500γρ. Μακαρόνια Νο 2 (1 πακέτο )
4 κ.σ. βούτυρο (Φυτίνη)
250 γρ. Κεφαλογραβιερα τριμμένη
200 γρ. Μυζήθρα τριμμένη
Αλάτι – πιπέρι- Μπαχάρι Κανέλα- τριμμένη κουρκουμάς
750 γρ. Κιμάς Μοσχαρίσιος
500 γρ. Χυμός ντομάτας
2-3 κ.σ. Ελαιόλαδο
Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε πολύ καλά τον κιμά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας αλάτι πιπέρι και μπαχάρι οπωσδήποτε ( κανέλα ή μοσχοκάρυδο αν μας αρέσουν…).
Ρίχνουμε την ντομάτα και αφήνουμε για ένα 20 λεπτά περίπου να βράσουν καλά και να γίνει μια πολύ ωραία σάλτσα κιμά, χωρίς όμως πολλά υγρά.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα, από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα στη φωτιά με μπόλικο νερό και αλάτι και βράζουμε για δώδεκα λεπτά τα μακαρόνια.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας βούτυρο και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού.
Βουτυρώνουμε με τις άλλες δύο κουταλιές ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια.
Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και τα τυριά μας και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μακαρόνια στο ταψί και βάζουμε από πάνω σιγά- σιγά τον κιμά ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ (Βλ. Παρακάτω) και την απλώνουμε πάνω σε όλη την επιφάνεια του κιμά, ώστε να καλύψει ολόκληρο το ταψί ομοιόμορφα.
Προσθέτουμε πάνω στην μπεσαμέλ λίγα κομματάκια βούτυρο ψεκάζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 C σε προθερμασμένο φούρνο για μισή η ώρα με τρία τέταρτα το πολύ!
Μην ξεχνάμε ότι όλα είναι ψημένα και το μόνο που θέλουμε είναι να κάνει μια όμορφη κρούστα η μπεσαμέλ.
Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Υλικά
5-6 κ.σ. βούτυρο (Φυτίνη)
7-8 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 φλ. τσ. Γάλα
2 κρόκους αυγών
Αλάτι – πιπέρι- μπαχάρι τριμμένο
Εκτέλεση
Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους των αυγών σε ένα μπολ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα. Αφού ενωθούν τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το βούτυρο μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και την τοποθετούμε πάνω στη φωτιά για να λειώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι που ήδη έχουμε μετρήσει και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών και γάλα (το οποίο μπορεί να είναι και αραιωμένο εβαπορέ), το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά με μεγάλη προσοχή για να μην σβολιάσει.
Όταν η μπεσαμελ πήξει και γίνει σαν ρευστή κρέμα κατεβάζουμε από τη φωτιά και με αυτήν ζεστή όπως είναι περιχύνουμε το παστίτσιο μας ή τον μουσακά μας.
Πιο αραιή προσθέτοντας λίγο γάλα ή νερό παραπάνω, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε και στα διάφορα «ογκρατεν».
Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου