράσης αυτής από την εισαγωγική (σκοπός των προγραμμάτων LIFE Nature, περιβαλλοντικά προβλήματα, βιοποικιλότητα, ενδημικά είδη, σημασία προστασίας του περιβάλλοντος) στην τελική φάση και θα αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η προστασία των ενδημικών φυτών του Ταΰγετου, σε επιστημονικό επίπεδο και σε επίπεδο υποδομών.
6) Πολλαπλές δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων και ενημέρωσης, με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων και εκθέσεων.
Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσα από τις ενέργειες διάχυσης των αποτελεσμάτων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που σχετίζονται με τον Ταΰγετο.
sxoleio-artemisisas.JPG πηγή : Δ.Καλαμάτας
Περισσότερα »

Γιορτάζουν σήμερα 15 Οκτωβρίου 2014

ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ, ΣΑΒΙΝΟΣ, ΒΑΡΣΟΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ
Νηστεία

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Λουκιανός (1) ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας
Όσιος Σαβίνος (2) ο επίσκοπος
Όσιος Βάρσος (3)
Άγιος Ευθύμιος ο Νέος
Διήγηση μοναχού υποτακτικού περί υπακοής
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος των Σπηλαίων του Κιέβου
Άγιος Διονύσιος Αρχιεπίσκοπος Σουζδαλίας

(1) Ο Άγιος Λουκιανός, καταγόταν από τα Σαμόσατα της Συρίας, από γονείς εύπορους χριστιανούς. Ορφάνεψε σε ηλικά 12 ετών και τότε αποφάσισε να μοιράσει την περιουσία του στους φτωχούς και να αφοσιωθεί στις θεολογικές σπουδές. Έγινε επίσκοπος Αντιοχείας και όταν κάποτε πληροφορήθηκε ότι στη Νικομήδεια κάποιοι χριστιανοί βασανίζονταν για την πίστη τους και είχαν χάσει το θάρρος τους, πήγε για να τους στηρίξει αλλά συνελήφθη από τον αυτοκράτορα Μαξιμιανό. Ο Λουκιανός δέχτηκε πολλές πιέσεις για να απαρνηθεί την πίστη του και επειδή δεν ενέδιδε στις πιέσεις, ο αυτοκράτορας διέταξε να φυλακιστεί και να του στερήσουν την τροφή και το νερό, αυτό και έγινε μέχρι που παρέδωσε το πνεύμα του στον Κυρίο.

(2) Για τον Όσιο Σαβίνο, δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρεις για την καταγωγή του, αλλά αυτό που έχει καταγραφεί είναι το ότι ενώ είχε πολλές αρετές και του είχε ζητηθεί επίμονα να δεχθεί τον επισκοπικό θρόνο. Ο Σαβίνος όμως ήταν λάτρης του μοναχικού βίου και αρνιόταν. Κάποτε όμως και μετά από πολλές πιέσεις δέχτηκε

 

 το αξίωμα αυτό, αλλά δεν άντεξε τη φθορά και τις πιέσεις γι` αυτό το λόγο παραιτήθηκε και γύρισε στην ερημική ζωή του κελιού του. Απεβίωσε ειρηνικά στην σκήτη του. Στον  Παρισινός Κώδικα αναφέρεται ως επίσκοπος Κύπρου το  1578 μ.Χ.

 
(3) Ο Όσιος Βάρσος, έζησε στα μέσα του 4ου αιώνα, την εποχή που η αρειανική αίρεση συγκλονιζε την Εκκλησία. Ήταν επίσκοπος Έδεσας. Για να πλουτίσει τις γνώσεις του, μετέβη στη Φοινίκη, την Αίγυπτο και την Θηβαΐδα, όπου εξαπλώθηκε και η φήμη του. Η διαμάχη για την αίρεση δεν τον άφησε  αμέτοχο και υπερασπιζόταν παντού την ορθόδοξη τριαδολογία, πράγμα που εξόργησε τον αυτοκράτορα Ουάλη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ των αιρετικών Αριανών. Ο Ουράλης τον εξόρισε στο νησί Άρανδον. Η εξορία όμως δεν τον απομόνωσε διότι οι πιστοί πήγαιναν εκεί για να τον ακούσουν και αυτό ήταν η αιτία να τον μεταφέρουν στην Ολορόγγο της Αιγύπτου. Παρόλη την ταλαιπωρία του παρέμεινε πιστός στην ορθοδοξία, μέχρι που άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ ήταν φυλακισμένος σε ένα φρούριο στην Αλγερία.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 15 Οκτωβρίου (video) **

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

 
Περισσότερα »

«Χαμογελάστε και πείτε απλά Καλημέρα !»


Περισσότερα »