5 Δεκ 2014

Γιορτάζουν σήμερα 5 Δεκεμβρίου 2014ΣΑΒΒΑΣ, ΔΙΟΓΕΝΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΓΡΑΤΟΣ, ΑΒΕΚΙΟΣ, ΝΟΝΝΟΣ, ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΦΙΛΟΘΕΟΣ, ΚΟΣΜΑΣ, ΝΙΖΕΡΙΟΣ

Νηστεία - Επιτρέπεται το λάδι και ο οίνος

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

Άγιος Σάββας (1) ο Ηγιασμένος
Άγιος Διογένης
Άγιος Αναστάσιος (2)
Όσιος Γράτος
Άγιος Αβέρκιος
Όσιος Νόννος
Όσιος Νεκτάριος ο Αθωνίτης
Όσιος Φιλόθεος ο Καρεώτης
Άγιος Κοσμάς ο Πρώτος ο Βατοπαιδινός ο Οσιομάρτυρας και οι συν αυτώ Οσιομάρτυρες του Αγίου Όρους
Άγιος Νιζέριος

(1) Ο Όσιος Σάββας, καταγόταν από την Καππαδοκία και  έζησε επί εποχής  αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Β` του Μικρού.   Η οικογένειά του ήταν επιφανείς αλλά ταυτόχρονα και ευσεβείς χριστιανοί και τον μεγάλωσαν με τα χριστιανικά ιδεώδη. Από πολύ μικρός διάλεξε να αφιερωθεί στη μοναχική ζωή. Ήταν μόλις 18 ετών όταν αποφάσισε να φύγει από την μονή Φλαβιανών και να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα. Εκεί μετέβη στην έρημο της Ανατολής και συνάντησε τον Άγιο Ευθύμιο, ο οποίος τον έστειλε να μείνει σε ένα κοινόβιο, το οποίο διεύθυνε ο Όσιος Θεόκτιστος και  στο οποίο μάλιστα αν και πολύ νέος ακόμα χρίστηκε παιδάριο-γέροντας από τον ίδιο τον Άγιο Ευθύμιο.  Ο Κύριος βλέποντας την αφοσίωση του Σάββα τον τίμησε με το χάρισμα της θαυματουργίας, το οποίο ο Όσιος Σάββας το χρησιμοποίησε προς βοήθεια των αναξιοπαθούντων.  Απεβίωσε ειρηνικά σε ηλικία ενενήντα ετών.

(2) Ο άγιος Αναστάσιος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην ανακούφιση όλων των χριστιανών που υπέστησαν βασανιστήρια στις φυλακές μετά από ομολογία της πίστης τους. Επισκεπτόταν συχνά τις φυλακές και τους ανακούφιζε τις πληγές, τους πήγαινε φάρμακα, τροφή και τους εμψύχωνε κατά την διαδικασία της δίκη τους ειδικά όσων καταδικάζονταν σε θανατική εκτέλεση. Προσευχόταν για αυτούς και παρακαλούσε τον Κύριο να τους βοηθήσει να υπομείνουν τα μαρτύρια τους. Ήταν  τόσο μεγάλη η προσπάθεια του στην ανακούφιση των μαρτύρων ώστε κάποια μέρα παρουσιάστηκα και ο ίδιος οικειοθελώς και δήλωσε στον δικαστή που είχε διατάξει να βασανιστούν αρκετοί  χριστιανοί, ότι παρόλες τις καταδίκες που επιβάλλει στους χριστιανούς, δεν θα καταφέρει καταπνίξει το έργο του Θεού. Αυτό φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα να διαταχθεί ο ανελέητος βασανισμός του και στο τέλος ο αποκεφαλισμός του. Το σώμα του,  το πήραν το σώμα του και το έριξαν στη θάλασσα.

Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 5 Δεκεμβρίου (video) **

  ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :


Περισσότερα »