17 Ιουλ 2013

Στα ίχνη των Βίκινγκ .. για να βρει ζωή στον Άρη

Να βρει ίχνη ζωής στον Άρη – αυτό είναι το βασικό καθήκον του νέου ρόβερ του Άρη, το οποίο η ΝΑΣΑ θα στείλει στον Κόκκινο πλανήτη το 2020.

марс исследование марс аппарат Curiosity наса космос

Το σχεδιασμό και το σασί οι σχεδιαστές θα τα αντιγράψουν από το σημερινό ρόβερ Curiosity. Έτσι θα μειωθούν οι δαπάνες, όμως τα εσωτερικά συστήματα θα είναι διαφορετικά. Οι εμπειρογνώμονες δεν αποκλείουν ότι και εκεί θα υπάρχουν ρωσικές συσκευές.

Παρόλο που τα ΜΜΕ συχνά υποστηρίζουν ότι το Curiosity ακριβώς ασχολείται με την αναζήτηση ζωής στον Άρη, αυτό κάθε άλλο παρά είναι αλήθεια. Ο στόχος του είναι να εξακριβώσει, αν μπορούσαν κάποτε σε αυτό τον πλανήτη να υπάρχουν συνθήκες για τη διαβίωση μικροοργανισμών. Η απάντηση ήδη είναι γνωστή: «ναι, μπορούσαν». Γι΄αυτό στη βάση της εμπειρίας του Curiosity και των προηγούμενων αυτοκινούμενων συσκευών θα ετοιμαστεί το νέο πρόγραμμα «Άρης 2020», που θα αποτελεί περαιτέρω και λογικότατο βήμα στην εξαίρεση του πλανήτη αυτού.

Από τον Ιανουάριο στη ΝΑΣΑ άρχισε να λειτουργεί η Mars 2020 Science Definition Team – ομάδα ειδικών, η οποία εξέδωσε μεγάλη έκθεση με εισηγήσεις για τη μορφή του νέου ρόβερ και τι θα πρέπει να κάνει. Η συσκευή πρέπει να κάνει μικροσκοπική ανάλυση – για πρώτη φορά σε όλη την ιστορία των ερευνών του Άρη. 

Πρέπει να λάβει δείγματα του εδάφους, τα οποία αργότερα θα μεταφερθούν στη Γη. Και τέλος, θα ελέγξει, πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους φυσικούς πόρους του Άρη τα πληρώματα των μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών. Πρόκειται για γενικά πιο σημαντικούς στόχους, από αυτούς που έχουν τεθεί στο Curiosity, θεωρεί ο επιστήμονας του Ινστιτούτου διαστημικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μαξίμ Λιτβάκ:

- Στην περίπτωση αυτής της μεγάλης αποστολής ελπίζω ότι θα διανυθεί μεγάλη απόσταση στον πλανήτη και θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυνατότητες μελέτης των ουσιών του εδάφους σε κάποιο βάθος. Ενώ σήμερα το Curiosity έκανε διάτρηση σε βάθος περίπου 5-7 εκατοστών, στη νέα αποστολή θα δειγματοληψία θα γίνει σε μεγαλύτερα βάθη. Ίσως, αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω επιστροφή εδάφους από τον Άρη στη Γη. Γενικά πρόκειται για μια εξελικτική συνέχιση του αρειανοχήματος Curiosity.

Αφού μελετήσει την έκθεση με τις εισηγήσεις, η ΝΑΣΑ θα αποφασίσει ποια όργανα θα χρησιμοποιήσει για το ρόβερ. Στη συνέχεια η ΝΑΣΑ θα προκηρύξει ανοικτό διαγωνισμό για το σχεδιασμό του επιστημονικού «γεμίσματος». Το πιθανότερο είναι ότι το «Άρης 2020» θα είναι διεθνές πρόγραμμα, όπως το Curiosity, λέει συνεχίζοντας ο Μαξίμ Λιτβάκ:

- Ένα μέρος των συσκευών θα σχεδιαστεί σε διεθνή συνεργασία. Όσον αφορά τη ρωσική συμμετοχή, νομίζω ότι οι Ρώσοι επιστήμονες θα ενδιαφέρονται να προτείνουν επιστημονικές συσκευές γι΄αυτό το ρόβερ, όμως όλα εξαρτούνται από το, κατά πόσον αυτές θα αντιστοιχούν στους σκοπούς και τους στόχους.

Η Ρωσία θα μπορούσε να προτείνει εργαλείο, παρόμοιο με εκείνα, που βρίσκονται στο Curiosity και σε άλλους επιστημονικούς σταθμούς, υποθέτει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου διαστημικής πολιτικής Ιβάν Μοϊσέεφ:

Συνήθως τοποθετούμε αναλυτή νετρονίων για την αναζήτηση νερού. Το πιθανότερο είναι ότι θα πετάξει και με το νέο ρόβερ, φυσικά, βελτιωμένος.

Η αντίληψη του Άρη 2020 κάθε άλλο παρά είναι οικοδομημένη στο αξίωμα ότι η ζωή στον πλανήτη ήδη κάποτε υπήρχε. Ακόμα και αν αποτύχει να ανιχνεύσει ενδείξεις, οι επιστήμονες θα πλησιάσουν την κατανόηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες άρχισε η γένεση της ζωής στη Γη.
Μπορίς Παβλίστσεφ

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:
http://greek.ruvr.ru/2013_07_16/228252489/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου