20 Δεκ 2016

ΣΥΝΤΑΓΗ: Κουραμπιέδες παραδοσιακοί

Το μυστικό για να κάνουμε νοστιμους κουραμπιεδες, κρύβεται στα καλά υλικά!
Το βούτυρο Κερκύρας ήταν το καλύτερο,  αλλά τώρα πια,  στα ράφια των super market,  βρίσκεις μονο τυπου Κερκύρας,  οπότε προσέξτε να αγοράσετε Ελληνικό γιατί τα εισαγωμενα έχουν διαφορετική γεύση!
Τα αμυγδαλα να ειναι χοντοκομμενα ώστε να τα γευεσαι σε καθε μπουκιά και τελευταίο το ροδόνερο να ειναι φρέσκο!


Η συνταγή βγάζει 120 τεμάχια περίπου

Υλικά

500   γρ. Κερκύρας σε θερμοκρασία δωματίου
300   γρ. ηλιέλαιο
1       κούπα αμύγδαλα καθαρισμένα και καβουρδισμένα κομένα καλύτερα με το χέρι
        γιατί στο blender λειώνουν και εμείς θέλουμε να νοιώθουμε τα κομμάτια
4      βανίλιες συν 2 ακόμα για την άχνη
1 ½  κούπα άχνη κοσκινισμένη (αν τα θέλετε πιο γλυκά, βάλτε 2)
2      κούπες ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1  φλ. καφέ μικρό  γεμάτο ούζο ή τσίπουρο
1   κουταλάκι γλυκού γεμάτο σόδα την οποία θα διαλύσουμε σε ½ κούπα νερό όταν την ρίξουμε στη ζύμη
1   κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 1/2 με 2 κιλά μαλακό αλεύρι (Νο 2 Μύλοι Αγ. Γεωργίου)
Λίγο ροδόνερο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε με το σύρμα και όχι με το μίξερ το βούτυρο το οποίο έχουμε αφήσει   να μαλακώσει σε θερμοκρασία δωματίου.  Προσθέτουμε σιγά σιγά το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει  ένα ομοιόμορφο  μείγμα.
Προσθέτουμε τις βανίλιες, τη σόδα διαλυμένη σε λίγο νερό και ροδόνερο, το ούζο ή το τσίπουρο, τη ζάχαρη, το μπεικιν παουντερ και το αλεύρι (όσο πάρει ) ώστε  να γίνει ζύμη εύπλαστη και τέλος, ανακατεύουμε στη ζύμη τα αμύγδαλα,  αν θέλουμε τα βάζουμε και ολόκληρα, μπορούμε ακόμα και τα προσθέσουμε σε κάθε κουραμπιέ χωριστ, όταν τους πλάθουμε αλλά είναι μπελάς....
Η ζύμη μας είναι δύσκολη στο πλάσιμο γιατί τρίβει, για τον λόγο αυτό θα κάνουμε μαλάξεις με τα χέρια μας στα κομματάκια που κόβουμε για να κάνουμε τα σχήματα που έχουμε επιλέξει.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα ή αλείφουμε με βούτυρο. Πλάθουμε κουραμπιέδες και τους αραδιάζουμε σε λίγη απόσταση γιατί δεν φουσκώνουν πολύ. 
Συνήθως αυξάνουν κατά 40 %.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών, στο 2ο ράφι για να ψηθούν  ομοιόμορφα  πάνω και κάτω,  περίπου 20-25 λεπτά, καλό θα είναι στο πρώτο ταψί να κάνουμε έλεγχο ψησίματος σε 15 λεπτά, κόβοντας έναν κουραμπιέ στη μέση να δούμε πόσο χρόνο θα χρειαστούν περίπου στην κουζίνα μας.
Όταν βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο, τους ραντίζουμε αμέσως  με ροδόνερο και πασπαλίζουμε με άφθονη άχνη στην οποία έχουμε προσθέσει 2 βανιλιες.

Καλή επιτυχία!
Σισυ Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου