9 Μαρ 2019

Γιορτάζουν σήμερα 9 Μαρτίου


ΙΛΙΑΝΝΑ, ΚΑΙΣΑΡΙΟΣ ΠΑΣΙΑΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΙΤΑΛΙΟΣ, ΚΛΕΟΠΑΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ, ΣΑΡΑΝΤΑ ( ΙΛΙΑΝΟΣ ή ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΚΥΡΙΩΝ, ΚΑΝΔΙΔΟΣ, ΔΟΜΝΟΣ, ΕΥΤΥΧΙΟΣ, ΣΕΒΗΡΙΑΝΟΣ, ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ, ΒΙΒΙΑΝΟΣ, ΗΣΥΧΙΟΣ, ΕΥΝΟΙΚΟΣ, ΜΕΛΙΤΩΝ, ΗΛΙΑΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΣΑΚΕΡΔΩΝ, ΟΥΑΛΗΣ, ΠΡΙΣΚΟΣ, ΧΟΥΔΙΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ, ΕΥΔΙΚΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΙΛΟΚΤΗΜΩΝ, ΦΛΑΒΙΟΣ, ΞΑΝΘΙΟΣ, ΟΥΑΛΕΡΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΕΟΦΙΛΟΣ, ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ, ΓΑΙΟΣ, ΚΛΑΥΔΙΟΣ, ΣΜΑΡΑΓΔΟΣ, ΣΙΣΣΙΝΟΣ, ΛΕΟΝΤΙΟΣ, ΑΕΤΙΟΣ, ΑΚΑΚΙΟΣ, ΔΟΜΕΤΙΑΝΟΣ, ΓΟΡΓΟΝΙΟΣ, ΑΓΛΑΙΟΣ).

Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

    Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια
    Άγιος Ουρπασιανός
    Άγιος Καισάριος αδελφός Γρηγορίου Θεολόγου
    Άγιοι Παππούς, Γιαγιά, Πατέρας, Μητέρα και τα Δύο Παιδιά τους
    Άγιος Πασιανός Επίσκοπος Βαρκελώνης της Ισπανίας
    Άγιος Κωνσταντίνος της Κορνουάλλης ο Μάρτυρας
    Όσιος Βιτάλιος εκ Σικελίας
    Όσιος Κλεόπας εκ Ρωσίας
    Άγιοι Χρίστος ο Ιερέας και Πανάγος οι Νεομάρτυρες
    Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «του Ένσαρκου Λόγου»,
    εν Αλμπαζίν της Ρωσίας
    Σύναξη της Παναγιάς της Παντάνασσας στην Σίκινο

