13 Ιουν 2014

Η κοινωνική ισότητα χαρίζει μακροζωία





 Νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ υποστηρίζει πως η κοινωνική ισότητα οδηγεί σε αυξημένη διάρκεια ζωής. Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας μια ομάδα θηλαστικών του Ισραήλ, η οποία φέρει την ονομασία «Βραχώδεις υέρακες». Η έρευνα αυτή έρχεται να αμφισβητήσει παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, το μέγεθος ενός κοινωνικού δικτύου είναι εκείνο που οδηγεί σε μακροζωία και καλύτερη υγεία.

    Οι βραχώδεις υέρακες είναι μικρά χορτοφάγα θηλαστικά, τα οποία κατοικούν σε διάσπαρτες αποικίες, οι οποίες βρίσκονται στην Αφρική και στην Μέση Ανατολή. Η έρευνα κράτησε 11 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις συμπεριφορές των μελών του είδους, τα οποία κατοικούν στην προστατευμένη περιοχή Εν Γκέντι του Ισραήλ. Αφού συγκέντρωσαν τα δεδομένα, τα ανέλυσαν στη συνέχεια, μέσω των μαθηματικών μοντέλων της διαμόρφωσης σχέσης και της κεντρικότητας νεύματος. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά, καθώς αποδείχτηκε πως στις ομάδες εκείνες, στις οποίες οι κοινωνικοί δεσμοί χαρακτηρίζονταν από μεγαλύτερη ισότητα, τα μέλη τους ζούσαν περισσότερο.

    Η κοινωνική οργάνωση των υέρακων φαίνεται να εμφανίζει εξάλλου έντονη ποικιλομορφία. Σε ορισμένες ομάδες, τα μέλη τους τείνουν να έχουν παρόμοια δίκτυα και σχέσεις δυνάμεως. Σε άλλες, ορισμένα μέλη εμφανίζονται πιο ισχυρά και διαθέτουν μεγαλύτερα δίκτυα, ενώ κάποια άλλα είναι πιο αδύναμα και ζουν μοναχικά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως στις πρώτες κοινωνίες, τα μέλη της ομάδας εμφανίζουν αυξημένη διάρκεια ζωής, σε αντίθεση με τις δεύτερες. Μάλιστα ο καθηγητής Αμιγιαάλ Ιλάνυ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, χαρακτηρίζει αυτές τις πρώτες ομάδες ως «σοσιαλιστικές».

    Που οφείλεται όμως αυτή η διαφορά; Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα, αλλά ο Ιλάνυ πιστεύει πως έχει να κάνει με τα μειωμένα επίπεδα άγχους. «Στις ομάδες εκείνες, στις οποίες επικρατεί η ισότητα, υπάρχει μεγαλύτερη ηρεμία και ελάχιστα περιστατικά παρενόχλησης», δηλώνει χαρακτηριστικά. Παλαιότερες μελέτες εξάλλου έχουν ήδη δείξει πως οι ιεραρχικές κοινωνίες παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα άγχους, τα οποία χαρακτηρίζουν τόσο εκείνους που βρίσκονται στην κορφή, όσο και στον πάτο της κοινωνικής πυραμίδας.

    Οι ερευνητές στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στην εφαρμογή των πορισμάτων της συγκεκριμένης έρευνας και στην ανθρώπινη κοινωνία. Μέχρι τώρα, οι μελέτες πάνω στη σύνδεση κοινωνικών σχέσεων και υγείας, στους ανθρώπους και στα άλλα θηλαστικά, είχαν περιοριστεί στις ατομικές σχέσεις. «Σε αντίθεση με άλλους λέμε πως τελικά δεν είναι το εύρος των κοινωνικών σχέσεων που έχει σημασία. Εκείνο που μετράει είναι η συνολική διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων μέσα στην ομάδα», δηλώνει ο Ιλάνυ.
Γιάννης Μανωλούδης  

πηγή : .blue-planet.gr
Πηγή http://www.wired.com/wiredscience/2011/08/egalitarian-hyraxes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου