20 Δεκ 2016

ΣΥΝΤΑΓΗ: Μελομακάρονα

Καλό είναι, για να κάνουμε μυρωδάτα μελομακάρονα, να ετοιμάσουμε το σιρόπι 2-3 ώρες πριν αρχίσουμε και να το αφήσουμε στην άκρη ώστε να δεθούν οι γεύσεις μεταξύ τους! Στη συνέχεια θα το ξαναζεστάνουμε γιατί σε αντίθεση με άλλες συνταγές, σε αυτή τη συνταγή θέλουμε και τα δύο καυτά σιρόπι και μελομακάρονα!
Υλικά
3      φλ.τσαγ. Λάδι
2/3      «         Ζάχαρη
2/3      «        Μπύρα
½         «        χυμό πορτοκαλιού
6     κ.σ. κονιάκ ή τσίπουρο
Ξύσμα δύο πορτοκαλιών
1     κ.γλ. κανέλλα-γαρύφαλλα
1     κ.γλ. σόδα
1 ½ κ.γλ.  Μπέικιν πάουντερ
1  ½  κιλό περίπου αλεύρι μαλακό
½    κ.γλ. αλάτι
Καρύδια για πασπάλισμα

Υλικά για το σιρόπι

2  φλ. τσαγιού  Μέλι ( 30΄΄ στο φούρνο μικροκυμάτων για να γίνει ρευστό)
2 φλ. τσαγιού Ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού Νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
3 ξύλα Κανέλας
5 Γαρύφαλλα

Εκτέλεση σιροπιού

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το μέλι) στη φωτιά και μόλις πάρει βράση το σιρόπι το απομακρύνουμε και ρίχνουμε το μέλι το οποίο έχουμε βάλει για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων να γίνει «ρευστό». Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για τρεις ώρες τουλάχιστον και να πάρει όλα τα αρώματα του και το ξαναζεσταινουμε όταν θα μελώσουμε τα μελομακάρονα.

Εκτέλεση

Βάζουμε το λάδι σε ένα σκεύος, ρίχνουμε τη ζάχαρη και προσπαθούμε να την διαλύσουμε. Ρίχνουμε τη μπύρα, το κονιάκ το ξύσμα πορτοκαλιού, τα κανελλο-γαρύφαλλα το αλάτι και το χυμό πορτοκαλιού που έχουμε ρίξει μέσα τη σόδα (για να σπάσει η οξύτητα του πορτοκαλιού) Προσθέτουμε και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε ΑΠΑΛΑ τη ζύμη ίσα-ίσα να ανακατευτούν να υλικά δεν θέλουμε να «κάτσει η ζύμη». 
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά μέχρι να σχηματιστεί μία λεία ζύμη.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα σαν σουτζουκάκια ώστε να μπορούν να ρουφήξουν σιρόπι και να μην γίνουν σκληρά  (θα βγάλουμε περίπου 100 μέτρια κομμάτια). Αν θέλουμε τα τρυπάμε «απαλά» συμμετρικά με πιρούνι για να κάνουμε σχήματα και τα ψήνουμε στους 180 C  για 20-30 λεπτά περίπου ανάλογα με το μέγεθος.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα μικρό και βαθύ ταψί και ρίχνουμε καυτό σιρόπι ( πρέπει να είναι και τα δύο καυτά ). Σε 11 δευτετόλεπτα τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε άλλα 11 δευτερόλεπτα,  ώστε να σιροπιαστούν παντού και τα βγάζουμε αμέσως.

Αν έχουμε περισσότερα από ένα ταψιά και το σιρόπι έχει κρυώσει μέχρι να ψηθούν, τότε το ξαναζεσταίνουμε.
Πασπαλίζουμε με Τριμμένα καρύδια και κανελλογαρύφαλλα.

Καλή Επιτυχία
Σίσυ Μ.
Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε και γλάσσο σοκολάτας και λίγα από τα μελομακάρονα να τα κάνουμε σοκολάτας.

