3 Φεβ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 3 ΦεβρουαρίουΣΥΜΕΩΝ, ΑΝΝΑ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΑΔΡΙΑΝΟΣ, ΕΥΒΟΥΛΟΣ, ΒΛΑΣΙΟΣ, ΒΟΥΚΟΛΟΣ, ΑΖΑΡΙΑΣ, ΠΑΥΛΟΣ, ΣΙΜΩΝ, ΚΛΑΥΔΙΟΣ, ΚΕΛΕΡΙΝΟΣ, ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ, ΑΝΣΕΡΙΟΣ, ΡΩΜΑΝ ΟΣ, ΙΑΚΩΒΟΣ, ΣΑΒΒΑΣ, ΠΑΥΛΟΣ, ΙΓΝΑΤΙΟΣ, ΓΟΥΕΡΜΠΟΥΡΓΚΑ
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα

1.         Δίκαιος Συμεών (1) ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτης
2.         Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών
             Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών
3.         Άγιοι Αδριανός και Εύβουλος
4.         Άγιος Βλάσιος ο Βουκόλος
5.         Προφήτης Αζαρίας
6.         Άγιοι Παύλος και Σίμων οι Μάρτυρες
7.         Όσιος Κλαύδιος
8.         Άγιος Κελερίνος ο Μάρτυρας
9.         Άγιος Λαυρέντιος Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας
10.       Όσιος Ανσέριος Απόστολος της Δανίας και της Σκανδιναβίας
11.       Άγιος Ρωμανός ο Πρίγκιπας
12.       Άγιος Ιάκωβος Αρχιεπίσκοπος Σερβίας
13.       Άγιος Συμεών εκ Ρωσίας
14.       Όσιος Σάββας ο Πνευματικός
15.       Όσιος Παύλος εκ Ρωσίας
16.       Άγιος Νικόλαος Κασάτκιν Επίσκοπος Ιαπωνίας ο Ισαπόστολος
17.       Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μαριουπόλεως
18.       Αγία Werburga
(1) O Άγιος Συμεών ήταν ο γέρος σοφός που υποδέχτηκε τον Ιησού στη  αγκαλιά του κατά την είσοδό του στον Ναό στις 2 Φεβρουαρίου. Ήταν ένας ενάρετος και πολύ δίκαιος άνθρωπος στον οποίο ο Θεός του είχε αποκαλύψει ότι δεν θα πέθαινε πριν κρατήσει στην αγκαλιά του τον Μεσσία. ‘Έτσι την ημέρα που ο Ιωσήφ και η Μαρία πήγαν τον μικρό τότε Ιησού στο Ναό για την θυσία, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Άγιο Πνεύμα τον διέταξε να μεταβεί στο Ναό. Πραγματικά ο Συμεών αν και υπέργηρος, έφτασε γρήγορα στον Ναό και πήρε τον μικρό Ιησού στην αγκαλιά του ευλαβικά λέγοντας :«Νυν απολύεις τον δούλον Σου Δέσποτα...» . (Τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχα).

 2) Η  Άννα η προφήτης, καταγόταν από την φυλή Ασήρ και  ήταν κόρη του. Παντρεύτηκε πολύ μικρή  αλλά επτά χρόνια μετά το γάμο της έχασε την σύζυγό της και έμεινε χήρα. Έτσι μετά το θάνατο του συζύγου της αφιέρωσε ολόκληρη την ζωή της στον Θεό, πηγαίνοντας στο Ναό όπου εγκαταστάθηκε για το υπόλοιπο του βίου της.  Η ανάγνωση και μελέτη των γραφών, η προσευχή και η φιλανθρωπία ήταν πλέον η ζωή της και ο Θεός αναγνωρίζοντας τα, την ευλόγησε με το χάρισμα της προφητείας.  Είχε προφητεύσει τον ερχομό του Μεσσία και έτσι ο Θεός της χάρισε ημέρες ώστε να τον δει σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών. Ήταν μαζί με τον γέροντα Συμεών όταν ο Ιησούς πήγε στο ναό και τον πήρε και αυτή στην αγκαλιά της λέγοντας ότι πράγματι αυτός είναι ο Μεσσίας που περίμενε. Η μνήμη της εορτάζεται και τις 28 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου