14 Οκτ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 14 Οκτωβρίου 2014

ΚΟΣΜΑΣ, ΝΑΖΑΡΙΟΣ, ΠΡΟΤΑΣΙΟΣ, ΓΕΡΒΑΣΙΟΣ, ΚΕΛΣΙΟΣ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΣΙΛΒΑΝΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΣ, ΙΓΝΑΤΙΟΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος
Άγιος Κοσμάς ο Μελωδός (1) επίσκοπος Μαϊουμά
Οσία Παρασκευή η Νέα η «Επιβατηνή»
Όσιος Σιλβανός ο Γέρων Ιερομάρτυρας
Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες από την Αίγυπτο και Παλαιστίνη
Άγιος Πέτρος ο Αυσελάμου
Άγιος Ευθύμιος ο Νέος ο εν Θεσσαλονίκη
Άγιος Ιγνάτιος ο Αγαλλιανός, Αρχιεπίσκοπος Μηθύμνης, ο Θαυματουργός
Ανάμνηση Θαύματος της Οσιομάρτυρος Παρασκευής
Όσιος Νικόλαος ο απλός και θαυματουργός δούκας Τζερνηγοβιγίας «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Γιαχρόμ
Όσιος Θεόδωρος Ουσακώφ

(1)Στον  Άγιο Κοσμά, έχουν προσδώσει πολλά προσωνύμια όπως μοναχός, ποιητής, Μαϊουμά, Ξένος, Ικέτης, Ιεροσολυμίτης, Αγιοπολίτης ή Ασύγκριτος αλλά έγινε γνωστός με την επωνυμία «ο Μελωδός». Γεννήθηκε γύρω στο 685μχ στην Καλαβρία της κάτω Ιταλίας. Αν και έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία, υπήρξε τυχερός διότι υιοθετήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Σέργιο Μανσούρ.  Ο Σέργιος ήταν υπουργός οικονομικών του χαλίφη των Αράβων. Ο Σέργιος ήταν πατέρας του  Ιωάννη Δαμασκηνού. Ο Σέργιος προσέλαβε  για την διαπαιδαγώγηση τους, ένα σοφό διδάσκαλο που ονομαζόταν και αυτό Κοσμάς. Ο διδάσκαλος Κοσμάς, είχε συληφθεί και αιχμαλωτιστεί και τον μετέφεραν στην Δαμασκό της Συρίας. Όταν ο Σέργιος έμαθε για την μόρφωση του αιχμαλώτου, προσπάθησε και κατάφερε να τον πάρει στην υπηρεσία του και του ανέθεσε να διδάξει τον φυσικό του γιο, τον  Ιωάννη τον Δαμασκηνό και τον θετό γιο του, Κοσμά τον Μελωδό.

 

Αργότερα ο Κοσμάς μαζί με τον Ιωάννη Δαμασκηνό το 726μχ μετέβησαν στην μονή του Αγίου Σάββα των Ιεροσολύμων,  στην οποία υπήρχε πολύ πλούσια βιβλιοθήκη την οποία μελέτησαν. Στη συνέχεια ο Κοσμάς επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου έγινε μοναχός και στη συνέχεια το 743 μ.Χ. ή το 745 μ.Χ. χειροτονήθηκε ιερέας του

Μαϊουμά της Φοινίκης (επίνειο της Γάζας, η αρχαία Ανθηδών). Ο Κοσμάς συνέθεσε πλήθος  ύμνων, το σύνολο σχεδόν των οποίων ενσωματώθηκε στα λειτουργικά βιβλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ψέλνονται μέχρι σήμερα. Πέθανε στη Μαϊουμά, γύρω στο 740 ή 750-752μ.χ.
Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 14 Οκτωβρίου (video) **

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :Περισσότερα »

«Χαμογελάστε και πείτε απλά Καλημέρα !»


Περισσότερα »