17 Σεπ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 17 Σεπτέμβριου

ΣΟΦΙΑ, ΠΙΣΤΗ, ΕΛΠΙΔΑ, ΑΓΑΠΗ, ΑΓΑΘΟΚΛΕΙΑ, ΜΑΞΙΜΟΣ, ΘΕΟΔΟΤΗ-ΟΣ, ΑΣΚΛΗΠΙΟΔΟΤΗ, ΛΟΥΚΙΑ, ΠΗΛΕΑΣ, ΝΕΙΛΟΣ, ΠΕΤΕΡΜΟΥΘΙΟΣ, ΗΛΙΑΣ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΜΑΝΤΟΛΕΩΝ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΕΥΞΙΜΟΣ

Νηστεία
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
Αγία Σοφία (1)και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη
Αγία Αγαθόκλεια
Άγιοι Μάξιμος, Θεόδοτος και Ασκληπιοδότη
Αγία Λουκία η χήρα και Γεμινιανός ο γιος της
Αγία Θεοδότη (2)«της εν Νίκαια»
Άγιοι Πηλέας και Νείλος Ιερομάρτυρες και Επίσκοποι
Άγιοι Πατερμούθιος και Ηλίας οι ένδοξοι
Άγιοι Εκατό Μάρτυρες οι Αιγύπτιοι
Άγιοι Πενήντα Μάρτυρες (4)από την Παλαιστίνη
Άγιοι Χαράλαμπος, Παντολέων και η συνοδεία τους
Άγιοι Ηρακλείδης(3) και Μύρων επίσκοποι Ταμάσου της Κύπρου
Όσιος Αναστάσιος ο θαυματουργός «ὁ ἐν Κύπρῳ»
Άγιος Ευξίφιος
Άγιος Ιωακείμ Α' ο Πάνυ Πατριάρχης Αλεξανδρείας

(1) Η Οσιομάρτυρας Σοφία, ευσεβής χριστιανή από μικρή, έζησε επί αυτοκράτορα Ανδριανού. Επειδή χήρεψε νωρίς,  πήρε τις τρείς της κόρες της, την 12χρονη Πίστη, την 10χρονη Ελπίδα και την 9χρονη  Αγάπη  και πήγε στη Ρώμη. Το ότι  ήταν χριστιανή δεν άργησε να φράσει και στα αυτιά του αυτοκράτορα ο οποίος διέταξε την  σύλληψη τους.

Αυτό που έκανε ο Ανδριανός, ήταν να χωρίσει την Σοφία από τις κόρες της και πήρε την 12χρονη Πίστη την οποίο προσπάθησε να δελεάσει ώστε να αρνηθεί το Χριστό. Η Πίστη όμως τον αντιμετώπισε με θάρρος και ο Αυτοκράτορας διέταξε τον αποκεφαλισμό της.

Την ίδια όμως τύχη είχαν και η Ελπίδα με την Αγάπη αφού και αυτές με τη σειρά τους αρνήθηκαν να αρνηθούν το Χριστό.  Η , Σοφία περήφανη για την ισχυρή πίστη των παιδιών της, τα ενταφίασε σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση και παρέμεινε δίπλα στους τάφους τους μέχρι που ο Θεός εισάκουσε τις προσευχές της για να την ενώσει με τις θυγατέρες της όπου παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.

 
(2) Η Αγία Θεοδότη γεννήθηκε στον Εύξεινο Πόντο από γονείς χριστιανούς αλλά και πλούσιους. Βασιλιάς τότε ήταν ο Αλέξανδρος Σεβήρος διώκτης χριστιανών.  Η οικονομική άνεση των γονέων της, της βοήθησε να αναπτύξει ένα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, το οποίο όμως καταγγέλθηκε στην διοικητή της Καππαδοκίας Σιμπλίκιο.  Ο Σιμπίκιος διέταξε την σύλληψη της και το σκληρό βασανισμό της, με την κατηγορία ότι με χρήματά, εξαγόραζε τις συνειδήσεις των ειδωλολατρών. Επειδή όμως μέσα στη φυλακή οι πληγές της από τα βασανιστήρια έκλεισαν σαν από θαύμα, διετάχθη ο αποκεφαλισμός της.


(3) Ο Ηρακλείδης κατοικούσε στο χωριό Λαμπαδιαστό της Κύπρου. Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον πατέρα του να φιλοξενήσει τον Απόστολο Παύλο όταν πήγε μαζί με τον Βαρνάβα και τον Μάρκο στην Κύπρο. Ο Ηρακλείδης πίστεψε άμεσα στα λόγια του Απόστολου Παύλου και έγινε χριστιανός και στην συνέχεια αυτός μύησε στο χριστιανισμό και τους γονείς του. Διορίστηκε επίσκοπος Ταμασίων από τον Απόστολο Παύλο. Για βοηθό του είχε τον Μύρωνα έναν ευσεβή χριστιανό και οι δύο μαζί εργάστηκαν με ζήλο για την διάδοση του χριστιανισμού, προσελκύοντας πολλούς ειδωλολάτρες πράγμα που προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών οι οποίοι αφού τους θανάτωσαν τους έριξαν στην πυρά.


(4 Οι Άγιοι Πενήντα Μάρτυρες, οι οποίοι  ξεκίνησαν  από την Παλαιστίνη και  μετέβησαν στην Κύπρο είναι : Αγάπιος, Αλέξάνδρους ή Αξύλος, Ανδρόνικος, Αρτεμίος, Αρτέμονας,  Αυξουθενίος, Βαλαντίος, Βαρλαάμ, Βασιλείος ο  επίσκόπος, Γεώργιος Βαβατσινιώτης, Γεώργιος Επιτηδεώτου, Γεώργιος Αλαμανός, Γεώργιος  Περαχωρίτης, Δημητριανός ο επίσκοπος , Ειρηνικός ή Αρνιακός, Ελπίδιος, Επαφροδίτης, Επιφάνιος ο Κυθραίος, Επιφάνίος Αξύλος, Εφράσιος, Ευτύχιος, Ευφημιανός, Ηρακλείδης (3) ή Ηράκλείος ο επίσκοπος, Θελθά, Θεοδόσιος, Θεράποναπό την Κολιάνη, Θεράποναπό την  Σίντα, Ιλαρίων ο νέος,  Ιωάννης  και Ιωσήφ από την Λιθροδόντ, Καλανδίος, Κασσιανός, Κωνσταντίνος, Λαυρεντίος, Ολβιανός, Ορέστης, Παμμεγίστος, Παμφοδίτης, Παφνουτίος, Πήγωνας, Πολεμίος, Σωζομένος, Σωτηρίχος, Χαρίτωνας  &  Χαρέτη και Χριστόφορος.


ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Περισσότερα »

Ζωγραφίζοντας στο βυθό της θάλασσας!

Η ζωγραφική συνήθως θέλει υπομονή, άνεση και αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί ένα έργο τέχνης. Τα μέλη, όμως, της Εθνικής Σχολής Τέχνης στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχουν αυτή την πολυτέλεια, αφού ζωγραφίζουν στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας και έχουν μόνο 40 λεπτά στη διάθεσή τους μέχρι να τελειώσει το οξυγόνο τους για να ολοκληρώσουν τα αριστουργήματά τους. 

perierga.gr - Ζωγραφίζοντας στο βυθό της θάλασσας!
Η ασυνήθιστη αυτή ομάδα των ζωγράφων αποτελείται από πιστοποιημένους αυτοδύτες, που «εργάζονται» σε 20 μέτρα βάθος, προσπαθώντας να αποτυπώσουν στον καμβά ό,τι βλέπουν γύρω τους: φυτά, κοράλλια, ψάρια… Χρησιμοποιώντας κανονικά πινέλα, χρώματα και καμβάδες -τους οποίους καλύπτουν με ειδική επίστρωση κόλλας- επιλέγουν το βάθος που θα κατέβουν, προσέχοντας, όμως, να μην είναι πολύ μεγάλο, γιατί ανεβαίνοντας στην επιφάνεια θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος των χρωμάτων από τους πίνακες.

perierga.gr - Ζωγραφίζοντας στο βυθό της θάλασσας!
Επιπλέον, φροντίζουν να διαλέγουν με προσοχή τις αποχρώσεις, καθώς διαφορετικά φαίνονται τα χρώματα στο βυθό της θάλασσας και αλλιώς είναι στην επιφάνεια. Για παράδειγμα, το κόκκινο γίνεται καφέ ή ακόμη και μαύρο. «Λαμβάνοντας υπόψη τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και τον περιορισμένο χρόνο των 40 λεπτών, νομίζω ότι αυτοί οι ζωγράφοι κάνουν καταπληκτική δουλειά», λέει ο «υποβρύχιος» καλλιτέχνης Oksana Bilyk. Τα περισσότερα έργα εκτίθενται στο κάστρο Nest Swallow, κοντά στη Γιάλτα, σε ένα από τα ομορφότερα τουριστικά αξιοθέατα της Ουκρανίας.

perierga.gr - Ζωγραφίζοντας στο βυθό της θάλασσας!
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακά πλάνα από τους εκπληκτικούς αυτούς «υποβρύχιους» ζωγράφους…Πηγή : perierga
Περισσότερα »

«Ώρα για λίγο Γέλιο : ΑΝΕΚΔΟΤΟ» !!


Περισσότερα »

« Καλημέρα σας ! Να έχετε μια όμορφη μέρα ! »


Περισσότερα »