10 Ιουλ 2017

Γιορτάζουν σήμερα 10 Ιουλίου

ΔΑΝΙΗΛ, ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΛΕΟΝΙΟΣ, ΒΙΑΝΩΡ, ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ, ΜΥΡΙΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΑΜΑΛΙΑ, ΤΙΘΟΗΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιοι Σαράντα Πέντε (1) Μάρτυρες Άγιοι Βιάνωρ και Σιλουανός
Άγιος Απολλώνιος από τις Σάρδεις
Άγιοι Μύριοι
Σύναξη πάντων των Βατοπαιδινών Αγίων
Άγιος Αθανάσιος ο Πεντασχοινίτης
Οσία Αμαλία
Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου εν τοις Βιάτου ή Βεώτου
Ανακομιδή Ιερών Λειψανων του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Άσσου εν Γέρα Λέσβου
Άγιος Τιθόης ο Μάρτυρας
Όσιος Αντώνιος ο Ρώσος ο Εσφιγμενίτης
Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Ριαζάν και Μουρώμ

(1) Οι σαρανταπέντε άγιοι μάρτυρες, έζησαν τον 4 μχ αιώνα και μαρτύρησαν επί αυτοκρατορίας Λικίνιου.  Από τους σαράντα πέντε ξεχώρισαν ο Λεόντιος, ο Μαυρίκιος, ο Δανιήλ και ο Αντώνιος, οι οποίοι και κατείχαν τα πρώτα αξιώματα στην πόλη. Οι Σαραντα πέντε άγιοι οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα, επειδή ήταν χριστιανοί και ο ηγεμόνας τους ζήτησε να θυσιάσουν στα είδωλα. Οι Άγιοι Σαράντα πέντε αρνήθηκαν και εξοργισμένος ο Λυσίας διέταξε να υποβληθούν  σε βασανιστήρια έως ότου αλλαξοπιστήσουν. Αυτοί παρέμειναν σταθεροί μέχρι που τούς έριξαν στην φωτιά, όπου και μαρτύρησαν.


Περισσότερα »

Γιορταζει σημερα 10 Ιουλιου η Οσία Αμαλία

Ημερομηνία εορτής: 10/07Οσία ΑμαλίαΤύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 10 Ιουλίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Οσια Αμαλια (; - 690)
Βιογραφία
Η Οσία Αμαλία (στη φλαμανδική γλώσσα Αμαλβέργη), έζησε κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα στο τότε ορθόδοξο Βέλγιο, στην επαρχία της Βραβάνδης, της οποίας πρωτεύουσα σήμερα είναι οι Βρυξέλλες. Ήταν αδελφή (ή σύμφωνα με άλλους ανεψιά) του Αγίου Πιπίνου Δούκα της Βραβάνδης, κόμη του Λάντεν και κύριου αυλικού των Φράγκων βασιλέων της δυναστείας των Καρολιδών. Παντρεύτηκε τον κόμη Βιτγέρον και ανεδείχθη μητέρα των αγίων Εμβέρτου επισκόπου Καμπραί, Γουδούλης Οσίας, Ραϊνέλδης οσιομάρτυρος και Φαραΐλδης Οσίας.

Μετά από ενάρετο βίο στον κόσμο, διακρινόμενο για τα έργα της αγάπης και της φιλανθρωπίας, έγινε μοναχή σε μεγάλη ηλικία στη Μονή του Μομπέζ, του τάγματος των Βενεδικτίνων, όπου εκοιμήθη οσιακώς το έτος 690 μ.Χ.

Στην εικονογραφία εικονίζεται ως γηραιά μοναχή ενώπιον μονής.


Ἀπολυτίκιον
Αμαλίαν οσίαν δεύτε τιμήσωμεν ότι δόξα ανθρώπων καταφρονήσαντα και τον νυμφίο της Χριστό ακολουθήσασα μοναζουσών καλλονή ανεδείχθης ηρωΐς ασκήσεως και αγώνων, διό μη παύσεις πρευβεύων ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.

Περισσότερα »