21 Ιαν 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΛΕΜΟΝΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Υλικά

1 κιλό Λεμόνια χοντρόφλουδα (φράπες)
1 κιλό Ζάχαρη
500 ml νερό
2-3 βανίλιες
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ κ.γ. κουρκουμάς

Εκτέλεση

Διαλέγουμε μεγάλα και αφράτα λεμόνια για να έχουν αφράτη σάρκα. Τα πλένουμε καλά και τρίβουμε στον τρίφτη τις φλούδες τους.
Αφαιρούμε με ένα μαχαίρι όλο το εσωτερικό* και τα πλένουμε.  Κόβουμε σε μπαστουνάκια τις φλούδες ή όπως αλλιώς μας αρέσει. Εμένα μου αρέσουν και τα τριγωνάκια, αλλά και ο παραδοσιακός
 που είναι να τα τυλίγουμε σε ρολό και να τα στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα είναι και αυτός καλός.
Τώρα θα πρέπει να ξεπικρίσουμε  τις φλούδες και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βάζοντας τις φλούδες σε μπόλικο κρύο νερό το οποίο όμως θα   αλλάζουμε κάθε μια ώρα και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε μέχρι να ξεπικρίσουν και μπορεί να πάρει πολλές ώρες. Για να επιταχύνουμε την διαδικασία, μπορούμε στην αρχή να τα βάλουμε να πάρουν μια βράση να χύσουμε το νερό και να συνεχίσουμε τις αλλαγές με κρύο νερό.
Στη συνέχεια, θα βάλουμε μέσα σε μια κατσαρόλα, την ζάχαρη το νερό και τον κουρκουμά  και μόλις πάρουν μια βράση, θα τοποθετήσουμε τις φλούδες λεμονιού.

Τον κουρκουμά τον ρίχνουμε για να αποκτήσει το γλυκό μας ένα
φυσικό κίτρινο χρώμα χωρίς προσθετικές χημικές ουσίες. Μην ξεχνάμε ότι ο κουρκουμας είναι μπαχαρικό με πολλές ιδιότητες  γνωστό και ως "κρόκος της Ινδίας".
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες και  το αφήνουμε  να βράσει.
Δοκιμάζουμε το γλυκό μας αν έχει δέσει, ρίχνοντας λίγο από το σιρόπι του σε ένα πιάτο. Αν στέκεται έχει γίνει. Επίσης μπορούμε να ρίξουμε λίγο σιρόπι σε ένα ποτήρι νερό. Αν διαλυθεί θέλει ακόμα βράσιμο. Αν σταθεί είναι έτοιμο!

Όπως είναι ζεστό γεμίζουμε τα βάζα μας.
Αν θέλουμε να κρατήσει πολύ καιρό, βράζουμε τα  βάζα μας ή τα πλένουμε στο πλυντήριο πιάτων και όπως είναι πολύ ζεστά και τα δύο (βάζα και γλυκό) τα γεμίζουμε,  κλείνουμε τα καπάκια,  τα γυρίζουμε ανάποδα ( να κάθονται στο καπάκι) και τα αφήνουμε  24 ώρες να κονσερβοποιηθούν.
Αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε δροσερό μέρος.

Καλή Επιτυχία!

Σίσυ Μ.

ΥΓ :  Βγαίνουν 3 βάζα των 800 gr.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου