22 Δεκ 2016

* Γαλοπούλα Χριστουγιεννιάτικη γεμιστή με κάστανα

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Υλικά
1 Γαλοπούλα
½ κιλό συκωτάκια πουλιών
15 τεμάχια (περίπου) βερίκοκα αποξηραμένα
15 τεμάχια (περίπου) δαμάσκηνα αποξηραμένα
15 τεμάχια (περίπου) σύκα αποξηραμένα
1 κιλό κάστανα μεγάλα και γυαλιστερά βρασμένα και αποφλοιωμένα *
150 γραμμάρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ξεροψημένα
1  φακελάκι κουκουνάρι περίπου 50 γραμμάρια
1    φλ.τσαγ. γάλα
½   φλ.τσαγ. ρύζι
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 πορτοκάλια
2 λεμόνια
1 φακελάκι γαλέτα
Λάδι  – αλάτι – πιπέρι – κανέλλα

Εκτέλεση
Πλένουμε την γαλοπούλα καλά την αλατο - πιπερώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη να στραγγιστεί από τα πολλά νερά.
Σε ένα χαμηλό σκεύος βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε πρώτα το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τα συκωτάκια. Αν μέσα στη γαλοπούλα βρούμε και δικά της συκωτάκια τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε μαζί με των πουλιών.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα και μόλις πάρει μία βράση θα ρίξουμε τα κάστανα, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα, τα σύκα, τα αμύγδαλα, το κουκουνάρι, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και κανέλλα και  ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να μην σπάσουν τα κάστανα.
Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές γαλέτα κα κατεβάζουμε την γέμιση από τη φωτιά.

Γεμίζουμε την γαλοπούλα στην κοιλιά και στο λαιμό (γούσα) και η γέμιση που θα μας  περισσέψει θα την βάλουμε στο ταψί ¾ της ώρας πριν σβήσουμε το φούρνο (απλά για να γίνει το ρύζι).

Πλένουμε τα λεμόνια και τα πορτοκάλια, τα κόβουμε στα τέσσερα κομμάτια και τα
στύβουμε σε ένα μπολ (με τις στυμμένες φλούδες, τρίβουμε την γαλοπούλα εξωτερικά) ρίχνουμε λίγο λάδι και με αυτό το χυμό περιχύνουμε την γαλοπούλα. 
Δεν πετάμε τις φλούδες τις βάζουμε μέσα στο ταψί αλλά όχι όλες μαζί, (για να μην πικρίσει) 2 τεμάχια λεμόνια και 2 τεμάχια πορτοκάλια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 C.

Κατά διαστήματα ανοίγουμε το φούρνο και περιχύνουμε την γαλοπούλα με το ζωμό που έχει δημιουργηθεί στο ταψί και αλλάζουμε τις φλούδες βάζοντας φρέσκες ώστε  να διατηρήσει την γεύση και την καταπληκτική μυρωδιά του.
Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το βάρος της γαλοπούλας. Όσα κιλά είναι τόσες ώρες θα κάνει για να ψηθεί.

Καλή επιτυχία!
Ασπα  Μανωλούδη

ΥΓ: Καθάρισμα κάστανων : Χαράζουμε ένα σταυρό στο κάτω μέρος κάθε κάστανου και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει με μια κουταλιά αλάτι. Μόλις ξαναρχίσει ο βρασμός τα αφήνουμε για 10 λεπτά και τα βγάζουμε από τη φωτιά. Τα σουρώνουμε και τα καθαρίζουμε με γάντια, γιατί βάφουν τα χέρια αλλά και καίνε λιγότερο… Μην τα αφήσετε να κρυώσουν γιατί δεν καθαρίζονται εύκολα. Αν έχετε πολλά να τα βράσετε και καθαρίσετε με δόσεις !   Επειδή η διαδικασία είναι επίπονη, μπορούμε να το κάνουμε 2-3 μέρες νωρίτερα και να τα φυλάξουμε στην κατάψυξη καθαρισμένα και να τα βάλουμε στην γέμιση παγωμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου