12 Μαρ 2015

Πυρηνελαιουργεία: Ο Δήμος καλεί τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος

Την παρέμβαση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, για το σοβαρότατο ζήτημα επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από ατμούς και οσμές πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, ζήτησε με έγγραφό του ο Δήμαρχος. 
 
Το έγγραφο, που κοινοποιείται σε συναρμόδιους Υπουργούς, σε Βουλευτές και σε άλλους αποδέκτες, έχει ως εξής:
 
«Η ατμόσφαιρα στην πόλη της Καλαμάτας και σε μεγάλο μέρος του Δήμου μας, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Αντικαλάμου, Λαιΐκων, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, επιβαρύνεται επί πολλές εβδομάδες και ιδιαίτερα στο τελευταίο διάστημα, από ατμούς και οσμές που προέρχονται από πυρηνελαιουργεία. Τα πυρηνελαιουργεία αυτά βρίσκονται αφενός μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης, αλλά και στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά. 
 
Οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς αφενός στις καθημερινές δραστηριότητες κατοίκων και επισκεπτών, ιδιαιτέρως όσον αφορά ανθρώπους με προβλήματα υγείας (αναπνευστικά και άλλα) και αφετέρου στην τουριστική δραστηριότητα, αφού το νέφος καπνών και οσμών φθάνει εύκολα ακόμη και στο διεθνή αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», προκαλώντας πολύ αρνητική πρώτη εντύπωση στους τουρίστες. 
 
Φυσικά, η ίδια κατάσταση επηρεάζει αρνητικά και τα ξενοδοχεία της Καλαμάτας και της περιοχής της, απειλώντας να ανακόψει την εξαιρετική δυναμική που αναπτύσσεται στον τουριστικό τομέα, δεδομένων των διαμαρτυριών εξαιτίας της δυσοσμίας, από πλευράς όσων επισκέπτονται την περιοχή μας.
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας κατέθεσε τη Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015 στον Εισαγγελέα Καλαμάτας αναφορά - διαμαρτυρία, σχετικά με το θέμα, η οποία επισυνάπτεται.
Την Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015, από τη Δημοτική Αρχή κατετέθη στον Εισαγγελέα Καλαμάτας αναφορά – μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη δυσοσμία από πυρηνελαιουργεία, σε εφαρμογή αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, που επίσης επισυνάπτονται.
 
Η κατάσταση αυτή, που προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, στην οικονομική ζωή και την τουριστική ανάπτυξη και προοπτική της Καλαμάτας και της περιοχής της, προκαλεί πολλά δημοσιεύματα και εκπομπές στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, καθώς οι διαμαρτυρίες των πολιτών και των επιχειρηματιών είναι έντονες και καθημερινές.
 
Προσβλέπουμε σε σας και στην άμεση παρέμβασή σας, όσον αφορά σ’ αυτό το σοβαρότατο θέμα και παρακαλούμε για τις κατά νόμον ενέργειές σας, σχετικά με τη διερεύνηση του ζητήματος, ιδίως ως προς την τήρηση των όρων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που διέπουν τη λειτουργία αυτών των μονάδων, αλλά και κάθε άλλου συναφούς θέματος».
πηγή : kalamata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου