12 Απρ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 12 Απριλίου 2015



ΛΑΖΑΡΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΑΡΤΕΜΩΝ, ΑΚΑΚΙΟΣ, ΔΗΜΗΣ, ΠΡΩΤΙΩΝ, ΜΗΝΑΣ, ΔΑΒΙΔ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΕΓΙΟΣ, ΝΕΟΦΥΤΟΣ, ΣΑΒΒΑΣ, ΔΑΜΙΑΝΟΣ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
Όσιος Βασίλειος (1)ο Ομολογητής Επίσκοπος Παρίου
Οσία Ανθούσα,(2)θυγατέρα του Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου
Όσιος Ακάκιος ο Νέος, ο Καυσοκαλυβίτης
Μεταφορά της Τιμίας Ζώνης της Θεοτοόκου στην Κωνσταντινούπολη
Άγιοι Δήμης και Πρωτίων
Άγιοι Μηνάς, Δαβίδ και Ιωάννης οι Οσιομάρτυρες
Άγιος Σέργιος Β’ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης
Όσιος Νεόφυτος ο έγκλειστος που ασκήτευσε στην Κύπρο
Άγιος Βασίλειος Επίσκοπος Ριαζάν και Μούρωμ
Άγιος Σάββας ο Μάρτυρας εν Μπουζάου Ρουμανίας
Άγιος Δαμιανός Επίσκοπος Παβίας
Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μούρωμ Ρωσίας
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Μπελινίτς της Ρωσίας

Κυριακή του Πάσχα
Η Μέρα είναι χαρούμενη γιατί η ανάσταση του Κυρίου έγινε για την μετάβαση από την κατάρα του Αδάμ στην ελευθερία και μακαριότητα. Ο Ιησούς θυσιάστηκε για όλες τις αμαρτίες του κόσμου.
Ιστορικό:
Μετά τον θάνατο του Ιησού, ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος, πήγαν στον Πόντιο Πιλάτο και ζήτησαν και έλαβαν το σώμα του Κυρίου.  Αυτοί με ιερή ευλάβια κατέβασαν από τον σταυρό το ιερό σώμα το τύλιξαν με σινδόνια, το τοποθέτησαν σε λαξευτό μνημείο πάνω στο οποίο τοποθέτησαν μια μεγάλη Πέτρα.
Την επόμενη, δηλαδή το πρωί της Κυριακής οι Μυροφόρες (φέρουσες μύρα) Σύμφωνα με τον Λουκά «η Μαρία Μαγδαληνή, η του Ιακώβου, η Ιωάννα και άλλες μαζί τους» ή τον Ματθαίο «δύο μυροφόρες προσήλθαν» ή τον Ιωάννη «Το πρωΐ, ενώ ήταν σκοτεινά και ήταν μόνο η Μαρία Μαγδαληνή» ή τον Μάρκο «Πολύ πρωΐ της πρώτης της εβδομάδος και ήταν τρείς οι προσερχόμενες μυροφόρες». Πάντως ο Όσιος  Δαμασκηνός ο Στουδίτης, μετά από μελέτη μας πληροφορεί, ποιες ήταν  οι μυροφόρες. Σύμφωνα με την μελέτη του, η πρώτη Μυροφόρα είναι η Μαρία η Μαγδαληνή,  δεύτερη μυροφόρα ήταν η Σαλώμη,  κόρη του Ιωσήφ του Μνήστορος  (αργότερα παντρεύτηκε τον μικρό Ζεβεδαίο) και Τρίτη μηροφόρα ήταν η Ιωάννα η γυναίκα του Χουζά ο οποίος ήταν
επίτροπος και οικονόμος στο σπίτι του βασιλιά Ηρώδη, Τέταρτη η Μαρία η αδερφή του Λαζάρου με πέμπτη την αδερφή της  Μάρθα, έκτη η Μαρία η γυναίκα του Κλωπά  και έβδομη Μυροφόρος ήταν η Σωσσάννα. Αυτή τη Μαρία, ο ευαγγελιστής Ιωάννης ονομάζει «αδελφή της Θεοτόκου». Όσες πάντως και να ήταν έφτασαν το πρωί της Κυριακής για να ράνουν το σώμα του Κυρίου με μύρα, όπως συνιθιζόταν εκείνη την εποχή. Την στιγμή εκείνη έγινε μεγάλος σεισμός και εμφανίστηκε Άγγελος Κυρίου ο οποίος σήκωσε την βαριά πέτρα που σκέπαζε τον τάφο και κάθισε πάνω σε αυτόν. Οι μυροφόρες μπήκαν στον τάφο και αντί για το σώμα του Κυρίου, είδαν δύο αγγέλους οι οποίοι τις ενημέρωσαν ότι το σώμα του Κυρίου «ανελήφθη εις τους ουρανούς και τους ζλητησε να αναγγείλουν το χαρμόσυνο μήνυμα στους μαθητές του». Ο Πέτρος και ο Ιωάννης ήταν σε κοντινή απόσταση και πληροφορήθηκαν από την Μαρία την Μαγδαληνή το χαρμόσυνο γεγονός της ανάστασης του Κυρίου, μπήκαν μέσα στο τάφο και είδαν μόνο τα σάβανα του Κυρίου χωρίς το σώμα Του.
(1) Ο όσιος Βασίλειος, επίσκοπος της πόλης Παρίου στις ακτές τις Προποντίδας, ήταν υποστηρικτής της προσκύνησης των  Εικόνων. Η στάση του όμως έγινε αιτία να διωχθεί και να εξοριστεί και όταν επέστρεψε από την εξορία το υποδέχτηκαν με τιμές μεγάλες. Κοιμήθηκε ειρηνικά.
(2) Η οσία Ανθούσα κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Κοπρωνύμου ο οποίος προσπάθησε να την παντρέψει με ένα νέο της θέσης της. Η Ανθούσα δεν δέχτηκε γιατί δεν ήθελε να πάρει σύζυγο με τα ίδια φρονήματα του πατέρα της, επειδή η ίδια ήταν υπέρ της λατρείας των εικόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου