Υλικά
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (Λάπα)
1 ½ κούπα τσαγιού κουάκερ
100γρ. Χυμό ντομάτας
1 Αυγό
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι Μέτριο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. αλάτι κοφτό
½ κ.γλ. Ρίγανη
Πιπέρι
Μπαχάρι τριμμένο
½ κ.γλ. Κίμινο τριμμένο
Υλικά για τη σάλτσα
400γρ. Χυμό ντομάτας
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι Μέτριο τριμμένο
1 κ.γλ. αλάτι κοφτό
Πιπέρι
Μπαχάρι τριμμένο
½ κ.γλ. Κίμινο τριμμένο
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση για τα σουτζουκάκια
Τοποθετούμε τον κιμά μέσα σε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε πολύ καλά κάνουμε μία μπάλα με τον κιμά και και τον τοποθετούμε μέσα σε ένα τάπερ το οποίο σκεπάζουμε καλά και το βάζουμε μέσα στο ψυγείο. Πρέπει να το αφήσουμε τουλάχιστον δύο ώρες (για να δέσουν μεταξύ τους τα αρώματα), αλλά θα γίνουν πολύ καλύτερα εάν αυτό το έχουμε κάνει από την προηγούμενη ημέρα!
Αφού ο κιμάς μας έχει ξεκουραστεί… θα αρχίσουμε να πλάθουμε τα σουτζουκάκια βάζοντας τα χέρια μας ελαιόλαδο για να τα πλάσουμε πιο εύκολα.
Για το κάθε σουτζουκάκι θα χρειαστούμε περίπου 30γρ. οπότε θα βγάλουμε περίπου 24 κομμάτια!
Τα σουτζουκάκια θα τα πλάσουμε ώστε να μοιάζουν με μπαστουνάκια ή κριτσίνια τα οποία θα έχουν πάχος περίπου όσο το δάχτυλό μας και μήκος 10-12 εκατοστά. Μη μας φοβίζει το μήκος γιατί θα μαζέψουν. Ένα-ένα που πλάθουμε το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι στο οποίο θα έχουμε κάνει επάλειψη με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα σουτζουκάκια, το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς πολύ κενό ανάμεσα, γιατί έτσι κι αλλιώς θα μαζέψουν!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου μισή ώρα.
Αφού βάλουμε στο φούρνο τα σουτζουκάκια να ψηθούν ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.
Εκτέλεση για τη σάλτσα
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα στη φωτιά μέσα στην οποία έχουμε βάλει λίγο ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί ακόμα και το αλάτι.
Αφού έχει ροδίσει πλέον το κρεμμύδι μας, προσθέτουμε λίγη από τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε. Αφού πάρει μία βράση, ξαναρίχνουμε λίγη ακόμα ντομάτα. Αφήνουμε πάλι να πάρει μία βράση και προσθέτουμε όλη την υπόλοιπη ντομάτα. την ντομάτα την προσθέτουμε σιγά-σιγά για να γίνει κόκκινη σάλτσα μας και να μη σκουρύνει.
Αφού πάρει βράση όλη η σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι και το μαϊντανό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για ένα τέταρτο περίπου.
Δοκιμάζουμε αν είναι νόστιμη μήπως χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα και αν είναι εντάξει με αυτήν στη μισή ώρα που θα έχουν ψηθεί εν τω μεταξύ τα σουτζουκάκια μας θα περιχύσουμε τα σουτζουκάκια και θα τα αφήσουμε πάλι μέσα στο φούρνο για ένα δεκάλεπτο περίπου.
Τα σουτζουκάκια μας θα δούμε αν είναι έτοιμα εφόσον έχουν απορροφήσει μέρος της σάλτσας και έχουν ψηθεί λίγο από πάνω.
Εφόσον όλα είναι εντάξει τα αφαιρούμε και τα σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες, πουρέ, βραστό ρύζι ή ακόμη και λαχανικά!
Καλή Επιτυχία!
Σίσσυ Μ.
ΥΓ: Αν σερβίρουμε με βραστό ρύζι θα υπολογίσουμε 50 γρ. Ρύζι για κάθε μερίδα.