22 Σεπ 2016

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΜΟΥΣΤΟΣ & ΠΕΤΙΜΕΖΙ


Επειδή πολλές φίλες αναρωτιούνται, αν δεν έχουν μούστο πως μπορούν να κάνουν μουστοκούλουρα ή μουσταλευριά, θα σας έλεγα ότι αν δεν έχετε μούστο, ( ο οποίος μας βρίσκεται δυστυχώς για περιορισμένο χρόνο), ότι το πετιμέζι φτιάχτηκε ακριβώς για να "κρατάει" περισσότερο χρόνο...
Οπότε μην ανησυχείτε το μούστο μπορείτε άνετα να τον αντικαταστήσετε με επιτυχία !

 Η αναλογία μούστου με πετιμέζι είναι :
3 κούπες  Μούστος = 1 κούπα πετιμέζι και 2  κούπες νερό. 

Αραιώνουμε δηλαδή το πετιμέζι με νερό 1 προς 3.  

ΜΟΥΣΤΟΣ - ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Για να κάνουμε 1,5 λίτρο μούστο ή 750 gr. περίπου πετιμέζι θα χρειαστούμε:
  
Υλικά


10 Κιλά σταφύλια της αρεσκείας μας
     (ροδίτης, φράουλα, μοσχοφίλερο,
      ακόμα και σταφίδα)
1 -2 Κουταλιές της σούπας στάχτη από ξύλα

                                                          Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα σταφύλια και τα βάζουμε  (λίγα- λίγα) μέσα σε ένα σουρωτήρι. Πιέζουμε με τα χέρια μας και λειώνουμε τα σταφύλια ώστε να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό.
Την  «λάσπη» που θα μείνει, την βάζουμε μέσα σε ένα τουλπάνι και πιέζουμε ώστε να αφαιρέσουμε όλο το χυμό των σταφυλιών.
Σουρώνουμε καλά όλο το χυμό και τον βάζουμε μέσα με μία μεγάλη κατσαρόλα. 
Τώρα θα έχει μείνει το μισό βάρος κάπου 5 λίτρα. Αυτό το χυμό δεν πρέπει να τον αφήσουμε έξω πολύ γιατί πολύ λίγες ώρες (12-15 h) μετά θα αρχίσει το ζύμωμα για να γίνει κρασί και δεν θα κάνει για μούστος στα γλυκά μας.
Βάζουμε την κατσαρόλα με το χυμό των σταφυλιών στη φωτιά μαζί με και τη στάχτη, την οποία όμως, καλό θα είναι να έχουμε κοσκινίσει ώστε να είναι καθαρή. Βράζουμε το χυμό και ξαφρίζουμε με κουτάλα ώστε να φύγουν όλα τα σκουπιδάκια που τυχόν μας έχουν «ξεφύγει». Η στάχτη (αλισίβα) παίζει και ρόλο απολυμαντικό.


Όταν ο χυμός σταφυλιού μείνει λιγότερο από μισός (περίπου 1,5 litra), τότε ο μούστος μας είναι έτοιμος ελαφρά συμπυκνωμένος,  έχει γλυκάνει αρκετά και μπορούμε την επόμενη μέρα  να τον κάνουμε μουσταλευριά !


Αφήνουμε λίγη ώρα να κρυώσει και μετά σουρώνουμε με διπλό τουλπάνι, ώστε να είναι καθαρός ο μούστος μας. 


Καλή Επιτυχία!
Σίσυ Μ.

ΥΓ :
*Αν την μουσταλευριά δεν την θέλουμε γλυκιά αλλά να «ξινίζει» τότε θα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, νωρίτερα πριν συμπυκνωθεί πολύ.

** Αν συνεχίσουμε να βράζουμε το μούστο μέχρι να μας μείνει μισό litro (και χρώμα σκούρο σαν της καραμέλας) και να μοιάζει με σιρόπι ή αραιό μέλι, τότε έχουμε το πετιμέζι μας και μπορούμε να το φυλάξουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ο μούστος πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα, επειδή χαλάει.

*** Ως μούστος διατηρείται στη συντήρηση μόνο τρείς ημέρες και στην κατάψυξη τρείς μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου