27 Νοε 2016

ΣΥΝΤΑΓΕΣ : ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ Ρουμελιώτικη



Υλικά
2 λίτρα γάλα
2 φλιτζανάκια καφέ σιμιγδάλι ψιλό
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη & λίγη ακόμα για πασπάλισμα των φύλλων
6 αυγά
2 βανίλιες
5-6 φύλλα κρούστας (ή 3 δικά μας φύλλα με 500-600 γρ αλεύρι)
1 κουταλιά σούπας βούτυρο & για επάλειψη των φύλλων
Κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση

Μέσα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα 4 αυγά μαζί με τη ζάχαρη (2 ½  φλ.τσ.). Προσθέτουμε τις βανίλιες και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα αυγών-ζάχαρης στο μείγμα γάλα-σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί το βουτυρώνουμε και βάζουμε ένα-ένα φύλλο το οποίο αλείφουμε με βούτυρο πασπαλίζουμε με 3-4 κουταλιές ζάχαρη και λίγη κανέλα.  Αυτό το επαναλαμβάνουμε σε κάθε φύλλο.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων στα πλαϊνά του ταψιού μας.
Χτυπάμε τα δύο αυγά μέχρι να ενωθούν καλά και τα ρίχνουμε πάνω στην κρέμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο (πάνω- κάτω) στους 185 Co για μια ώρα περίπου, αλλά στα 25 λεπτά βάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου μόνο κάτω για να ψηθούν τα φύλλα και στη μία ώρα, καλό είναι να βάλουμε την θερμοκρασία του φούρνου πάνω  για 5-6 λεπτά ώστε να κάνει κρούστα  και την βγάζουμε από το φούρνο.
Αφήνουμε το ταψί «τουλάχιστον μια ώρα» πριν την κόψουμε ώστε να «σταθεί» η κρέμα.
Τρώγεται καλύτερα κρύα!


Καλή Επιτυχία!                                                                          

Σίσυ Μ.

ΥΓ : Γίνεται πολύ καλύτερη με φύλλο που θα ανοίξουμε εμείς (500-600 γρ αλεύρι κάνουμε 3 φύλλα λεπτά και είναι αρκετά).
Επίσης μπορούμε να κάνουμε και ατομικά γαλατοπιτάκια, τυλιχτά!
      



 Αυτή η δόση είναι για 40άρι στρογγυλό ταψί.  Βγαίνουν  34  μέτρια  κομμάτια.



Περισσότερα »

Σαν Σήμερα 27 Νοεμβρίου (video) **

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO :

Περισσότερα »

ΣΥΝΤΑΓΗ: Ψητά λαχανικά


Τα ψητά λαχανικά στο φούρνο,  δεν έχουνε ζηλέψουν τίποτα από τα τηγανητά !
Λίγο λάδι,  αλατάκι και γίνονται τραγανά πεντανόστιμα και υγιεινά !
Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσουν τηγανίτα γενικά ... Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι το τηγανητό είναι σκέτη καταστροφή !   
Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ? 
Πολύ απλά με το φούρνο !!!!!

Τα ψητά λαχανικά γίνονται πάρα πολύ εύκολα και θα απαλλαγείτε από τα πολλά λάδια και το καθάρισμα της κουζίνας σας όταν τηγανίζετε.

Θα πάρετε όποια λαχανικά σας αρέσουν, θα τα πλύνετε, θα τα καθαρίσετε,  θα τα κόψετε σε κομμάτια και θα τα αφήσετε λίγο να στραγγίξουν ώστε να μην έχουν πολλά νερά. 
Στη συνέχεια θα τα κόψετε σε κομμάτια, όχι πολύ μικρά εγώ τα κόβω σε λωρίδες  πάχους περίπου ενάμιση δύο εκατοστων !
Στη συνεχεια θα τα βάλλεται μέσα σε ένα ταψάκι,  θα ρίξετε λίγο λάδι και αλάτι θα τα ανακατέψετε καλά καλά ώστε να πάει το λάδι και το αλάτι  παντού, θα τα απλώσετε σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο και θα τα ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρις ότου να γίνουν σαν τηγανητά ... περίπου 20 λεπτά !

Είναι Υπέροχα, είναι νόστιμα και υγιεινά  χωρίς πολλά λάδια !
Τρώγονται σκέτα,  μαζί με λίγο τυρί της αρεσκείας σας,  μπορείτε ακόμα να φτιάξετε να εύκολο ντιπ γιαουρτιού που τους πάει πάρα πολύ, μπορείτε να συνοδεύσετε τα ψητά σας με αυτά,  μπορείτε να τα βάλετε ακόμη και σε σάντουιτς ή σε σουβλάκι αντί για κρέας & πατάτες μαζί με λίγο τζατζίκι και πιστέψτε με, θα κάνετε ένα υπέροχο σουβλάκι λαχανικών !

Καλή επιτυχία!
Σίσσυ Μ.

Περισσότερα »