Υλικά γλάσσου Σοκολάτας

370 γραμ. Κουβερτούρας
250 γραμμ. Γάλα
1 κουταλιά τηε σούπας Μέλι
Εκτέλεση

Σε μπαιν-μαρί βάζουμε το Μέλι για 2-3 δευτερόλεπτά πρώτα για να αραιώσει προσθέτουμε την σοκολάτα τριμμένη ή σε κομματάκια το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Με αυτή τη σάλτσα σοκολάτας περιχύνουμε τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες μας και αφήνουμε μερικές ώρες, ώστε να παγώσει η σοκολάτα.






Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ: Κουραμπιέδες παραδοσιακοί

Το μυστικό για να κάνουμε νοστιμους κουραμπιεδες, κρύβεται στα καλά υλικά!
Το βούτυρο Κερκύρας ήταν το καλύτερο,  αλλά τώρα πια,  στα ράφια των super market,  βρίσκεις μονο τυπου Κερκύρας,  οπότε προσέξτε να αγοράσετε Ελληνικό γιατί τα εισαγωμενα έχουν διαφορετική γεύση!
Τα αμυγδαλα να ειναι χοντοκομμενα ώστε να τα γευεσαι σε καθε μπουκιά και τελευταίο το ροδόνερο να ειναι φρέσκο!


Η συνταγή βγάζει 120 τεμάχια περίπου

Υλικά

500   γρ. Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
300   γρ. ηλιέλαιο
1       κούπα αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα κομένα καλύτερα με το χέρι
        γιατί στο blender λειώνουν και εμείς θέλουμε να νοιώθουμε τα κομμάτια
4      βανίλιες συν 2 ακόμα για την άχνη
1 ½  κούπα άχνη κοσκινισμένη (αν τα θέλετε πιο γλυκά, βάλτε 2)
2      κούπες ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1  φλ. καφέ μικρό  γεμάτο ούζο ή τσίπουρο
1   κουταλάκι γλυκού γεμάτο σόδα την οποία θα διαλύσουμε σε ½ κούπα νερό όταν την ρίξουμε στη ζύμη
1   κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 με 2 κιλά μαλακό αλεύρι (Νο 2 Μύλοι Αγ. Γεωργίου)
Λίγο ροδόνερο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε με το σύρμα και όχι με το μίξερ το βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει   να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.  Προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει  ένα ομοιόμορφο  μείγμα.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό και ροδόνερο, το ούζο ή το τσίπουρο, τη ζάχαρη, το μπεικιν παουντερ και το αλεύρι (όσο πάρει ) ώστε  να γίνει ζύμη εύπλαστη και τέλος, ανακατεύουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα,  αν θέλουμε τα βάζουμε και ολόκληρα, μπορούμε ακόμα και τα προσθέσουμε σε κάθε κουραμπιέ χωριστ, όταν τους πλάθουμε αλλά είναι μπελάς....
Η ζύμη μας είναι δύσκολη στο πλάσιμο γιατί τρίβει, για τον λόγο αυτό θα κάνουμε μαλάξεις με τα χέρια μας στα κομματάκια που κόβουμε για να κάνουμε τα σχήματα που έχουμε επιλέξει.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα ή αλείφουμε με βούτυρο. Πλάθουμε κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λίγη απόσταση γιατί δεν φουσκώνουν πολύ. 
Συνήθως αυξάνουν κατά 40 %.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, στο 2ο ράφι για να ψηθούν  ομοιόμορφα  πάνω και κάτω,  περίπου 20-25 λεπτά, καλό θα είναι στο πρώτο ταψί να κάνουμε έλεγχο ψησίματος σε 15 λεπτά, κόβοντας έναν κουραμπιέ στη μέση να δούμε πόσο χρόνο θα χρειαστούν περίπου στην κουζίνα μας.
Όταν βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους ραντίζουμε αμέσως  με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη στην οποία έχουμε προσθέσει 2 βανιλιες.

Καλή επιτυχία!
Σισυ Μ.
Περισσότερα »