6 Αυγά
1 φλ.τσ. ζάχαρη
1½ φλ.τσ. βούτυρο
1 φλ.τσ. γάλα
1 φλ.τσ. σιμιγδάλι ψιλό
2 φλ.τσ. φαρίνα
2 Βανίλιες
2 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
½ φλ.τσ. αμύγδαλα καθαρισμένα ή
Φιλέ Αμυγδάλου ή
Λίγη τριμμένη Καρύδα για στόλισμα.
Για το σιρόπι : 3 φλ.τσ. ζάχαρη
1½ φλ. τσ. Νερό
1 κ.γλ. λεμόνι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 5΄λεπτά. Αν θέλουμε μέσα βάζουμε μία φλούδα λεπονιού.
Εκτέλεση
Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα αυγά.
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες για να αρωματιστεί.
Βάζουμε μέσα στο μίξερ το βούτυρο (που έχουμε ήδη αφήσει σε θερμοκρασία δωματίου για μία ώρα, ώστε να έχει μαλακώσει) με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε τμηματικά τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το γάλα με το άρωμα βανίλιας, την φαρίνα και το σιμιγδάλι εναλλάξ. Αφήνουμε το μείγμα και χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Προσθέτουμε την μαρέγκα των αυγών απαλά στο μείγμα μας ανακατεύοντας με κουτάλα.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας. Προσθέτουμε τα καθαρισμένα αμύγδαλα στην επιφάνεια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (185 Co) για μία ώρα περίπου. Στα 45 λεπτά τρυπάμε με ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν βγει «καθαρό» τότε το αφήνουμε 5 λεπτά και το βγάζουμε, αν έχει ίχνει από ζυμάρι το αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
Όταν βγάλουμε το γλυκό μας, κόβουμε κομμάτια «μπακλαβαδωτά» και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό, ώστε να τραβήξει το σιρόπι μέσα.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη Καρύδα την οποία προτιμώ.
Καλή Επιτυχία!
4-11-2013
ΥΓ : Έκανα 1 ½ δόση για το ταψί το στρογγυλό (με διάμετρο 36 εκατοστά) και ήταν λίγη. Έπρεπε να κάνω διπλή δόση, γιατί φούσκωσε πολύ λίγο! Καλό θα είναι την επόμενη φορά να βάλω και ένα κουταλάκι του γλυκού baking pownder.
Αν ξανακάνω να πάρω επώνυμη φαρίνα γιατί έβαλα του CR και πιθανόν να έφταιγε αυτό.
Το σιρόπι με 4 ½ φλιτζάνια ζάχαρη και 2 ¼ φλιτζάνια νερό ήταν αρκετά σφιχτό και πρόσθεσα ½ φλιτζάνι τσαγιού νερό παραπάνω και ίσως ήθελε και άλλο…
Αν κάνω διπλή δόση να βάλω περισσότερο νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου