...απο την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου |
• 1½ κιλό μοσχαρίσιος κιμάς, δύο φορές περασμένο από τη μηχανή
• 500 γραμ. κιμάς αρνίσιος
• 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
• 1 φλ. τσαγιού φρυγανιά
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. πάπρικα
• 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καυτερό (καγέν)
• 1/4 κ.γλ. κύμινο
• αλάτι
Για το γιαουρτλού
• 300 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
• 1 κ.γλ. πάπρικα
• 3 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1/2 κ.γλ. αλάτι
• Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες
• 6 μέτριες ώριμες ντο΅άτες
• 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. πάπρικα
• 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
• λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τον κιμά (και τα δύο είδη) καθώς και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά με το εξάρτημα ζυμώματος για 10΄, μέχρι ο κιμάς να ασπρίσει. Αν τον ζυμώσουμε στο χέρι, θέλει πολύ καλό ζύμωμα, έως ότου αλλάξει χρώμα. Αφήνουμε το μείγμα σε μπολ, σκεπασμένο, να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο. Πλάθουμε σε σουτζουκάκια και τα πατάμε στις παλάμες μας, να γίνουν πλακέ. Τα ψήνουμε στη σχάρα (στα κάρβουνα 5΄ από κάθε πλευρά) ή σε ταψάκι με σχάρα στο φούρνο, στους 200οC, για 20΄. Σερβίρουμε τα σουτζουκάκια με γιαουρτλού και σαλάτα με ψητές ντομάτες.
Για το γιαουρτλού: Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, την πάπρικα, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Για τη σαλάτα με ψητές ντομάτες: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις ντομάτες. Τις αραδιάζουμε σε ταψί και τις πασπαλίζουμε με αλάτι. Τις ψήνουμε στους 200οC για 35΄- 40΄. Τις κόβουμε σε κομμάτια σε ένα μπολ, προσθέτουμε κρεμμύδι, μαϊντανό, πάπρικα, ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Πηγή :fe-mail