18 Μαΐ 2013

Public Issue: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή

Προβάδισμα δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας το Βαρόμετρο Μαΐου που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue για λογαριασμό του Σκάι και της εφημερίδας «Καθημερινή» και αφορά την εκλογική επιρροή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να μειώσει τις μεγάλες διαφορές στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία και διακυβέρνηση.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28% (27,5% στο Βαρόμετρο του Απριλίου) και η ΝΔ 27,5% (28,5%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 11,5% (11%) και στην τέταρτη θέση ισοβαθμούν με 6,5% το ΠΑΣΟΚ (8%) και το ΚΚΕ (5,5%). Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6% (6,5%) και η ΔΗΜΑΡ με 5,5% (6,5%). Το Άλλο Κόμμα συγκεντρώνει 8,5% (6,5%).

Στην παράσταση νίκης (με ερώτηση που εστιάζει στα δύο κόμματα) η ΝΔ προηγείται με 45% (45% τον Απρίλιο) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με 41% (43%).


Στην ερώτηση «ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αντώνη Σαμαρά, ποιος θα λέγατε ότι είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 40% των ερωτηθέντων (41% τον Απρίλιο) και τον Αλέξη Τσίπρα το 30% (26% τον Απρίλιο). Κανέναν από τους δύο απαντάει το 28% των ερωτηθέντων (31%).


Στην ερώτηση ποια είναι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, η τρικομματική (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) ή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  το 35% των ερωτηθέντων επιλέγει την τρικομματική (34% τον Απρίλιο), ενώ το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 24% (21%) και το 38% καμία από τις δύο (42%). 


Την ίδια στιγμή, η έρευνα της Public Issue αντανακλά την ευρεία απαισιοδοξία των ελλήνων πολιτών όσον αφορά τις δυνατότητες, τη στελέχωση αλλά και την ανεξαρτησία του συνόλου των πολιτικών παρατάξεων από οικονομικά συμφέροντα, ενώπιον της κρίσης.


Νίκη ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιρροή, αντίθετα αποτελέσματα στην παράσταση νίκης.
Συγκεκριμένα, στην «μάχη» της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στην πρώτη θέση με ποσοστό της τάξης του 28%, ενισχυμένος κατά 0,5 μονάδες σε σχέση με το Βαρόμετρο Απριλίου, όπου είχε καταταχθεί δεύτερος.


Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία καταπέφτει στο 27,5%, υποχωρώντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και συνεπώς χάνει τα πρωτεία που είχε κερδίσει τον προηγούμενο μήνα. Πλην του Απριλίου, η μοναδική φορά που η ΝΔ είχε καταλάβει την πρώτη θέση εντός του 2013 ήταν ο Ιανουάριος. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαφορά μεταξύ των δύο παρατάξεων δεν έχει ποτέ υπερβεί τη μία μονάδα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Στη τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, κερδίζοντας 0,5 μονάδες, και «σκαρφαλώνοντας» στο 11,5%. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα παραμένουν σε μονοψήφια επίπεδα επιρροής, με το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί κατά 1,5 μονάδες, στο 6,5%, ισοδυναμώντας με το ΚΚΕ, που βελτιώνει τη θέση του κατά μία μονάδα.


Στο 6% (-0,5) βρίσκονται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ τελευταία κοινοβουλευτική δύναμη κατατάσσεται η ΔΗΜΑΡ, με επιρροή της τάξης του 5,5% (-1), συμπληρώνοντας τον «πίνακα» των απωλειών για τις τρεις συμπολιτευόμενες παρατάξεις.


Διαφορετική εικόνα δίνει ωστόσο η παράσταση νίκης, με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί για δεύτερο διαδοχικό μήνα (και τρίτο συνολικά το 2013), διευρύνοντας μάλιστα το προβάδισμά της σε βάρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες, σε 45% έναντι 41%, από 45% έναντι 43% που ήταν τον μήνα Απρίλιο.


Σταθερά καταλληλότεροι Σαμαράς και τρικομματική, πλησιάζουν Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ
Ο αγώνας μεταξύ της Συγγρού και της Κουμουνδούρου μαίνεται και στο πεδίο της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, με τον Αντώνη Σαμαρά να διατηρεί αισθητή διαφορά 10 μονάδων σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα (40% έναντι 30%), με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο να απολαμβάνει άνοδο τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων συγκριτικά με το Βαρόμετρο Απριλίου, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός υφίσταται απώλεια μίας μονάδας.


Παραπλήσια εικόνα εμφανίζεται και στο «μέτωπο» της καταλληλότητας για τη διακυβέρνηση της χώρας, με το 35% των πολιτών να προκρίνει ως βέλτιστη λύση μία τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως η καταλληλότερη επιλογή από το 24%.


Παρά ταύτα, και σε αυτήν την περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση βελτιώνει τη θέση της σε σχέση με τον Απρίλιο, αυξάνοντας την επιρροή της κατά τρεις μονάδες, τη στιγμή που η επιλογή της τρικομματικής ανεβαίνει κατά μονάχα 1 μονάδα.
 

Παράλληλα, το 28% των ερωτηθέντων κρίνει πως κανένας εκ των δύο πολιτικών αρχηγών δεν είναι ο καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ η επιλογή «καμία από τις δύο» παρατάξεις δεν είναι καταλληλότερη ως κυβέρνηση «πρωτεύει», συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 38%.


Πηγή spirospero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου