25 Νοε 2013

Βενιζέλος: πότε παραιτείται. Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση


Πότε σκέφτεται να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Γιατί οδηγείται σε αυτή την απόφαση; 

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχει περιέλθει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναγκάστηκε να αναβάλει τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, την Τετάρτη που πέρασε, μετά τη διαπίστωση ότι μπορούσε να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα των εξελίξεων.

Η εφημερίδα newsbomb είχε αναφερθεί ανοικτά στην επικείμενη παραίτηση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ, εντός του 2014, αλλά και για την προετοιμασία της «ηρωϊκής εξόδου» του από το κόμμα με τους δικούς του όρους και με απαραίτητη προϋπόθεση τη διαφύλαξη της υστεροφημίας του.
Κι όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές οπότε οι υποτελείς των «πράσινων βαρώνων» του κόμματος (των κ.κ. Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου) τον αμφισβητήσουν ευθέως με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στενούς συνεργάτες του αυτές τις ημέρες και να κάνει μια σύντομη ανασκόπηση των πεπραγμένων του στο Κίνημα. Επένδυσε πολλά στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, για την ανασύνθεση της οποίας θα φαινόταν ότι ανέλαβε ο ίδιος πρωτοβουλία, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία της νέας παράταξης. Σε αυτή τη νέα παράταξη θα συμμετείχαν εκτός από το ΠΑΣΟΚ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και ανένταχτοι του ευρύτερου χώρου. Εκεί στόχευε και η κίνηση των «58».
Βλέπει διασπαστικές τάσεις
Ωστόσο, η συμπύκνωση του πολιτικού χρόνου, η στοχοποίηση του κ. Βενιζέλου από τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των υποβρυχίων, οι απογοητευτικές νέες δημοσκοπήσεις και οι υπόγειες διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, επιταχύνουν τις εξελίξεις. Ήδη κάποιοι έχουν προσεγγίσει τη Ν.Δ., όπως λ.χ. ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Άλλοι έχουν ή πασχίζουν να βρουν δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα, όπως ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο κ. Βενιζέλος φέρεται να θεωρεί πιθανές νέες απώλειες σε επικείμενες ψηφοφορίες στη Βουλή για κρίσιμα θέματα και εξομολογήθηκε τους φόβους του στον πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια μακράς συνομιλίας που είχαν στο ταξίδι της επιστροφής από την Κύπρο, όπου είχαν μεταβεί για την κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη.
«Σημιτικοί» και «παπανδρεϊκοί» πριονίζουν τη θέση του
Δεν έχουν περάσει απαρατήρητες και οι κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζει τη μεγάλη ρεβάνς εις βάρος του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και ουδείς γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του. Το σίγουρο είναι ότι ορισμένοι αποδίδουν εμπάθεια στον κ. Παπανδρέου αλλά και όσοι υποστηρίζουν τον πρώην πρωθυπουργό είναι εκείνοι που εμφανίζονται θετικοί σε μία προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα εντείνονται οι πιέσεις προς τον κ. Βενιζέλο να διευκολύνει τις εξελίξεις και να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Οι πιέσεις εκπορεύονται τόσο από την ομάδα των «εκσυγχρονιστών», που έχουν ως σημείο αναφοράς τον κ. Κώστα Σημίτη όσο και από τα στελέχη του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ αλλά και νέους βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Θεωρούν ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικά εξουδετερωμένος και ευάλωτος μετά τη στοχοποίησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη φθορά που έχει συσσωρεύσει ο ίδιος.
Και οι δύο πλευρές βλέπουν τη διαδοχή του κ. Βενιζέλου κάτω από διαφορετικό πρίσμα.
Στο μόνο που συμφωνούν είναι ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την παραίτηση του κ. Βενιζέλου πρέπει να δρομολογηθούν πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης ενός αξιοπρεπούς αποτελέσματος για την παράταξη σε αυτές.
ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ»
Όπως αποκάλυψε η NEWSBOMB, οι «εκσυγχρονιστές» θέλουν να υπάρξει ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και να δημιουργηθεί μία νέα παράταξη με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα συμμετέχει με τους δικούς της όρους στα μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα. Οι εκσυγχρονιστές δεν συζητούν περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρωταγωνιστής στις παρασκηνιακές ζυμώσεις μάλιστα φέρεται να είναι ο κ. Νίκος Μπίστης.
ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ
Στον αντίποδα βρίσκονται στελέχη που θέλουν το ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με τις ρίζες του και τα κοινωνικά στρώματα που το στήριξαν. Θεωρούν ότι ο δρόμος για κάτι τέτοιο, περνά μέσα από την δημιουργία διαχωριστικών γραμμών με τη Ν.Δ και τη μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτά τα στελέχη ισχυρίζονται ότι ο κ. Βενιζέλος μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της Ν.Δ και το οδηγεί σε εκλογική και πολιτική συρρίκνωση. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει και η απειλή του υπό έκδοση βιβλίου του κ. Παπανδρέου που ίσως βάλει φωτιά στο ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα στο πολιτικό, οικονομικό και μηντιακό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου