16 Νοε 2014

Γιορτάζουν σήμερα 16 Νοεμβρίου 2014ΜΑΤΘΑΙΟΣ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΦΙΛΟΥΜΕΝΟΣ

Νηστεία - Επιτρέπεται το ψάρι

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Ματθαίος Απόστολος και Ευαγγελιστής
Αγία Ιφιγένεια η Παρθενομάρτυς
Άγιος Φιλούμενος (1) ο Νεοιερομάρτυρας
Ανακομιδή Ιερών Λειψανων του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Άσσου

(1) Ο Άγιος Φιλούμενος ήταν δίδυμος αδελφός με τον Ελπίδιο και κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου, από γονείς ευσεβείς χριστιανούς, τον Γεώργιο Ορουντιώτη και την Μαγδαληνή. Η γιαγιά τους όμως η Λωξάντρα ήταν αυτή που τους έφερε ακόμη πιο κοντά στο Χριστό, γιατί τους ζητούσε να της διαβάσουν βίους αγίων. Διαβάζοντας τα μαρτύρια των αγίων ο Φιλούμενος ήρθε πιο κοντά στο Χριστό. Ιδιαίτερα όμως τον συγκίνησε ο βίος του Αγίου Ιωάννου του Καυσοκαλυβίτου, τον οποίο και μιμήθηκε. Μαζί με τον αδελφό του πήγαν στην Ιερά Μονή Σταυροβουνίου και παρέμειναν για πέντε χρόνια, στη συνέχεια μετέβησαν στην Κύπρο, ο πατήρ Ελπίδιος μετά από δώδεκα έτη  στα Ιεροσόλυμα συνέχισε τον εκκλησιαστικό του βίο σε διάφορα μέρη της Ορθοδοξίας και κοιμήθηκε στο Άγιο Όρος.

Ο Φιλούμενος έμεινε στα Ιεροσόλυμα για 46 έτη διακονώντας την εκεί αδελφότητα του Πατριαρχείου, ως φύλακας αγίων τόπων. Εσφαγιάσθη  στο Φρέαρ του Ιακώβ  16 Νοεμβρίου 1979 μ.Χ. από φανατικούς  σιωνιστές.
Τέσσερα μετά το θάνατό του ανοίχθηκε ο τάφος του π. Φιλουμένου και το σώμα του νεκρού Αρχιμανδρίτη ήταν ανέπαφο και ευωδίαζε. Ξανακλείσανε τον τάφο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1984 μ.Χ., οπότε κατά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Πέλλας Κλαυδίου ανοίχθηκε και πάλι. Το σώμα συνέχισε να είναι αναλλοίωτο και να ευωδιάζει. Το λείψανο τοποθετήθηκε στον ιερό ναό της Αγίας Σιών, όπου και γίνεται αντικείμενο προσκύνησης από χιλιάδες πιστούς.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 16 Νοεμβρίου (video) **

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »