16 Φεβ 2015

Γιορτάζουν σήμερα 16 Φεβρουαρίου


ΠΑΜΦΙΛΟΣ, ΦΛΑΒΙΑΝΟΣ, ΡΩΜΑΝΟΣ, ΤΑΝΚΟ, ΜΑΚΑΡΙΟΣ, ΗΛΙΑΣ, ΤΙΤΙΟΣ, ΙΟΥΣΤΟΣ, ΧΛΟΗ, ΚΡΙΣΠΟΣ
Επιτρέπονται όλες οι τροφές
Ολόκληρο το εορτολόγιο για σήμερα
Άγιος Πάμφιλος και οι συν αυτώ Μάρτυρες
Άγιος Φλαβιανός  (1)  Πατριάρχης              
Κωνσταντινουπόλεως
Όσιος Μαρουθάς ο επίσκοπος συν των Αγίων 
Μαρτύρων εν Μαρτυροπόλει
Όσιος Φλαβιανός
Άγιος Ρωμανός ο νέος Οσιομάρτυρας
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου «ἐν Κύπρῳ»
Άγιος Tanco Επίσκοπος Βέρντεν
Άγιος Μακάριος Μητροπολίτης Μόσχας
Άγιος Ηλίας ο Ιερομάρτυρας
Άγιοι Τιτίος, Ιούστος, Χλόη και Κρίσπος

(1) O Άγιος Φλαβιανός, διατέλεσε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κατά τα έτη 446-449 μ.Χ.  Ήταν σκευοφύλακας στο ναό της Αγίας Σοφίας και διαδέχτηκε στον Πατριαρχικό θρόνο τον Άγιο Πρόκλο (βλέπε 20 Νοεμβρίου) .  Ήταν ευσεβής,  μετριοπαθής και αγωνίσθηκε κυρίως για την ειρήνη μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας, ειδικά μετά τις διαμάχες των θεολόγων της Αλεξανδρείας και της Αντιοχείας. Μετά την καταγγελία του Ευσεβίου Δορυλαίου τον επόμενο χρόνο από την ενθρόνισή του, για την πλάνη που είχε υποπέσει ο αρχιμανδρίτης  Ευτυχής, ο οποίος υποστήριζε ότι ο Χριστός διέθετε μόνο τη θεία φύση, η οποία απορρόφησε την ανθρώπινη, Ο Φλαβιανός τον  καταδίκασε με τοπική Σύνοδο, αποκτώντας έτσι αρκετούς εχθρούς, όπως τον Πατριάρχη  Αλεξανδρείας Διόσκορο, ο οποίος δεν δέχτηκε τις αποφάσεις της Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου, αλλά και τον Χρυσάφιο ευνούχο του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β΄,  οι οποίοι προσπαθούσαν για την  εκθρόνισή του.
Αντιπαράθεση για αυτήν την καταδίκη υπήρξε και μέσα στο παλάτι ανάμεσα στην αδελφή του Αυτοκράτορα Πουλχερία  και της ίδιας της Αυτοκράτειρας Ευδοκίας. Αυτός όμως που έπεισε τον αυτοκράτορα για την απομάκρυνση του Φλαβιανού ήταν ο Χρυσάφιος. Ο Χρυσάφιος ήταν υποστηρικτής του Ευτυχή και έτσι έπεισε τον αυτοκράτορα να συγκαλέσει Οικουμενική Σύνοδο στην Έφεσο, υπό τον Διόσκορο επίσκοπο Αλεξανδρείας. Η  Σύνοδος της Εφέσου η οποία λέγεται και «ληστρική»  η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου του 449 μ.Χ.  καθήρεσε τον Φλαβιανό επαναφέροντας τον Ευτυχή και εξόρισε, ενώ αποκατέστησε τον Ευτυχή.  Τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την σύνοδο αυτή, όπως και το γεγονός ότι  πλήθος καθοδηγούμενο από ένα ρασοφόρο, τον αρχιμανδρίτη Βαρτουφά, κακοποίησαν βάναυσα τον άγιο.  Υπέκυψε στα τραύματα που του προκάλεσαν κατά την διάρκεια της συνόδου τρεις μέρες μετά στην εξορία. Εκτός από τα σωματικά τραύματα αυτή που τραυματίστηκε περισσότερο ήταν η ψυχή του Αγίου και του προκάλεσε μεγάλη θλίψη.
Η αποκατάσταση του ονόματός του έγινε κατά την Δ΄Οικουμενική Σύνοδο, η οποία συνεκλήθη  δύο χρόνια αργότερα, το 451μ.χ. , και  καταδίκασε την αίρεση του Ευτυχή, καθαίρεσε το Διόσκορο και αποκατέστησε την ορθόδοξη πίστη.
Το λείψανο του Φλαβιανού, με την φροντίδα της της αδελφής του Αυτοκράτορα Πουλχερίας, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τοποθετήθηκε στο Ναό των Αγίων Αποστόλων.
ΥΓ: Μέχρι τον 12ο μ.Χ. αιώνα η εκκλησία μας μαζί με την Καθολική εκκλησία εόρταζαν  τον Άγιο Φλαβιανό στις 18 Φεβρουαρίου αντί της 16ης Φεβρουαρίου που εορτάζεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου