700 γρ Σπανάκι (ή Σέσκουλα ή Λάπατα ή χόρτα της αρεσκείας μας)
400 γρ. Φέτα
5-6 Χλωρά Κρεμμύδια
½ Ματσάκι Μαϊντανό
1 Ματσάκι μυρώνια
1 Ματσάκι καυκαλήθρες
ελαιόλαδο
Αλάτι - πιπέρι
Υλικά για τα φύλλα
1 Κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
½ λίτρο περίπου χλιαρό νερό
1 κουτάκι κόρη φλαουρ
Πλένουμε το σπανάκι, το μαϊντανό, τα μυρώνια τις καυκαλήθρες και τα κρεμμύδια και τα καθαρίζουμε. από το σπανάκι θα κρατήσουμε μόνο τα φύλλα τα οποία θα τα κόψουμε σε κομμάτια πλάτους 2-3 εκατοστών. Τα βάζουμε μέσα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Πλένουμε και όλα τα υπόλοιπα χορταρικά και τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε όλα σε μικρά κομμάτια. Έχουμε όμως κομμένα σε μικρά κομμάτια ξεχωριστά τα χλωρά κρεμμύδια.
Βάζουμε μία κατσαρόλα στη φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν! Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τεμαχίζουμε τη φέτα σε κυβάκια και την αφήνουμε και αυτήν στην άκρη. Η γέμιση μας είναι έτοιμη και θα πρέπει να φτιάξουμε τα φύλλα.
Εκτέλεση ζύμης
Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και ανοίγουμε ένα λάκκο στη μέση. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε με το χέρι καλά. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να κάνουμε μια λεία ζύμη. Την αφήνουμε στην άκρη για να ξεκουραστεί για 20 λεπτά τουλάχιστον!
Στη συνέχεια θα την ξαναζυμωσουμε για λίγο και θα την χωρίσουμε σε 10 τεμάχια. Ένα ένα κομματάκι το κάνουμε μπαλάκι. Πασπαλίζουμε τα μπαλάκια με κορν φλάουρ. Με τη βοήθεια του πλαστή κάνουμε 10 πιτάκια. ένα ένα κουτάκι που ανοίγουμε το πασπαλίζουμε και αυτό με κορν φλάουρ Και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο ανά πέντε. Έτσι έχουμε δύο στοίβες από πιτάκια με 5 πιτάκια την καθεμία. Τώρα παίρνουμε την πρώτη στοίβα και με την βοήθεια του πλάστη, ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο.
Παίρνουμε το ταψί βάζουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε το φύλλο που έχουμε πλάσει το οποίο θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να ανασηκώνεται στα πλάγια, για να κλείσουμε μέσα τα λαχανικά μας.
Πάνω στο φύλλο απλώνουμε τα χορταρικά μας. Στη συνέχεια θα τοποθετήσουμε τα κομματάκια της φέτας σε ολόκληρο το ταψί μας.
Τώρα ήρθε η ώρα να πλάσουμε και το φύλλο που θα βάλουμε από πάνω στο ταψί μας, με τον ίδιο τρόπο που ανοίξαμε το προηγούμενο φύλλο.
Θα πάρουμε δηλαδή τη στοίβα με τα υπόλοιπα 5 πιτάκια (δεν θα λυπηθούμε το κορν φλάουρ) και θα ανοίξουμε ένα φύλλο το οποίο θα το τοποθετήσουμε πάνω από της χορταρικά και τη φέτα.
Κλείνουμε καλά γύρω - γύρω το ταψί μας με το κάτω φύλλο που εξέχει στα πλάγια και θα χαράξουμε την πίτα σε τεμάχια.
Προσθέτουμε ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νεράκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα, για περίπου μία ώρα. Καλό είναι με μία σπάτουλα να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί από κάτω και αν όχι να το γυρίσουμε στις αντιστάσεις με φωτιά μόνο από κάτω και να την ψήσουμε ακόμα για 5-10 λεπτά!
Αφήνουμε την σπανακοτυρόπιτα μας « μισή ώρα» να ξεκουραστεί, πριν την κόψουμε.
Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.