Υλικά
250 gr βούτυρο Όλυμπος
100 γραμμάρια άχνη
2 βανίλιες
Μισό φλιτζάνι του καφέ ούζο
100 gr αμύγδαλα
550 γραμμάρια αλεύρι μωβ αλλατίνη για τσουρέκι η μαλάκο
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι καθαρισμένα από τη φλούδα. Τα ψήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο και με ένα μαχαίρι τα χοντροκόβουμε.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ούζο τη βανίλια την άχνη ζάχαρη και το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να είναι μαλακό) και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε στο αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια
προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στο μείγμα βούτυρο-ζάχαρη και το ελαιόλαδο και φτιάχνουμε μία ζύμη, η οποία είναι σχετικά δύσκολη στο πλάσιμο. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας σε στρογγυλά μπαλάκια βγαίνουν περίπου 35 τεμάχια βάρους 33-34 γραμμαρίων. Πιέζουμε το μπαλάκι στο κέντρο και με τα χέρια μας το πιέζουμε ελαφρά ώστε να γίνει ένας κύκλος με ένα βαθούλωμα στη μέση τοποθετούμε στο ταψί με το βαθούλωμα προς τα κάτω.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 160 βαθμούς στον αέρα.
Βγάζουν τους κουραμπιέδες τοποθετούμε πάνω σε μία σχάρα και τους ψεκάζουμε με ροδόνερο. Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη.
(αν θέλουμε να κάνουμε λαδιού αντί για βούτυρο θα προσθέσουμε την ίδια ποσότητα ελαιόλαδου καλής ποιότητας. αν θέλουμε μπορούμε να έχουμε ετοιμάσει το ελαιόλαδο από την προηγούμενη μέρα και να προσθέσουμε μέσα δύο βανίλιες. στην περίπτωση που προτιμήσουμε αντί για βούτυρο το ελαιόλαδο δεν θα προσθέσουμε τα 100 γραμμάρια επιπλέον ελαιόλαδο πρώτα θα ρίξουμε τα 250 gr και αν δεν πλαθονται καλά θα προσθέσουμε λίγο ακόμα)
Καλή Επιτυχία!
Σίσσυ Μ.