(1) Oι Άγιοι Τεσσαράκοντα, ήταν επίλεκτοι στρατιώτες στον στρατό του αυτοκράτορα Λικίνιου (265-325 μ.χ). Η καταγωγή τους ήταν από διάφορα μέρη αλλά όλοι τους ήταν ευσεβείς χριστιανοί. Όταν άρχισαν οι μέγαλοι διωγμοί εναντίων των χριστιανών, το επίλεκτο αυτό τάγμα βρισκόταν στην Σεβάστεια της Μικράς Ασίας όπου έπαρχος ήταν ο Αγρικόλας.  Οι σαράντα αυτοί στρατιώτες κύρρηταν τον λόγο του Κυρίου παρά την απαγόρευση του αυτοκράτορα. Αυτό το πληροφορήθηκε ο έπαρχος Αγρικόλας και ζήτησε να παρουσιαστούν ενώπιόν του. Στην αρχή προσπάθησε να τους δελεάσει με διάφορα αξιώματα προκειμένου να τους κάνει να αρνηθούν τον Κύριο και να θυσιάσουν στα είδωλα. Αυτό όμως οι άγιοι μάρτυρες το αρνήθηκαν λέγοντάς του ότι θα παραμείνουν πιστοί στον Χριστό. Ένας μάλιστα από αυτούς με το όνομα Κάνδιδας, του είπε ότι είναι πιστοί στρατιώτες στον αυτοκράτορα, αλλά όσον αφορά την πίστη τους στο Θεό, έχουν έναν μόνο Θεό και δεν θα τον αρνηθούν ποτέ.
Αυτό εξόργισε τον Αγριοκόλα και διέταξε να τους ρίξουν στα παγωμένα νερά μίας λίμνης στη Σεβαστεία, αφού όμως πρώτα βασανιστούν. Ένας από αυτούς τους στρατιώτες,  όταν βρέθηκαν μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης λύγισε, αλλά ένας φρουρός  με το όνομα Αγλάιος, βλέποντας το θάρρος τους πέταξε τα όπλα και πήγε μαζί τους με αποτέλεσμα να γίνουν πάλι σαράντα.
Έτσι μέσα στα παγωμένα νερά της λίμνης παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο αποκτώντας έτσι, τον ιερόν στέφανον του μαρτυρίου. Τα ιερά  λείψανα τους, το  438 μ.Χ., τα βρήκε  η αυτοκράτειρα Πουλχερία. Ήταν κρυμμένα μέσα στο ναό του Αγίου Θύρσου, πίσω από τον άμβωνα, μέσα στον τάφο της Ευσέβειας μέσα σε δύο αργυρές θήκες για τις οποίες είχε φροντίσει η ίδια η Ευσεβεία και ήταν επιθυμία της να ταφούν μαζί της στο μέρους της κεφαλής της.  Σε αυτό το μέρος έξω από τα τείχη των Τρωαδήσιων,  η αυτοκράτειρα Πουλχερία ανήγειρε ένα ναό.
Τα όνόματα των σαράντα αγίων (Παρισινός κώδικας 1575 και 1476) :
Κυρίων, Κάνδιδος, Δόμνος, Ευτύχιος Σεβηριανός, Κύριλλος, Θεόδουλος, Βιβιανός, Αγίας Ησύχιος, Ευνοϊκός, Μελίτων, Ηλιάδης, Αλέξανδρος, Σακερδών, Ουάλης, Πρίσκος, Χουδίων, Ηράκλειος, Ευδίκιος, Ιωάννης, Φιλοκτήμων, Φλάβιος, Ξάνθιος, Ουαλέριος, Νικόλαος, Αθανάσιος, Θεόφιλος, Λυσίμαχος, Γάϊος, Κλαύδιος, Σμάραγδος, Σισσίνιος, Λεόντιος, Αέτιος, Ακάκιος, Δομετιανός, Γοργόνιο, Ιουλιανός και Αγλάϊος ο καπικλάριος.
Ιούλιος  ή Ελιανός ή Ηλιανός ή Ιλιανός =Ένδοξος.
Η διαφορά μεταξύ Ιλιανού και Ιουλιανού έχει να κάνει με την μετάφραση της Λατινικής λέξης  Ιούλιος που σημαίνει ένδοξος στα Ελληνικά και πως κάθε αγιογράφος που έγραφε βίους αγίων την μετέφραζε.

*Κυριακή της Ορθοδοξίας
Όταν ανέλαβε τον αυτοκρατορικό θρόνο η αυτοκράτειρα  Θεοδώρα η πρώτη ενέργεια  που έκανε ήταν η απομάκρυνση του εικονομάχου Πατριάρχου Ιωάννου και η εκλογή του Αγίου Μεθοδίου (τιμάται14 Ιουνίου).  Στήριξε την Σύνοδο, που συνήλθε στις 11 Μαρτίου του 843 μ.Χ. και αποφάσισε την αναστήλωση των Αγίων εικόνων και ανόρθωσε την διδασκαλία της Ζ' Οικουμενικής Συνόδου.  Η απόφαση αυτή οδήγησε σε μια  μεγαλοπρεπή πανήγυρη η οποία ετελέσθη την Α' Κυριακή των Νηστειών, στο ναό της Αγίας Σοφίας και έτσι από τότε καθιερώθηκε η Α΄Κυριακή των Νηστειών ως «Κυριακή της Ορθοδοξίας».

Περισσότερα »