27 Ιαν 2018

Γιορτάζουν σήμερα 27 Ιανουαρίου



ΜΑΡΚΙΑΝΗ, ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΛΗΜΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΝΟΣ, ΤΙΤΟΣ, ΑΣΚΙΟΤ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων (1)του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου
            Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως
2.         Αγία Μαρκιανή (2)η Βασίλισσα
3.         Όσιος Κλαυδιανός
4.         Όσιος Πέτρος ο Αιγύπτιος
5.         Άγιος Δημήτριος (3) ο εν Κωνσταντινοπόλει
6.         Όσιος Κλήμης ο Στυλίτης που ασκήτευσε στο όρος Σάγματα της Βοιωτίας
7.         Άγιος Δημητριανός της Ταμασού, ο θαυματουργός
8.         Όσιος Τίτος ο στρατιώτης
9.         Άγιος Άσκιοτ ο Βασιλέας
10.       Άγιος Πέτρος Ζβέρεφ ο Ιερομάρτυρας
(1) Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, γεννήθηκε  στην Αντιόχεια, όταν ήταν αυτοκράτειρα η Ευδοξία, περίπου  το 347 μ.Χ. Οι γονείς του, ο Σεκούνδος και η Ανθούσα, ήταν ευσεβείς χριστιανοί  και φρόντισαν από νωρίς για την μόρφωσή του και έτσι διακρίθηκε στις επιστήμες και στα γράμματα. Ως ευσεβής χριστιανός μελέτησε τιε γραφές και απέκτησε θεολογική κατάρτιση. Μετά το πέρας των σπουδών του, αποσύρθηκε ιερών γραφών, αποκτώντας βαθιά θεολογική κατάρτιση. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μοναχικό βίο και αργότερα όταν επέστρεψε στην Αντιόχεια χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Μελέτιο και μετά από  έξι χρόνια ενθρονίστηκε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Συγκρούστηκε με την ασεβή αυτοκράτειρα Ευδοξία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εξορία του στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου μετά από πολλές κακουχίες απεβίωσε ειρηνικά στις 14 Σεπτεμβρίου  407 μ.χ, αφήνοντας όμως πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο. Ετάφη στα Κόμανα του Πόντου  και το άγιο λείψανό του έμεινε για 30 έτη στον τόπο της εξορίας του, μέχρι το 434 μ.Χ. Όταν δηλαδή το 434 μ.Χ. εξελέγη πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Άγιος Πρόκλος, ζήτησε από τον τότε αυτοκράτορα Θεοδόσιο Β΄, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, να φροντίσει ώστε να επιστραφεί το άγιο λείψανο του Ιωάννη Χρυσοστόμου στην Κωνσταντινούπολη.  Η έκκλησή του αυτή απέδωσε καρπούς και στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, πράγμα που μνημονεύει μέχρι σήμερα η εκκλησία μας.


(2)Η Αγία Μαρκιανή έζησε τον 6ο μ.Χ. αιώνα και  ήταν σύζυγος του Ιουστίνου Α' του Γέροντος, ο οποίος βασίλεψε από το  518  μέχρι το  527 μ.Χ..  Η Αγία διακρινόταν για την ευσέβεια, το ασκητικό του βίου της και τη φιλανθρωπία της.

Κοιμήθηκε με ειρήνη και η σορός της ενταφιάσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

(3) Ο Άγιος Δημήτριος ο επονομαζόμενος και ως οινοπώλης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Στα εικοσιπέντε του χρόνια ήταν ένας ρωμαλέος νέος και εργαζόταν στον γαλατά, σε ένα οινοπωλείο το οποίο είχε ένας χριστιανός ο Χατζής Παναγιώτης. Στο οινοπωλείο του Χατζή Παναγιώτη, πολύ συχνά πήγαιναν μουσουλμάνοι από τον Πόντο οι οποίοι κάθε φορά προσπαθούσαν να πείσουν τον Δημήτριο να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Ο Δημήτριος όμως δεν πειθόταν αλλά μία ημέρα αυτή η παρέα των μουσουλμάνων μετά από πολύωρη οινοποσία, μεθυσμένοι, συνεπλάκησαν με τον Χατζή Παναγιώτη και ο Δημήτριος βοήθησε το αφεντικό του να τους εκδιώξει από το οινοπωλείο. Κατά την συμπλοκή ένας από αυτούς τραυματίστηκε και μετέβη στον Βεζίρη όπου κατήγγειλε  τον Δημήτριο.  Ο Δημήτριος όμως δεν μπόρεσε να πείσει τον Βεζίρη για την αθωότητα του και έτσι ο Βεζίρης του έβαλε ένα δίλλημα.  Για να μην καταδικαστεί σε θάνατο να γίνει μουσουλμάνος πράγμα που ο Δημήτριος αρνήθηκε και έτσι με εντολή του Βεζίρη αποκεφαλίστηκε στις 27 Ιανουαρίου 1784 μπροστά στο οινοπωλείο που εργαζόταν.
Περισσότερα »