23 Ιαν 2018

ΣΥΝΤΑΓΗ:ΦΡΑΠΑ ( ΚΙΤΡΟ) ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Η φράπα είναι ένα είδος λεμονιού, με τεράστιο καρπό, πολύ χοντρή φλούδα και πολύ λίγο χυμό, ο οποίος μάλιστα είναι και. πικρός. Έπειδή η σάρκα του είναι πολύ τρυφερή μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραιότατο γλυκό του κουταλιού και από το ξύσμα του ένα πολύ ωραίο λικέρ. 

Για το γλυκό θα χρειαστούμε:

Υλικά

3 Φράπες ( καθ.βαρος 1,5  κιλά)
1,5 κιλά ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
3 ποτήρια Νερό  
1 κ.γλ. κουρκουμα
½ κ.γλ. λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πάρα πολύ καλά τις φράπες. Με την ξύστρα θα αφαιρέσουμε ένα πολύ λεπτό στρώμα από τη φλούδα της φράπας ώστε να αφήσουμε μόνο τη λευκή της σάρκα. Δεν πετάμε τα ξύσματα,  τα φυλάμε στην άκρη για να φτιάξουμε το λικέρ μας.

Στη συνέχεια θα αφαιρέσουμε προσεκτικά με ένα μαχαίρι όλη την σάρκα και θα πετάξουμε το εσωτερικό της δηλαδή τους χυμούς ώστε να μείνει καθαρή  η σάρκα.
Κόβουμε τις λευκές σάρκες σε κομμάτια και  μέγεθος της αρεσκείας μας.
Βάζουμε τις φράπες σε μια κατσαρόλα με νερό και τις βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Σουρώνουμε και πετάμε το πρώτο νερό βάζοντας μέσα στην κατσαρόλα μας καθαρό νερό και ξαναβαζουμε μέσα τα κομμάτια φράπας να μουλιάσουν μέχρι το επόμενο πρωί (ή για 10-12 ώρες).
Την άλλη μέρα το πρωί σουρώνουμε και δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει ξεπικρύσει.
Δεν χρειάζεται να είναι πάρα  πολύ γλυκό για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία του γλυκού μας.
Στύβουμε απαλά με τα χέρια μας τις φράπες για να μην έχουν πολλά υγρά.
Βάζουμε τις φράπες στην κατσαρόλα μαζί τη ζάχαρη μας,  το νερό, τον κουρκουμά, το πιπέρι και θα αφήσουμε να βράσουν για 30 λεπτά, θα δούμε  ότι  έχουν  γίνει  “διάφανες” και στη συνέχεια θα προσθέσουμε τις βανίλιες , το χυμό λεμονιού και σβήνουμε τη φωτιά.
Σε αυτή τη φάση το γλυκό νας λογικά θα έχει πολύ σιρόπι, έτσι θα το αφήνουμε για λίγες ώρες  να ξεκουραστεί και να απορροφήσει τα πολλά υγρά και όταν έχει κρυώσει τελείως τότε και μόνο τότε θα δούμε αν έχει βράσει σωστά και αν έχει δέσει το σιρόπι.

Λογικά θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλα 10 λεπτά ακόμα βράσιμο σε δυνατή φωτιά για να γίνει το γλυκό και να δέσει το σιρόπι του. Σε αυτή τη φάση θα είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μας κολλήσει..

Κατά το δεύτερο βράσιμο θα ελέγξουμε εάν χρειαστεί να προσθέσουμε νεράκι αν το σιρόπι μας είναι πολύ πηχτό ή αν θα το αφήσουμε να βράσει παραπάνω για να δέσει, αν είναι πολύ αραιό.

Καλή επιτυχία!
Σίσυ Μ

ΥΓ: Η αναλογία ζάχαρης και φράπας πρέπει να είναι ίση, οπότε καλό είναι να το ζυγίζουμε πρώτα ώστε  να βάζουμε τη σωστή ποσότητα ζάχαρης. Το δε νερό που θα χρειαστούμε είναι περίπου δύο ποτήρια για κάθε  κιλό φράπας.
Ο κουρκουμάς  και το πιπέρι πάνε  πάντα μαζί και μπαίνουν  μόνο για να δώσουν χρώμα στο γλυκό μας. Το πιπέρι να είναι  λευκό απλά για να μην φαίνεται… .στο σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου